TRAGEDIJA KOD POPOVAČE /

Suhi led koban za trojicu muškaraca? Vinari: 'To se ne koristi u ozbiljnoj proizvodnji'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Unatoč prednostima koje suhi led ima, važno je njime pažljivo rukovati

30.8.2024.
17:39
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsku je u petak potresla strašna vijest. U vikendici kod Popovače pronađena su tijela trojice muškaraca. Kako doznajemo, bili su u pedestim godinma, a najvjerojatnije su preminuli zbog korištenja suhog leda. Navodno su ga koristili za hlađenje, najvjerojatnije bačvi, pri čemu je došlo do isparavanja ugljikovog dioksida i trovanja.

Kako navodi stranica Icesonic, suhi led je zanimljiv materijal koji je privukao pažnju znanstvenika, ali i šire javnosti. Riječ je o čvrstom stanju ugljikovog dioksida (CO2), no ipak se razlikuje od običnog leda. Za razliku od njega, ne otapa se u tekućinu, već sublimira, što znači da se izravno pretvara u plin. Pritom oslobađa ugljikov dioksid koji može istisnuti kisik u zatvorenom prostoru. Tada se stvara opasnost od gušenja te je zato važno imati odgovarajuću ventilaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Panenić, bivši zastupnik Hrvatskog sabora i direktor Udruge Graševine Croatice, za Danas.hr kaže da je pročitao tragičnu vijest: "Riječ je o nesretnom slučaju nepoznavanja rukovanja materijom. Nikad se nisam susreo sa suhim ledom i ne znam što su točno ti ljudi radili."

Image
DETALJI TRAGEDIJE KOD POPOVAČE /

Preminuli u vikendici su bili u pedesetim godinama, uzrok je trovanje suhim ledom?

Image
DETALJI TRAGEDIJE KOD POPOVAČE /

Preminuli u vikendici su bili u pedesetim godinama, uzrok je trovanje suhim ledom?

Panenić dodaje da nijedan vinar kojeg osobno poznaje ne koristi takvu metodu. "U vinarstvu postoje tehnike hlađenja koje koriste integrirane sustave unutar bačve ili u njenom plaštu. Ne znam ni za jednog ozbiljnog vinara koji bi kalkulirao. Svi pokušavaju temperirati od samog početka i ne dozvoljavaju da temperature prijeđu neku granicu, a kamoli da saniraju temperaturu", objašnjava Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

"Nije riječ o metodi koja se nigdje ne koristi, ali gotovo je nitko ne upotrebljava. Vinar Mladen Papak ispričao mi je da su je u Južnoafričkoj Republici koristili u transportu za zaštitu grožđa. Međutim, toga kod nas nema u praksi. Ta metoda se ne koristi, pogotovo ne u ozbiljnoj proizvodnji", kaže Panenić.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Razgovarali smo i s Leom Gracinom, predsjednikom udruženja "Vino Dalmacije". "Suhim ledom pokušava se stvoriti inertna atmosfera da se izbaci kisik. To je skupa metoda. Koristi se za zaštitu grožđa od oksidacije i da ga malo ohladi. Njime se pokušava stvoriti inertna atmosfera da se izbaci kisik. Ako suhi led stavite u tekućinu, u zatvorenu bačvu, stvara se tlak od plina i može eksplodirati", govori Gracin.

"Vjerujem da su muškarci kod Popovače stvorili inertnu atmosferu i da su se nažalost ugušili. Led se oslobađa iz krutog stanja u plinovito, promjena volumena je ogromna, a mali, zatvoreni prostor može se brzo ispuniti ugljikovim dioksidom", dodaje Gracin.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo nije pjena na ulicama, nego golemi komadi leda nakon tuče u Poljskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo