'Bin Laden' novčanice eura treba ukinuti

Treba li novčanice od 500 eura izbaciti uz upotrebe?

24.4.2013.
11:25
VOYO logo

"Iako Europska središnja banka kaže da ne namjerava ukinuti novčanice od 500 eura, mi smatramo da bi trebala", piše Athanasios Vamvakidis, objašnjavajući kako njihova uporaba, prema statistikama, već opada, piše Le Monde, a prenosi worldcrunch.com.

A koja je glavna svrha tih velikih novčanica? Porezna utaja. Doista, ugled novčanica od 500 eura je užasan. U Španjolskoj se te novčanice nazivaju "Bin Laden" zbog uske povezanosti s kriminalom, a u toj je zemlji službeno u opticaju čak četvrtina europskih rezervi tih vrijednih novčanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Španjolska središnja banka je 2006. istraživala zašto postoji toliko novčanica od 500 eura u opticaju. Zbog kriminalnih organizacija kao što je Gomorra jer ne zauzimaju previše prostora. U kovčegu dužine 45 centimetara može stati i do 10 milijuna eura", piše Roberto Saviano, autor knjige o mafiji, "Gomorra".

Kako je to riješila Velika Britanija...

Upravo je to razlog zbog kojeg je Velika Britanija prije dvije godine prestala distribuirati novčanice od 500 eura. Istraživanje je, naime, pokazalo da 90 posto tih novčanica završi u džepovima "loših momaka". 2010. jedna je kriminalna organizacija uhvaćena u pranju novca, a kutije od žitarica uspjeli su napuniti s po 300.000 eura, novčanicama od 500 eura. Radilo se o opranom novcu u vrijednosti od 26 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od posljednjih visokovrijednih novčanica na svijetu, 1.000 kanadskih dolara, nestala je iz upotrebe 2000. godine, dok je novčanica od 500 američkih dolara povučena iz monetarnog sustava prije četiri desetljeća od strane predsjednika Richarda Nixona.

Studija, dakle, predlaže da svi oni koji poslažu novac u iznosu većem od 10.000 eura u tim novčanicama moraju opravdati legalno podrijetlo novca. A nakon određenog roka, novčanice sumnjivog porijekla i one koje nisu položene u banci smatrale bit se profitom Europske središnje banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema studiji, postoje i druge prednosti eliminiranja velikih novčanica - smanjio bi se, na primjer, devizni tečaj, što stalno zahtijevaju izvoznici iz Europe, a čime bi se eurozoni dao novi zamah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo