Pogodite tko plaća ceh / Tomašević o masovnom problemu s plinom u Zagrebu: 'HERA-u su na ovo upozoravali još u prosincu 2021.!'

Image
Foto: Robert Anić/Pixsell

50.000 kućanstava ostalo bez plina jer su im privatne tvrtke otkazale zbog razlike u cijeni plina. A ranije su otimale klijente javnim distributerima

1.9.2022.
10:59
Robert Anić/Pixsell
VOYO logo

Povodom novinarskog pitanja o navodno mnogim Zagrepčanima koji su bili kod privatnih distributera plina, a koji se sad žele vratiti na Gradsku plinaru, ali im zahtjevi "stoje, nisu obrađeni", gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević objavio je opširan odgovor u kojem neizravno optužuje i lošu zakonsku regulaciju tržišta energenata i samu HERA-u, državnu regulatornu agenciju.

Problem se, kazao je, svodi na to da su privatne tvrtke ranije otimale kupce javnim tvrtkama za opskrbu plina, a kad su tržišne cijene zbog energetske krize porasle preko zaštićene cijene koju je odredila Vlada kako bi zaštitila građane, e sad privatne tvrtke kupcima – otkazuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
poskupljenje energenata /

Tomašević: 'Grad neće odustati od opskrbe plinom. To bi bilo katastrofalno za cijelu zemlju'

Image
poskupljenje energenata /

Tomašević: 'Grad neće odustati od opskrbe plinom. To bi bilo katastrofalno za cijelu zemlju'

Tomašević kaže da naravno da je s tom situacijom upoznat i da je o tome prošli tjedan govorio na konferenciji za medije:

"Međutim, s tom situacijom je upoznat i regulator, odnosno HERA, ne od jučer, ne od prošlog tjedna, nego je s tim problemom koji bi mogao nastati zbog takve regulative, koja nije predvidjela ove okolnosti, upoznata HERA barem od prosinca prošle godine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tada su opskrbljivači i distributeri upozoravali HERA-u na moguće probleme ukoliko dođe do velike razlike između tržišne cijene plina i ove zakonske regulirane cijene plina. A ta razlika je sada šest puta i s nejasnim predviđanjima kako će ići u budućnosti. Na tu temu sam razgovarao s ministrom gospodarstva već nekoliko puta zadnjih tjedan dana", otkrio je.

Rekao je da i dalje pokušavaju naći izlaz iz takve situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradska plinara Zagreb-Opskrba je za postojeće korisnike, za 300 tisuća kućanstava, na vrijeme kupila dovoljne količine jeftinog plina, šest puta jeftinije od trenutnih cijena", posebno je kazao Tomašević.

"O tome je u skladu sa zakonom, obaviješten i regulator, HERA. Da je GPZO kupio veće ili manje količine plina, platio bi penale. Sada je GPZO, zbog loše reguliranog tržišta, u situaciji da bi trebao primiti dodatnih 50 tisuća kućanstava koje će privatni opskrbljivači 1.10. prestati opskrbljivati", rekao je i to, ističući tko na kraju snosi teret:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naime, dok je tržišna cijena bila niža od zakonski regulirane, privatni opskrbljivači su otimali kupce javnim isporučiteljima usluge poput GPZO-a, a sad kad su cijene otišle u nebo, otkazuju svojim kupcima i kažu im – prijeđite javnim isporučiteljima. Ispada da privatni sektor radi dok se isplati, a kad dođe do gubitaka, odnosno aktivacije rizika, onda se to prebacuje na javni sektor."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sistemski problem loše dizajniranog tržišta i očekujem da se to riješi u suradnji s Vladom, s kojom vodimo razgovore. Jer GPZO ne može podnijeti stotine milijuna kuna gubitaka koji bi proizašli iz činjenice da bi za tih 50 tisuća kućanstava plin morao biti kupljen po šest puta većoj cijeni od zakonski regulirane cijene koju je odredila Vlada, bez da to ugrozi postojeće korisnike GPZO-a", konstatirao je gradonačelnik.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo