DODATNI PROBLEMI? / Borba s inflacijom i poskupljenjima: Pitali smo stručnjaka treba li ići u porezno rasterećenje da nam se povećaju plaće

Image
Foto: Pixsell / Net.hr

Ekonomski analitičar Petar Vušković smatra da bi se tim potezom još dodatno pospješila inflacija, koja je već sada ogromna te iznosi 13,5 posto

11.1.2023.
6:50
Pixsell / Net.hr
VOYO logo

Cijene su otišle u nebesa, inflacija je iz dana u dan veća, a plaće za većinu građana i dalje stoje odnosno iste su kakve su bile i ranije.

Još sredinom prošle godine, Vladi se predlagalo porezno rasterećenje čiji bi krajnji cilj bio povećanje plaća građanima, no, barem za sada, od toga neće biti ništa. To je, uostalom, kazao i sam ministar financija Marko Primorac koji je gostujući u Dnevniku Nove TV početkom prosinca prošle godine kazao da se za sada neće ići u rasterećenje plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da plaće moraju rasti i da porezno opterećenje mora biti manje, ali o tome trenutno ne razmišljamo. Ako dođe do slabijeg gospodarskog rasta ili kriznih situacija gdje smatramo da treba dati izravan stimulans to ćemo učiniti", rekao je tada Primorac.

S uvođenjem eura i poskupljenjima koja su uslijedila nakon toga, brojni su ponovo potegnuli pitanje poreznog rasterećenja plaća. O toj temi porazgovarali smo s ekonomskim analitičarom dr.sc. Petrom Vuškovićem, koji je mišljenja da to trenutno nije baš najpametnija opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porezna relaksacija dohotka nije rješenje za inflaciju. Time bi se još dodatno pospješila inflacija", kaže Vušković, dodajući da analize ukazuju da više nema financijskog prostora za takvo što.

"Ranije smo već rasteretili dohodak smanjivanjem poreznih stopa, plaće su sada na jesen povećane u javnom sektoru. Treba misliti i na porezne prihode jedinica lokalne i regionalne samouprave", pojašnjava nam ovaj ekonomist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do ušteda pametnim kupnjama?

S obzirom na to da se financiraju iz poreza na dohodak, dodaje, to bi dovelo u pitanje njihovu samoodrživost, ali i kvalitetu usluge koju bi primali građani.

Vušković govori da se plaće najbrže mogu rasteretiti povećanjem osnovnog odbitka, ali već dobar dio poreznih obveznika ne plaća nikakav porez stoga ni to nema smisla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi sada državni intervencionizam bio opravdan tek kod većeg pada ekonomske aktivnosti", kaže.

Uštede bi građani za sada trebali postizati na neke druge načine "Savjetujem građanima da uštede u dohotku postignu pametnijim kupnjama. Uzmite kemijsku i papir i analizirajte cijene. Na kraju ćete biti nagrađeni malim osjećajem uspjeha jer ste uspjeli uštedjeti. Ako ni to nije dovoljno, jednostavno nađite dodatni posao i smanjite ovaj ugriz inflacije od 13,5%", savjetuje Vušković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ONI U VLADI LIJEPO PRIČAJU...' /

Ekonomski analitičar o rastu cijena: 'Inflacija je najteža bolest gospodarstva, a kontroliranje cijena je prazna priča'

Image
'ONI U VLADI LIJEPO PRIČAJU...' /

Ekonomski analitičar o rastu cijena: 'Inflacija je najteža bolest gospodarstva, a kontroliranje cijena je prazna priča'

"Kada imamo devijaciju na tržištu u što se sasvim sigurno ubraja inflacija, mijenjajte svoje navike. Nitko vas ne može natjerati da trošite više nego što želite. Kupujte samo ono što morate", zaključuje dr.sc. Petar Vušković u razgovoru za Net.hr.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo