PREUZEO VLAST U ZAGREBU / Tomislav Tomašević priznao: 'Dobili smo 2000 stranica izvješća. Financijsko stanje nije dobro...'

Image
Foto: Screenshot N1

Tomislav Tomašević je preuzeo kormilo Grada Zagreba od Jelene Pavičić Vukičević

4.6.2021.
7:27
Screenshot N1
VOYO logo

Pobjednik lokalnih izbora u Zagrebu, Tomislav Tomašević, u osam sati je obavio primopredaju vlasti u Gradskom poglavarstvu i time formalno postao novi zagrebački gradonačelnik. Službeno će on to biti tek kada Državno izborno povjerenstvo objavi službene rezultate izbora. Očekivalo se da će primopredaja trajati oko sat vremena, no oduljila se, a Tomašević je dobio izvještaje na nekoliko tisuća stranica.

Njega i zamjenike, Danijelu Dolenec i Luku Korlaeta, koji su u poglavarstvo došli u 8.05, dočekala je vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević, ali i dvije pročelnice, od kojih je jedna Danijela Juroš Pečnik, pročelnica za financije, a druga pročelnica Stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić. U poglavarstvu su ga zaposlenici gradske uprave dočekali pljeskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pavičić Vukičević Tomaševiću je predala izvješće u kojem bi trebao dobiti informacije o preuzetim i nepodmirenim obvezama Grada Zagreba te planiranim i nedovršenim aktivnostima i projektima. 

Tomašević je okupljenim medijima rekao da je zakasnio četiri minute na posao, jer je na tramvajskoj stanici u Savskoj pozlilo nekoj ženi, pa je s njom čekao Hitnu pomoć. Dodao je da se ovo kašnjenje više neće ponoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POVIJESNI DAN /

Ovo u Zagrebu nije viđeno punih 20 godina: Tomašević će se suočiti s nečim što još nije imao prilike iskusiti

Image
POVIJESNI DAN /

Ovo u Zagrebu nije viđeno punih 20 godina: Tomašević će se suočiti s nečim što još nije imao prilike iskusiti

Nakon primopredaje, koja se oduljila, Tomašević se obratio javnosti.

"Završili smo sastanak o primopredaji s gospođom Pavičić Vukičević i dvije pročelnice. Sastanak je bio otvoren i konstruktivan. Dobili smo oko 2000 stranica raznih izvješća, trebat će nam vremena da to prođemo. Financijsko stanje nije dobro, s time ćemo se odmah pozabaviti. Imat ćemo već danas sastanke s pročelnicom za financije i drugim pročelnicima. Drugi tjedan će biti i sastanci oko konstituiranja Skupštine. Svim zaposlenicima mogu reći da nas čekaju veliki izazovi i da zaista daju sve od sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome smo optimistični i mislimo da možemo ovaj grad pretvoriti u grad ugodan za život. Bit ćemo pristojni, ponizni na dispoziciji svima i to očekujemo od svih djelatnika", rekao je Tomašević.

'Do poskupljenja neće doći'

"Dobili smo izvješće o izvršenju proračuna za prošlu i preliminarno za ovu te neka izvješća o likvidnosti. Jedan od najvećih izazova je pred nama. Ne bih o detaljima, jer to neće dati cijelu sliku i moramo još obaviti sasatanak s pročelnicom za financije", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imat ćemo razgovore sa svih 27 pročelnika, upravom Holdinga i gradskih poduzeća. Sad smo dobili neku sliku. Očekujem detalje uskoro. Vjerujem da do poskupljenja neće doći kao ni do blokade. Rješenja postoje, ali nećemo o tome dok ne vidimo sve.

Razgovori sa SDP-om idu dobro, nismo dogovorili sve. Kada dogovorimo programske ciljeve, funkcije u Skupštini i ostalo, tada ćemo izvijestiti javnost. Konstituirajuća sjednica bit će 17. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je savjeta, zahvaljujem joj na predanom radu. Bio je to jedan otvoren razgovor. Za neke stvari ćemo zatražiti dodatne revizije. Neke su već u tijeku, primjerice žičara. Očekujem rezultate uskoro, jer to je velik uteg za ZET. To je jedan problem, a očekujemo da ćemo ubrzo početi to rješavati", dodao je Tomašević.

"Situacija nije bajna, ali za to postoje rješenja. Što se tiče javnog prijevoza, karta nije skupa, ali neki europski gradovi imaju potpuno riješen javni prijevoz iz gradskog proračuna. To nije problem. Mi smo optimistični da sve možemo riješiti na dobrobit građana. Nešto gore jest (nego što smo očekivali), ali ne bih pretjerivao", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suradnja s privatnim poduzećima će ići svojim tijekom. Ne bih tu trčao pred rudo. Žičaru moramo staviti u pogon, mora ostvarivati prihode, jer krediti dolaze na naplatu. Moramo dobiti sve dozvole i u interesu nam je da to što prije riješimo", naglasio je.

O pročelnicima i projektima

"Danas ćemo donijeti odluku o tome", rekao je Tomašević o ostavci Ivice Lovrića. "Sa svim ćemo pročelnicima imati bilateralne razgovore, pa ćemo vidjeti kako oni vide svoj mandat i što možemo napraviti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što sve završimo ćemo se čuti i nadam se da ćemo se i naći kako bismo razgovarali o projektima. Želimo razgovarati i o obnovi s g. Vanđelićem. Toi će biti jedna od prvih stvari kojima ćemo se baviti", rekao je gradonačelnik o čestitli premijera Andreja Plenkovića.

"Moj dojam je da smo vodili konstruktivan i otvoren razgovor. Smatram da smo svi u dobroj vjeri pristupili primopredaji i dobili smo puno materijala za proučiti. Pred nama su promjene u gradskoj upravi i tome ćemo se morati značajno posvetiti, a jedan od prioriteta je i obnova", rekla je dogradonačelnica Danijela Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sebe vidim kao facilitatora procesa obnove. Prvi razgovor je s ravnateljem Fonda Vanđelićem, ali i ravnateljem Ureda za graditeljstvo kako bismo vidjeli kako to možemo ubrzati", dodao je dogradonačelnik Luka Korlaet.

'Nadam se da je gospođa dobro'

"Nadam se da je gospođa dobro. ovim putem bih zahvalio drugoj gospođi koja je spriječila da se žena ozlijedi kad je pala u nesvijest. To je duh pomoći za koji bih htio da Zagreb ima i dalje. Obratit ćemo se danas dopisom svim zaposlenicima i da krenemo u bolju budućnost, zaključio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo