DUGA BRISELSKA NOĆ / Tragikomedija se nastavlja! Europski čelnici još ne mogu odlučiti što s Velikom Britanijom

'Inzistirat ćemo na tome da ako se ide na izlazak, neka se to učiniti što prije'

10.4.2019.
22:42
VOYO logo

Europske čelnike čekala je duga noć. Očajna TheresaMay još je jednom došla moliti 27 europskih vođa da odgode Brexit, koji bi se trebao dogoditi u petak 12. travnja.

Ali, ni na europskom samitu nema jedinstva, s jedne je strane Angela Merkel koja je milosrdno spremna na dulju odgodu, s druge strane Emmanuel Macron ima mnogo manje razumijevanja za probleme Therese May. Kakva je situacija ilustrira i poruka predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska koji je zamolio sve premijere i šefove država Europske unije da na pregovorima ne ponižavaju britansku premijerku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje sam s kolegama premijerima kako bi raspravila o mom zahtjevu za odgodom provođenja članka 50. Vjerujem da brojne ljude frustrira činjenica da se summit održava, jer je Velika Britanija već trebala napustiti EU dosad i otvoreno žalim da parlament još uvijek nije u stanju donijeti odluku koja bi nam pomogla da izađemo galantno. No Vlada i ja i dalje tražimo načine kako da odemo naprijed", izjavila je britanska premijerka.

Ipak, čini se da je ova tragikomedija nastavlja jer dogovora nema i tko zna kad će ga biti. Theresa May rekla je svoje i otišla, a preostali sudionici, lideri 27 zemalja članica, na radnoj večeri počeli su s raspravom što dalje. Treba reći da koja god odnosa stigla, mora biti jednoglasna i kad bi Andrej Plenković jedini bio protiv dogovora, ušao bi u povijest. No, to je samo teorija, neće se dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inzistirat ćemo na tome da ako se ide na izlazak, neka se to učiniti što prije, kako ne bi sami sebe dovodili u neugodnu situaciju", kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Britanski parlament već je tri puta do sada odbijao sporazum o razdruživanju, ali premijerka May i dalje ističe da je to jedini način za uređene izlazak i stoga je pokrenula razgovore s oporbenim laburistima kako bi na taj način osigurala potporu u parlamentu. Stoga još uvijek očekuje da je to moguće prije europskih izbora. Ako se to ne dogodi Velika Britanija će morati održati te izbore 23. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je na kraju priče jedno, ako se ikad više neka zemlja odluči napustiti EU, učinit će se to na bitno drugačiji način, koji neće izazivati podsmijeh...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo