NATJEČAJ DORH-a / Traži se nasljednik Zlate Hrvoj-Šipek. Za sad kandidat samo jedan, u kuloarima kruže neka imena, ali za sad nema akcije

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Nikša Wagner, zamjenik splitske županijske državne odvjetnice, potvrdio je da se kandidirao za mjesto glavnog državnog odvjetnika i da je prijavu na natječaj poslao još prije 15 dana

28.12.2023.
10:03
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

U petak do ponoći kandidati za glavnog državnog odvjetnika mogu podnijeti prijavu na natječaj za čelnu osobu DORH-a nakon što je Državnoodvjetničko vijeće 29. studenoga objavilo na svojoj mrežnoj stranici javni poziv za podnošenje prijava, piše u četvrtak Jutarnji list.

Novi glavni državni odvjetnik na toj bi dužnosti u svibnju iduće godine trebao zamijeniti Zlatu Hrvoj-Šipek koja je već najavila da se ne namjerava opet kandidirati. Kako vrijeme curi tako se u pravosudnim kuloarima sve više spominju imena iz tužiteljskih, sudačkih, odvjetničkih i općenito pravničkih krugova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad je za dužnost glavnog državnog odvjetnika stigla samo jedna prijava. Nikša Wagner, zamjenik splitske županijske državne odvjetnice, potvrdio je da se kandidirao za mjesto glavnog državnog odvjetnika i da je prijavu na natječaj poslao još prije 15 dana.

Image
Bačić u RTL Danas /

O SMS aferi: 'Zlata Hrvoj Šipek treba to objasniti. Jesam li se i ja čuo s njom? Prije godinu dana'

Image
Bačić u RTL Danas /

O SMS aferi: 'Zlata Hrvoj Šipek treba to objasniti. Jesam li se i ja čuo s njom? Prije godinu dana'

Kontaktirali smo još neke osobe čija su imena u optjecaju. "Znam isto što i vi, nemam se namjeru kandidirati za mjesto glavnog državnog odvjetnika", rekao je Jutarnjem listu u srijedu Damir Primorac, splitski odvjetnik koji se spominjao kao jedan od mogućih kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema natječaju za glavnog državnog odvjetnika, uvjeti su diploma prava, pravosudni ispit i 15 godina iskustva kao pravosudnog dužnosnika, odvjetnika, javnog bilježnika ili sveučilišnog profesora pravnih znanosti.

Ivana Turudića, suca Visokoga kaznenog suda kojeg se spominjalo kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika, nismo uspjeli dobiti. Rajko Mlinarić, sudac Ustavnog suda čije se ime također spominje u tom kontekstu, nije dosad, koliko je poznato, podnio prijavu za natječaj, niti je odlučio hoće li to učiniti, navodi dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini potencijalni kandidat iz samog vrha Državnog odvjetništva čije se ime spominje u kuloarima je Emilijo Kalabrić, donedavni zadarski županijski državni odvjetnik, koji je početkom ove godine imenovan za zamjenika glavne državne odvjetnice. No, zasad nema informacija da je podnio prijavu.

Pristigle kandidature DOV će proslijediti Vladi koja će u Saboru predložiti imenovanje novog glavnog državnog odvjetnika na rok od četiri godine, piše novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Šef Cosa Nostre govorio da je ubio dovoljno ljudi za napuniti groblje. Dušan Miljuš otkriva: 'Mafija je u Italiji gradila i Palaču pravde'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo