Ovog puta na hrvatskom jeziku /

Trakavica oko Vrhovnog suda: Nastavlja se javno prepucavanje predsjednika i premijera

Premijer poručuje da problema i sukoba nema i poziva na poštivanje Zakona

13.3.2021.
22:00
VOYO logo

Ništa premijeru neće kavu na suncu pokvariti, pa ni predsjednikovo "neka se usude". Plenković kaže - između njega i Milanovića nema prepucavanja ni na engleskom, ni na hrvatskom.

"Odbijam tezu o prepucavanju. Pa dobije odgovor na engleskom, kao što i kaže na engleskom", ustvrdio je premijer Andrej Plenković odgovarajući na pitanje što se dogodi kada mu netko kaže "usudite se".

Ako tvrdoglavo inzistiranje na poštivanju Ustava sa strane Pantovčaka, odnosno Zakona o sudovima sa strane Banskih dvora prilikom predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nije prepucavanje, što je onda?

"Mislim da je cijela ova situacija nadrealna. Postoji Ustav, postoji zakon koji pobliže propisuje proceduru, tu proceduru treba poštovati. Na hrvatskom ili na engleskom, meni je svejedno", kazao je Plenković. 

Image
Tko je zagubio papire? /

RTL doznaje kako bi se mogla riješiti svađa oko čelnog čovjeka Vrhovnog suda: 'DSV još neće raspisati javni poziv'

Image
Tko je zagubio papire? /

RTL doznaje kako bi se mogla riješiti svađa oko čelnog čovjeka Vrhovnog suda: 'DSV još neće raspisati javni poziv'

No, sukob vide parlamentarne stranke pa se već zauzimaju strane. Jandroković je pogriješio kada Milanovićev prijedlog Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda nije pustio u Saborsku proceduru nego ga vratio na Pantovčak na doradu, smatraju u SDP-u. No, to u konačnici neće puno promijeniti ishod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da li ćemo o tome glasati sada po ovome što je predsjednik republike već uputio ili ćemo se zezati, da ne kažem neku prostiju riječ, s procedurom pa o tome glasati za mjesec ili dva, u konačnici je manje bitno", rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

S druge strane Domovinski pokret za sada staje uz premijera, odnosno Zakonu o sudovima daju prednost pred Ustavom.

"Mislim da je u ovom slučaju ta procedura zaobiđena, zakon mora vrijediti za sve pa i za tog nesretnog predsjednika našega. Definitivno ćemo se držati slova zakona i nećemo držati stranu HDZ-u ni SDP-u nego ćemo držat stranu zakonu koji je takav kakav je - loš, ali je takav", izjasnio se potpredsjednik Hrvatskog sabora Miroslav Škoro. 

Svakidašnjim medijskim prepucavanjem predsjednika države, vlade i sabora situacija se ne rješava, smatraju u Mostu.

"Ovo je zauzimanje pozicija za pregovore za razgovore. Sasvim je jasno da se ova kriza neće riješiti dok predsjednik države Milanović i predsjednik Vlade Plenković ne sjednu za stol", kazao je MOST-ov saborski zastupnik Nikola Grmoja. 

Iako neki članovi parlamentarne većine, poput suzdržanog Pupovca i Reformista koji otvoreno daju podršku Zlati Đurđević, ne čekaju HDZ-ov naputak, protiv ovakvog izbora predsjednika Vrhovnog suda su oporbeni Suverenisti i Domovinski pokret. A odgovara li Đurđević HDZ-u ako se prijavi na ponovljeni javni poziv?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tada ćemo kao parlamentarna većina uzeti u razmatranje ime koje će biti kandidirano sukladno zakonskoj proceduri. Imena koja se trenutno spominju su nekandidati", izjavio je Plenković. 

Do tad, kaže, Plenković, preostaje im čekati. A čekati može i Milanović jer rok za odabir predsjednika Vrhovnog suda teče. Pa tko prije trepne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo