Predsjedničine mjere / Treba li Hrvatska 'Ministarstvo demografije': HDZ i SDP istog stava, Živi zid i za potpredsjednika Vlade

'Treba postojati potpredsjednik Vlade koji će se baviti demografijom, a ne miješati to sa socijalom i drugim kategorijama', smatra Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida

5.5.2018.
18:35
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je najaktivnija upravo po pitanju demografije, sada ima i mjere. No, premijer Andrej Plenković jednu sigurno neće prihvatiti. A to je "Ministarstvo demografije" jer, kako je rekao Damiri Gregoret u intervjuu - ministarstvo ne rađa djecu.

Više novorođenčadi, ali i perspektiva za njihove roditelje, kako to postići u državi iz koje se prošle godine iselilo oko 80 tisuća ljudi - predsjednica ponovno ističe - demografske mjere su spremne no čeka Vladu. I dok neki smatraju da bi se demografijom tzrebalo baviti zasebno ministarstvo premijer poručuje: "Nema potrebe u ovom trenutku. Neće ministarstvo napraviti djecu", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istomišljenici stižu iz najveće oporbene stranke. "Nije demografija rađanje, demografija je kvaliteta života građana, kad imaju sredstava za život, kad kvalitetno žive mogu zasnovati obitelj, kad mogu dignuti kredite onda će imati i djecu i neće iseliti iz Hrvatske", kazao je Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a.

U Živom zidu pak smatraju da demografija zaslužuje svoje ministarstvo. "Treba se demografija izdvojiti iz socijalne politike i dodati kategoriju iseljeništva. Treba se povezati s Hrvatima izvan domovine i treba postojati potpredsjednik Vlade koji će se baviti demografijom, a ne miješati to sa socijalom i drugim kategorijama", smatra Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedničin savjetnik za demografsku obnovu Anđelko Akrap navodi da mjere trebaju biti pronatalitetne, a ne poput postojećih koje su uglavnom socijalne.

Glavne smjernice bit će rješavanje rada na određeno vijeme, pomoć u poreznom i stambenom rasterećenju onima koji žive u nerazvijenim i ruralnim područjima, zatim pomoć obiteljima bez posla, ali i pozitivnu diskriminaciju majki. Razmišlja se i o delimitiranju roditeljskih naknada na visinu pune plaće nakon što su prošle godine već povišene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je dana kad će predsjednica i premijer sazvati sjednicu Vlade o demografiji. kad i kako, još ne otkrivaju.

"Ne treba razgovarati o tehnologiji… pokušajte biti kreativni", rekao je Plenković u intervjuu za RTL. - "O tome ću razgovarati s predsjednikom Vlade", najavila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za demografski oporavak Hrvatske, stručnjaci ističu da u mjere treba dodati i poticaje za useljavanje.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo