'FINANCIJSKI RAZLOZI' / Tomašević otkrio koliko se smanjuju naknade u vijećima gradskih ustanova; Ukida se i besplatan parking

Tomašević je rekao kako se zbog financijskih razloga ukida besplatno parkiranje ispred zdravstvenih ustanova

10.8.2021.
10:59
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak, 10. kolovoza, u predvorju Gradske uprave sa svojim suradnicima održao je konferenciju za novinare.

Na početku je Tomašević komentirao javni poziv za školske odbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što sam rekao, pozivam sve građane koji ispunjavaju uvjete i mogu dati doprinos u radu škola da se na njega jave. Danas će ići pismo prema svim predsjednicima Mjesnih odbora i Gradskih četvrti u kojima se nalaze škole da predlože članove Mjesnih odbora i Gradskih četvrti koji bi bili članovi školskih odbora", rekao je Tomašević.

"Kandidat ne smije biti roditelj u školi za čiji se odbor prijavljuju, ne smije biti kažnjavan. Trebamo oko 400 ljudi, nadam se da će se građani javiti. Javni rok će biti do 27. kolovoza pa građani imaju vremena. Prijave će razmatrati povjerenstvo od sedam članova, četiri su predstavnici Gradske uprave (tri su od Gradskog ureda za obrazovanje). Bit će tri vanjska člana: Eli Pijaca, Silvana Svetličić, Damir Bakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjivanje naknada za školske odbore

Tomašević je govorio i o novim imenovanjima, rekavši kako v.d. pročelnika Gradskog ureda za strategijsko planiranje postaje Darko Šiško, dosadašnji zaposlenik tog ureda. Na toj će funkciji biti do završetka javnog natječaja, a najduže šest mjeseci.

Tomašević je potom govorio o smanjivanju naknada za školske odbore. "Što se tiče školskih odbora, smanjujemo naknade, ali ne samo za njih nego za sva Upravna vijeća gradskih ustanova za nešto više od 50 posto. "Do sada su te naknade bile nešto više od 500 kuna neto po sjednici. Sada će biti oko 250 kuna neto po sjednici", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukidanje besplatnog parkinga

Tomašević je potom rekao kako se, zbog financijskih razloga, ukida besplatno parkiranje ispred zdravstvenih ustanova.

"Zagreb Parking me tražio da se obustavi odluka kojom je bila ukinuta naplata parkiranja ispred svih zdravstvenih ustanova u Gradu Zagrebu. Prihvatit ću taj prijedlog", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NIJE U FUNKCIJI' NE ZNAČI 'NEMA NAPLATE' /

Već mjesecima ne radi čak 300 parkirnih automata, ali zato Zagrebparking uredno ispisuje kazne: 'Ne vidimo u čemu je problem'

Image
'NIJE U FUNKCIJI' NE ZNAČI 'NEMA NAPLATE' /

Već mjesecima ne radi čak 300 parkirnih automata, ali zato Zagrebparking uredno ispisuje kazne: 'Ne vidimo u čemu je problem'

"Efekti te mjere su upitni. Dosta parkinga je bilo u centru grada i nije bilo provjere jesu li korisnici stvarno bili u zdravstvenim ustanovama.

Radi se o više od tisuću parkirnih mjesta i potpuno novoj javnoj garaži na Svetom Duhu. Radi se o 14 milijuna kuna, oko pet ide na javnu garažu Sveti Duh, koja se ne naplaćuje, a troškovi održavanja su oko 100 tisuća kuna mjesečno", pojasnio je svoju odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem čišćenja jezera Jarun

Zagrebački gradonačelnik osvrnuo se i na problem s čišćenjem jezera Jarun.

"Komentirao sam to na dočeku braće Sinković i drugih olimpijaca na aerodromu, svakako treba srediti da veslačke staze budu očišćene od lopoča. Imamo kratkoročne i dugoročne probleme poput mulja na jezeru Jarun. Obećao sam da ćemo potkraj kolovoza imati sastanak na tu temu i to rješavati", rekao je, dodajući kako se trenutno rade određene mjere vezane za lopoče. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugoročno se nije rješavao taj problem, sada je kulminirao i vidjet ćemo kako da nađemo sredstva da dugoročno riješimo taj problem", rekao je.

Govoreći o problemu odvoza otpada, Tomašević je rekao kako se glomazni otpad odvozi i obrađuje u suradnji s privatnim poduzetnicima koji imaju ugovore. "U tijeku je javna nabava vezano za zbrinjavanje glomaznog otpada. Glomazni otpad se redovno odvozi i nadam se da će tako biti u budućnosti", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i informacije o tome da je supruga Miroslava Škore kupila zemljište na koje se Zagreb nije upisao, zbog kojeg je Grad podnio tužbu. 

"Ima puno pravnih slučajeva u kojima je Grad Zagreb trebao postupati u vlastitom interesu. Tražili smo oko toga neke informacije i koliko znam dobili smo informacije da se čekala nepravomoćna presuda vezano uz kćer nasljednice koja je zamjenjivala zemljište i prodala ga supruzi Miroslava Škore. S obzirom na tu presudu i u toj parnici je moguće ići u pravosudne postupke i utvrđivanje tog posjeda i vlasništva od Grada Zagreba. To je pokrenuto, to su otkrili mediji, očekujem da krene taj pravni postupak ispred Grada Zagreba i da se on riješi u interesu grada", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O obnovi Zagreba

Tomašević je govorio i o obnovi Zagreba, rekavši kako je prihvatljiv svaki model koji dovodi do brze obnove.

"Već sad je moguća samoobnova. Sve što može ubrzati obnovu, a svakako ako bude građanima omogućeno da sami idu u obnovu, podržavamo. Ali zbog drugih prepreka ne dolazi često do toga. Radi se o vlasništvu, upravljanju zgradama,...", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i kako će preko saborskog kluba tražiti promjene Zakona o obnovi.

"Tu je puno zakonodavnih stvari koje treba mijenjati, pa i postupanje vezano za objekte koji su u legalizaciji ili za koje zahtjev nije podnesen. Puno je problema koji se moraju definirati sastankom. Mi smo tu temu otvorili s ministrom graditeljstva i nadamo se da će doći do usuglašenog prijedloga. Pričali smo i o daljnjoj pomoći državnim institucijama u obnovi vezano uz zahtjeve koji se obrađuju, zatražena je pomoć u 750 predmeta od Grada Zagreba. Ministarstvo je tražilo pomoć Grada Zagreba vezano za katastar, postupke legalizacije i na tome radimo. Pokušavamo pomoći koliko god možemo državnim institucijama da se to ubrza", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O obilježavanju Dana pobjede

Zagrebački gradonačelnik je komentirao i zamolnicu Tužiteljstva BiH za procesuiranje 14 hrvatskih generala. "Moram priznati da me zateklo to, da se to traži za Petra Stipetića. Javnost i svi žele više informacija o čemu se tu radi, zašto se to traži", rekao je. 

"Mislim da treba objašnjenje na temelju čega se to traži. To nije jasno, posebice za Bljesak, operaciju koja nije bila na teritoriju BiH", rekao je Tomašević, dodajući kako dolazi jako malo informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se potom na obilježavanje Dana pobjede, ističući kako je "naša politika da se svaka nevina žrtva u Domovinskom ratu bez obzira na nacionalnost istraži i na kraju odgovorne kazni. 

"Što se tiče protokola za Dan pobjede, ja sam najavio da ću se odazvati pozivima državnog vrha za sva četiri praznika koja će organizirati. Službeno čestitku sam objavio na webu Grada Zagreba, bio sam u Kninu, ne vidim ništa sporno. Naša politika je politika pomirenja i politika okrenuta budućnosti, gradnji društva. Bazirana je na solidarnosti. U njoj ima mjesta za sve, bez obzira na seksualnu orijentaciju, vjerske svjetonazore... ", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O razrješenju pročelnice

Tomašević je komentirao i odluku o razrješenju Romane Galić, pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom iz redova pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

"To je zabuna. Njoj je istekao mandat. Ona je razriješena, ali ja je nisam razriješio jednostrano niti na to imam pravo. Istekao joj je mandat i ostavio sam je kao v.d. pročelnicu dok se ne razriješi natječaj za pročelnicu objedinjenog ureda jer će se Ured za socijalnu zaštitu spojiti s Uredom za zdravstvo, branitelje i demografiju", rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan koji mu problemi najviše smetaju u Gradu, Tomašević je rekao da su to financije. "Stalno govorimo na svakoj presici o nekakvim uštedama, rezanjima. Sada, kad govorimo o Zagrebparkingu i o uvođenju naplate parkinga, to nije povećanje cijena usluga već uvođenje naplate koje nije bilo", rekao je.

Najavio je da će na konferenciji za medije idućeg tjedna više govoriti o potrebnoj financijskoj konsolidaciji, ali i rebalansu predviđenom za rujan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je žičara jedan od "vrućih kestena" koji je dočekao novu gradsku upravu. Kazao je kako je njeno održavanje velik trošak te ponovio da se s Državnim inspektoratom vodi spor oko dobivanja posljednje dozvole za rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo