TOTALNA I SUROVA IZOLACIJA NADOMAK ZAGREBA: / 'Ako se kišnica zaledi, u loncima ćemo topiti snijeg. Ne bi bilo prvi put'

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Na Žumberku je posljednji put ovoliko snijega napadalo prije pet godina, a tada su djelatnici Crvenog križa i GSS-a na skijama dolazili do mještana kako bi im dostavili kruh i lijekove.

26.2.2018.
9:49
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

Stanovnici desetak sela na Žumberku ovih su dana zbog velikih snježnih nanosa izolirani od ostatka zemlje. Vozila zimske službe do njih se još uvijek nisu uspjela probiti pa tako oko 50 uglavnom starijih ljudi čeka pomoć u hrani, lijekovima i ostalim potrepštinama. Radi se o stanovnicima zaseoka Pisovac, Šimraki, Belivuki, Dane, Jelenići, Golubići, Pavkovići, Pavlanci, Bezovac Žumberački, Đurašini, piše Jutarnji.

Zapusi viši od dva i pol metra

Na nekim su mjestima zapusi viši od dva i pol metra pa se od Samobora cestom jučer moglo tek do Budinjaka gdje su djelatnici Crvenog križa ostavili pakete s pomoći u hrani jer se dalje nisu uspjeli probiti. Zimska služba samoborskog Komunalca pokušala je očistiti cestu, no nedostaje im opreme i vozila, kaže mještanin Dane Branko Rušnov (58).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kažu da nemaju s čime čistiti jer im se pokvarila freza, ali da im je sada Grad Zagreb poslao u pomoć vozila za čišćenje snijega i da čiste, ali mi ništa od toga još nismo vidjeli. U petak je prošla ralica, ali se i dalje do većine kuća ne može doći automobilom. Možda bi se moglo dobrim terencem koji može voziti po utabanom snijegu, a svakako bi najbolje prijevozno sredstvo u ovom trenutku bile motorne sanjke', rekao je Rušnov čije je selo smješteno na 760 metara nadmorske visine, a od Samobora je udaljeno tek 26 kilometara.

Komunalci na terenu 12 sati dnevno

Iz Komunalca kažu kako su na Žumberak poslali dvije freze, da su svi njihovi djelatnici na terenu te rade 12 sati dnevno kako bi ceste učinili prohodnima. Kažu kako snijega ima toliko da ga nemaju kamo bacati s ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rušnov, kao i ostali mještani, ogorčen je na gradonačelnika Samobora Krešu Beljaka, za kojeg kažu kako ih se sjeti samo pred izbore kada gradske vlasti svašta obećaju, no malo ostvaruju. Mnoga sela tako još uvijek nemaju asfalt niti vodovod. U zimskim uvjetima zbog prastarih dalekovoda često nestaje struje, a voda u bunarima se također zna zalediti.

Plaćaju poreze, a zaboravljeni su

'Ako se kišnica u bunarima zaledi, u loncima ćemo na vatri topiti snijeg da bismo dobili vodu. Ne bi nam to bilo prvi put. Navikli smo mi u ovom siromašnom kraju na surov život i izolaciju. No, ipak se nadamo da će se u narednim danima život normalizirati iako guste bijele krpe i dalje padaju, a ni ne znam kolika je točno temperatura, ali zasigurno oko minus deset. I mi kao i svi drugi građani Hrvatske plaćamo državi poreze, ali mislim da od nje ne dobivamo dovoljno zauzvrat', rekao je Rušnov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Žumberku je posljednji put ovoliko snijega napadalo prije pet godina, a tada su djelatnici Crvenog križa i GSS-a na skijama dolazili do mještana kako bi im dostavili kruh i lijekove. Mnogi ovih dana ne idu na posao, a djeca ne idu u školu, jer već tjedan dana ne mogu izaći iz kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo