o otpadu / Tomaševićevih 7 mjera: Miču se zeleni otoci, odzvonilo žutim vrećicama na ogradama, kupuju se kamioni...

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Za popupodzemne spremnike rekao je da se uvode zato što na istoj površini imaju puno veći kapacitet od zelenih otoka koji su često prenatrpani. U tri godne planira se zamijeniti 900 zelenih otoka. Komentirao je i komentare da se Zagreb nekad zvao 'kantograd', a sada 'smećogrado'

3.10.2023.
11:38
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak se na konferenciji za novinare osvrnuo na prvu godinu novog modela prikupljanja otpada u Zagrebu.

"Više od dvostruko više biootpada odvojeno je u prvoj polovici godine u odnosu na prvo polugodište lani. Miješani otpad, koji se odlaže na Jakuševec, smanjio se za 22 posto. Postigli smo i da se oko 50 posto kanti maknulo s javnih površina. U centru su uklonjene gotovo sve kante, ostao je još jedan broj kanti poslovnih korisnika", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na cijenu i rekao da je ona u Zagrebu jedna od najnižih cijena za odvoz otpada u Hrvatskoj.

Potom je najavio nove mjere pa i to da Grad preuzima financiranje izgradnje boksova za otpad u stambenim zgradama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vratit ćemo novac za bokseve'

"Svima, koji su boksove već platili iz pričuve, taj će se novac refundirati. Grad će to plaćati još cijele iduće godine, a nakon tog sufinanciranja više neće biti", najavio je.

Najavio je i da će zelene otoke zamijeniti polupodzemni spremnici. "Neki zeleni otoci nemaju dovoljan kapacitet s obzirom na količinu odvajanja, prepuni su i ne izgleda lijepo. Polupodzemni spremnici na istoj površini imaju znatno veće kapacitete za plastiku, papir i staklo", rekao je Tomašević i dodao da bi se oko polovica sadašnjih zelenih otoka zamijenila polupodzemnim spremnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prioritet će biti zgrade u neboderima koji imaju jako veliki broj spremnika koji su stalno prenatrpani pa negdje moramo i pet puta tjedno dovoziti plastiku. Idemo u javnu nabavu i određivanje lokacija. Očekujemo da za oko 300 lokacija s oko 900 podzemnih spremnika možemo završiti u tri godine. Za centar Ljubljane trebalo je 10 godina, ovo je ambiciozno ali realno", istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Image
OVO SU PODACI /

Prošla je godina dana od Tomaševićevog modela odvajanja otpada: Je li urodio plodom?

Image
OVO SU PODACI /

Prošla je godina dana od Tomaševićevog modela odvajanja otpada: Je li urodio plodom?

Za podzemne spremnike u središtu grada rekao je da se s njima nastavlja, da sada postoji sedam lokacija s 27 podzemnih spremnika. "Podzemni spremnici u središtu grada bit će, ne samo za miješani otpad nego i za biootpad, plastiku i papir. U središtu grada zelenih otoka više neće biti", najavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je da su u tijeku dva natječaja za kupnju kamiona Čistoće: "Jedan je okončan i sklopljeni su ugovori te prva vozila od njih 15 očekujemo do kraja tjedna. Svih 15 dobit ćemo do idućeg travnja. Dodatno kupujemo još 26 kamiona i očekujemo potpisivanje ugovora do kraja godine i isporuku do ljeta iduće godine."

Rekao je i da se ide u zapošljavanje novih radnika u Čistoći i to njih 200.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Jedna od mjera odnosi se na obiteljske kuće koje će sve dobiti kante za plastiku.

Tomašević je pozvao sve da skinu aplikaciju "MojOtpad" u kojoj se mogu dobiti sve informacije o terminu odvoza otpada, ali i gdje se odlaže koja vrsta otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznio je i koliko se kazni do sad naplatilo: "Čistoća je samo u rujnu ove godine, govorimo samo o radnicima Čistoće, bez kazni komunalnih redara, napisala 2056 kazni."

O Boogaloo

Gradonačelnik je komentirao i vijest da bi se uskoro mogao zatvoriti klub Boogaloo: "Upravo vijeće pučkog otvorenog učilišta će odlučiti o upravljanju prostorom kako bi se mogli održati programi do kraja natječaja. Prostor po zakonu mora ići u javni natječaj, a ako su neki programi zakazani do kraja godine moći će se održati. Međutim, ako se i netko drugi prijavi u tom prostoru će moći održati program. Pučko učilište će uskoro donijeti odluku pa ćete sve znati na vrijeme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prebjegu iz Možemo!

Novinaru su pitali i za komentar što je Možemo! izgubio vlast u jednoj gradskoj četvrti u Novom Zagrebu.

Naime, vijećnik Zdenko Gržin odlučio se prikloniti HDZ-u i Stranci rada i solidarnosti – Bandić Milan 365 te je s mjesta predsjednika Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – zapad smijenjen Tomislav Vukoja iz Možemo!.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo 650 vijećnika u gradskim četvrtima i mjesnim odborima, i taj jedan je očito promijenio stranu. Drago mi je Bandić 365 i HDZ koalicija izvrsno surađuje. Sretan put ovome koji je promijenio stranu", kazao je i dodao da nema niti jedna stranka koja ima manje od jedan posto "prebjega" kao oni. Za "prebjega" iz Možemo! je rekao da vjeruje da je to učinio iz partikularnih interesa te mu poželio "sretan put".

Na više pitanja novinara smatra li da je na problemu otpada kapitulirao i kako komentira podbačaj prodaje plavih vrećica, kao i to što su nekad Zagreb zvali 'kantograd', a sad 'smećograd'. Rekao je da za sve treba vrijeme, a da manje prodanih plavih vrećica znači da ljudi više razvrstavaju otpad te da nitko ni u najoptimističnijim predviđanjima nije mogao očekivati da će se toliko odvajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Tomaševića pitali zašto se 3,5 godine od potresa izgradila samo jedna obiteljska kuća: 'To pitajte državu...'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo