'DOČEKAO NAS JE KANTOGRAD' /

Tomašević najavio skupocjeni projekt za otpad: 'Aplikacijom će se otvarati spremnici'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Cilj je da uskoro nemamo nikakve zelene otoke u gradu', rekao je Tomislav Tomašević

24.9.2024.
12:42
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević kazao je govoreći na temu modela skupljanja smeća na press konferenciji da ih je, kad su došli na vlast, dočekao kantograd i da je Zagreb bio lošiji što se tiče odvajanja otpada u odnosu na druge gradove u Hrvatskoj.

"Nigdje u drugim gradovima Europe nećete po ulicama vidjeti toliko kanta kao kod nas", kazao je te istaknuo kako je Zagreb zabilježio rast u odvajanju otpada u usporedbi s drugim hrvatskim gradovima, od kojih su neki poput Rijeke čak išli unatrag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To prvenstveno moramo zahvaliti građanima. Radi se o najvećem gradu i najkompleksnijem sustavu. Ipak, treba to još pojačati jer ako Zagreb ne unaprijedi razdvajanje otpada, plaćat ćemo penale", kazao je te još jednom ponovio da nije točna teza da građani ne koriste plave vrećice.

"Brojke to demantiraju. U prvih osam mjeseci 2024. broj prodanih ZG vrećica porastao je 18.9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine", naglasio je zagrebački gradonačelnik te dodao kako je broj operativnih radnika Čistoće u protekle dvije godine porastao za 209. "Napravljene su velike investicije u flotu Čistoće. Tu nećemo stati te ćemo i dalje raditi na povećanju broja radnika i vozila Čistoće”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na nadzor odvajanja otpada te spomenuo mobilne kamere koje se mogu premještati s lokacije na lokaciju. " Imamo ih 50-ak. Broj kamera planiramo učetverostručiti”, naglasio je.

Image
SMANJIVANJE PRIHODA GRADOVA /

Tomašević: 'Ispod radara je prošlo da će se osobni odbitak povećati na 600 eura'

Image
SMANJIVANJE PRIHODA GRADOVA /

Tomašević: 'Ispod radara je prošlo da će se osobni odbitak povećati na 600 eura'

Podzemni spremnici

Što se podzemnih spremnika tiče kazao je da su primijetili da tri podzemna spremnika negdje nisu dovoljna, pa su ih počeli postavljati po četiri.

"Cilj je da uskoro nemamo nikakve zelene otoke u gradu. Proširit ćemo zonu podzemnih spremnika na istok i zapad. Obuhvatit ćemo Ilicu do Črnomerca tako da više uopće nemamo kante”, istaknuo je.

Zatim je krenuo objašnjavati kako će funkcionirati sustav polupodzemnih spremnika. Naime, u prvoj polovici 2024. godine proveden je terenski obilazak svih gradskih četvrti u Zagrebu, te su definirane lokacije za izgradnju polupodzemnih spremnika, kao i izbor prioriteta koji se planiraju izgraditi do kraja 2024. godine, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko 2.000 polupodzemnih spremnika postavit će se na 751 lokaciju. Polupodzemni spremnik zamjenjuje četiri kante. Spremnici trebaju biti na parceli vlasnika, ali ako to nije moguće, o tome izvještava Čistoća i u tom smislu ćemo nastaviti s refundacijom, ali do 2027. neće postojati nijedan spremnik koji nije pod nadzorom, a bokseva će biti jako malo" objasnio je.

“Želimo da bokseva bude što manje u javnom prostoru. Do 2027. neće postojati nijedan spremnik koji nije pod nadzorom, a bokseva će biti jako malo”, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena ovog projekta iznosit će oko 10 milijuna eura.

“Imamo ulaganja u softvere, digitalizaciju sustava, nove kamione Čistoće, čipove, aplikaciju kojom će građani otvarati podzemne i polupodzemne spremnike. Smeće koje se odlaže u spremnike mnogo je bolje rješenje od odlaganje smeća u kante", istaknuo je te dodao kako nisu htjeli ići u tako veliku investiciju dok nisu testirali taj model i, tvrdi, pokazao im se kao dobar.

POGLEDAJTE VIDEO: Tomašević: 'Mislim da će dobar dio građana Zagreba odlučiti ostati u Gradskoj plinari'

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo