DOBRO ZA ZNATI / Popularni matematičar upozorio na zamku koja nas čeka s uvođenjem eura: 'Da, moguće je da se dobije različit ostatak, ali u ovim situacijama'

Image
Foto: Pixell

Mnogi će muku mučiti s preračunavanjem dok se ne naviknemo na novu valutu

30.12.2022.
17:09
Pixell
VOYO logo

S prvim danom nove godine Hrvatska ulazi u eurozonu, pa će mnogi muku mučiti s preračunavanjem dok se ne naviknemo na novu valutu. A kako bi nam taj proces bio lakši popularni matematičar Toni Milun na Facebooku je odlučio ljude upozoriti na jednu zamku.

Image
BIT ĆE BURNO /

Vera Čudina najavila što nas čeka u 2023. godini: 'Moram upozoriti narod, i to ne samo na nastavak poskupljenja i novi virus'

Image
BIT ĆE BURNO /

Vera Čudina najavila što nas čeka u 2023. godini: 'Moram upozoriti narod, i to ne samo na nastavak poskupljenja i novi virus'

“Znam da postoje ljudi koji idu po trgovinama i iz hobija provjeravaju je li konverzija u eure ispravno provedena - i dobro je da to čine - zbog njih smo sigurniji. Isto tako znam da će provjeravati kalkulatore konverzije i da će uočiti da tijekom dvojnog optjecaja od 1. 1. do 14. 1. 2023. u različitim trgovinama možemo dobiti različit ostatak za isti iznos računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je to moguće? Da, moguće je da se dobije različit ostatak, ali u iznimnim situacijama i razlika je svega par lipa. I odmah da kažem - sve je u redu, nitko tu nikoga ne vara iako postoje na netu kalkulatori koja ponekad daju različit ostatak. A meni su pala na pamet ukupno čak četiri različita načina računanja ostatka.

U videu na linku u prvom komentaru dajem objašnjenje kako je moguće da ponekad postoje razlike u slučaju kad kupac plaća kombinirano - kunama i eurima, a trgovina nema dovoljno eura za uzvratiti pa također vraća kombinaciju kuna i eura. Znam, to se rijetko događa, ali meni kao matematičaru to je zanimljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na slici je primjer jednog računa u kojem se vidi slučaj kad trgovina nema dovoljno eura za povrat pa vraća kombinaciju eura i kuna. Povrat u kunama može varirati: 5,80 ili 5,84 ili 5,88 kn, ovisno o metodi preračunavanja i u kojem se trenutku iznos zaokružuje na dvije decimale..”, napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom se još jednom oglasio u komentarima:

"Evo i detaljnije objašnjenje: Na slici je primjer jednog računa: kupac dođe u trgovinu i dobije račun 13,45 eura. Želi se riješiti kuna i pokupio je sve koje je pronašao u kući, npr. pronađe 33,34 kune i ostatak doplati u eurima - dao je još 10 eura. Ostatak ispadne 0,97498 eura, tj. 97 centi. Ako trgovina ima samo 20 centi ostatak treba vratiti u kunama. Prema dostupnim kalkulatorima ostatak može biti 5,80 kuna ili 5,84 kune, a meni je pao na pamet još jedan (teoretski također moguć) i ostatak je 5,88 kn. Zašto je došlo do razlike od par lipa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o tome da se kune preračunavaju u eure na sve decimale, a samo se konačan iznos zaokruži na dvije decimale. Ako trgovina treba vratiti 0,97 eura, a u blagajni ima samo 20 centi, ostatak će trebati konvertirati nazad u eure. Pitanje je jesu li tih 0,97 eura konačan iznos koji se treba zaokružiti na dvije decimale ili je konačan tek kad se konvertira u kune pa se zapravo 0,97498 eura konvertira u kune? E, tu se znaju pojaviti razlike od maksimalno 4 lipe. A koja su još dva načina koja su mi pala na pamet pogledajte u videu", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo