DEBAKL GLAVNOG PREMIJEROVOG CILJA: / Otkad ga je objavio, sve se urušilo. Je li državnom vrhu Hrvatska rezervna opcija?

Image

Borbu protiv populizma Plenković je isticao kao svoj glavni cilj, a danas su populisti u Hrvatskoj sa Škorom i Kolakušićem znatno moćniji nego ikad prije

26.6.2019.
11:31
VOYO logo

"To će biti jedna od ključnih zadaća moje vlade. Borba protiv populizma", nešto strastvenije nego inače poručivao je premijer iz Sabora u siječnju 2017. "Stranke poput vaše ruše referendume u Francuskoj, Nizozemskoj, Grčkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu. E, ovdje neće. Drugi put ćete dobiti manje glasova i manje mandata. To vam jamčim".

Tim se riječima Plenković obratio živozidašima i danas je formalno u pravu. Živi zid zaista jest ne samo znatno slabiji nego što je bio, nego u krhotinama. Pa ipak, populizam je u Hrvatskoj življi, stabilniji i potentniji nego što je bio te jeseni 2017. kada mu je Plenković prijetio. Škoro i Kolakušić djeluju kao politički kandidati čiji respektabilan rezultat ne bi iznenadio. Obojica najavljuju savez s narodom, žele više ovlasti i više referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkovićeva poruka i samopouzdanje koje proizlazi iz gornje izjave temeljilo se na uvjerenju da njegov HDZ predstavlja red, proceduru i poredak, što će građani znati prepoznati nasuprot kaosu populizma. Pa, ipak, upravo je Plenkovićev stil vladavine, izbor suradnika i (ne)donošenje odluka biračko tijelo HDZ-a gurnulo prema populistima i desnici koja će se rado i lako transformirati u populiste ako za to bude potrebe, a bit će.

Državni vrh bježi u EU

U ovom trenutku Hrvatska ne zna hoće li se aktualna predsjednica kandidirati na izborima, hoće li Plenković i dalje biti premijer, a danas ćemo saznati ostaje li Pejčinović Burić ministrica vanjskih poslova ili će je izabrati na mjesto tajnice Vijeća Europe. Ne izaberu li - ostaje. Slična pozicija, barem naizgled, kao i ona premijera i predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer, da se tome ne nadaju, oštro bi i s gnjušanjem odbili svaku pomisao na ideju da bi im vođenje Hrvatske mogla biti rezervna opcija, posao B. Jasno bi demantirali pisanje najuglednijih europskih medija i kuloarske priče kako su oboje u igri za najvišu poziciju u Europskoj komisiji.

Hrvatsku ne stignu pratiti

"Iskreno, moj ritam je bio takav da ne mogu na osnovu kratkih medijskih naslova pratiti sve te teme", kazao je pregovarač Europske pučke stranke za čelne pozicije u EU-u Andrej Plenković govoreći o aferama hrvatskog ministra Lovre Kuščevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijeru, kao što je rekao, europske teme ne dopuštaju da prati događanja u zemlji koju vodi. Od Plenkovića smo već naučili da ne treba očekivati donošenje odluka, nego rasplet situacije, pa onda reagiranje na događanja (što može biti legitimna i učinkovita strategija, ali isto tako može djelovati nespretno i oportunistički ako ste prvi operativac jedne države).

Sada je međutim ta indolentnost evoluirala i eksplodirala, pa tako premijer više nema vremena niti pratiti što se događa u Hrvatskoj. Što bude, bit će, od Plenkovića reakciju ionako ne bismo dobili, pa zašto onda tražiti da zna koliko Kuščević ima kuća na Braču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica čeka otvaranje nove pozicije

"Ah, gledajte. Ne znam, kako bih vam objasnila. Ne zamaram se time, ja sam osoba koja je preuzela dužnost predsjednice i želim je odraditi do kraja. Što će biti nakon toga, ne znam. Narod će odlučiti, procijeniti, ocijeniti što smo napravili. Ali ničega se ne bojim, posla uvijek ima svuda u svijetu. Kad se zatvore jedna vrata, otvore se druga", kazala je Kolinda Grabar-Kitarović, perspektivna karijeristica na privremenom radu na mjestu predsjedice Hrvatske baš na Dan državnosti te iste Republike.

U trenutku iskrenosti, predsjednica dakle priznaje kako još čeka hoće li joj se neka druga vrata otvoriti, pa će onda odlučiti hoće li ponovno aplicirati za mjesto predsjednice. Za nekoga tko je u kampanji praktički od dana kada je zasjela na Pantovčak, objašnjenja da kandidaturu ne objavljuje jer se želi usredotočiti na svoj predsjednički posao (koji?), djeluju deplasirano i nemušto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je upravo je taj stil vladavine koji je promovirao premijer, uz trendove iz Europe koji kod nas po običaju stižu sa zakašnjenjem, stvorio savršenu oluju za populiste. U trenucima kada je Plenković iz Sabornice u siječnju 2017. grmio protiv populizma, najviše izabrani dužnosnik populist u Hrvatskoj je djelovao tek kao distopija. Danas, međutim, ne djeluje tako nerealno.

Ako se i kada to dogodi, Plenković će možda biti u sigurnijoj luci, pa s neke briselske pozornice poručivati nekim novim populistima kako će borba protiv njih biti ključna zadaća njegove Vlade… ovaj… Ureda, ili kako se već zovu divizije europskih činovnika-lidera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo