Kako teče podjela? / Tone pomoći stižu u Petrinju: Crveni križ ponovno apelira na građane da ne dolaze i ne stvaraju gužve, a otvoren je i telefon za donacije

Za prikupljanje financijske pomoći HCK je otvorio telefon 060 9011, te besplatni telefon, 0800 1188 za sva pitanja vezana uz potres

30.12.2020.
14:32
VOYO logo

U Petrinju, Glinu i okolna mjesta stiže strahovito puno pomoći iz cijele države. Građani su se i sami organizirali, navijačke i druge udruge organizirale su skupljanje pomoći i odaziv je ogromna, diljem zemlje na mjestima na kojima je objavljeno da se skuplja pomoć vide se kolone automobila koje donose namirnice, pokrivače, madrace, grijalice i drugu opremu i potrepštine.

Većina toga slijeva se u sportsko-rekreacijski centar u Petrinji koji je postao centar za prikupljanje i podjelu humanitarne pomoći Crvenog križa. Tamo volonteri i vojska skupljaju i sortiraju tone pomoći koja stalno pristiže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katarina Zorić iz Crvenog križa za RTL je kazala da CK s vojskom uspijeva sve razvrstati, no i da moli građane koji šalju pomoć da razvrstaju, da im bude lakše i da brže pomoć dođe do onima kojima je potrebna.

"Još jednom pozivam, budući da su kolone opet na ulazima u pogođena mjesta što znatno otežava rad žurnim službama, molimo sve građane da ne dolaze ako ne moraju i da pomognu na drugačiji način. Nije nužno da sva pomoć bude poslana danas, nažalost, ovo će potrajati dosta dugo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
gost rtl-ovih vijesti /

Potresna ispovijest: 'Sin i ja smo stali ispod štoka i zagrlili se... Čekali smo da poginemo zajedno, ali nešto je bilo jače...'

Image
gost rtl-ovih vijesti /

Potresna ispovijest: 'Sin i ja smo stali ispod štoka i zagrlili se... Čekali smo da poginemo zajedno, ali nešto je bilo jače...'

Kako je organizirana podjela pomoći?

"Dio građana sam dolazi ovdje i uzimaju svoje pakete ili što im treba. Dobar dio toga vozimo u okolna sela, nešto mještanima ovdje, dakle prati se potrebe, u skladu s tim se obavlja podjela."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorene su i linije za psihološku pomoć...

"HCK pruža i psihosocijalnu pomoć i usluge službe traženja, radi lakšeg kontakta među članovima obitelji. Omogućavamo i tople obroke u centru Petrinje, a kao što ljudi znaju, otvorili smo i apel putem koje se prikuplja financijska pomoć, ona se može uplatiti i putem telefona 060 9011, a imamo i besplatni telefon, 0800 1188 za sva pitanja vezana uz potres", kazala je predstavnica Crvenog križa, Katarina Zorić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Inače, Crveni križ u Novom Zagrebu, morao je tražiti dodatne kamione kako bi transportirali pomoć koju građani neprekidno donose.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo