poskupljenje energenata / Tomašević: 'Grad neće odustati od opskrbe plinom. To bi bilo katastrofalno za cijelu zemlju'

Gradska plinara nalazi se pod pritiskom visokih nabavnih cijena i novih 50 tisuća korisnika

23.8.2022.
11:05
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet, održali su redovnu konferenciju za medije na kojoj su odgovarali na brojna pitanja novinara, prije svega o poskupljenjima: plina, vode, odvoza otpada...

Korlaet je kazao da treba misliti na razvoj grada iako je kriza pa je predstavljen plan razvoja biciklističkog i pješačkog prometa u Zagrebu. Plan je da se biciklistički promet poveća s 3 posto na 8 posto, a pješački s 11 na 18 posto, i to prije svega razvojem biciklističke infrastruktre i širenjem pješačkih zona. Korlaet je naveo kako u Zagrebu postoji 230 kilometara pješačko-biciklističkih staza, 15-ak kilometara pravih biciklističkih traka, više od 50 kilometara cesta s mještvitim prometom gdje su na cesti zajedno auti i bicikli te 200-njak kilometara biciklističkih puteva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova uprava je komunicirala kako želi razvijati i druge oblike prijevoza - pješački i biciklistički. Vidimo trend povećanja prolazaka biciklom za čak 20 tisuća, ovdje na mjernoj postaji kod gradskog poglavarstva", rekao je Korlaet.

Plan je do kraja godine postaviti 500 stalaka za bicikle, dakle 1000 parkirnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvode se dvije biciklističke trake na uštrb jedne kolničke u Deželićevoj ulici, bez gubitaka parkirnih mjesta.

Drugi projekt je Greenway koji ima nekoliko etapa, a to je uređivanje savskog nasipa na kojem će se potaviti podloga za bicikliranje, trčanje, klupe...Prva dionica ide od Blata do Jadranskog mosta u dužini od 1,7 km.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i projekt Biciklistička magistrala Zagreb-Istok, a na prvoj dionici od Zavrtnice do ulice Svetice radovi su već počeli.

Šire se i pješačke zone, iduća je, najavljuju iz Grada, "mala Martićeva" te Masarykova ulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plinara i gubici

Na pitanje o planovima za Gradsku plinaru i procijenjenih 100 milijuna eura gubitaka zbog poskupljenja plina i pritiska 50 tisuća novih korisnika te je li moguće da Grad odustane od tog biznisa ako ne postigne dogovor s HEP-om, gradonačelnik je kazao da to nije opcija.

"Bilo bi to katastrofalno za tržište plina. Gradska plinara opskrbljuje 60 posto tržišta plina u Hrvatskoj, to bi bilo loše za cijelu zemlju. Danas sam razgovarao s ministrom gospodarstva. Nova kućanstva nismo predvidjeli kada smo kupovali plin, nismo predvidjeli da će jako puno tržišnih opskrbljivača odustajati od plina i da će se ljudi prebaciti kod nas. To je veliki problem za GPZO koji je imao prošle godine gubitak od oko 400 milijuna kuna zbog štetnih ugovora. Tada je nastao problem za poslovne koirsnike, a sad je problem za kućanstva", rekao je Tomašević.", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da zadužnice, koje je Plinara počela slati svojim poslovnim korisnicima, od GPZ-a traže dobavljači plina, odnosno traže se jamstva da će računi biti plaćeni.

Za novu plinsku godinu se ugovara varijabilna cijena, po istoj toj cijeni će GPZO uz minimalnu maržu prodavati poslovnim korisnicima, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o prodaji Plinare, to je i dalje u procesu, kazao je gradonačelnik.

O poskupljenju vode

"To je druga tema o kojoj razgovaramo s Vladom. Ovaj val poskupljenja električne energije bit će veliki udar za lokalne samouprave. Ne samo da sve poskupljuje za naše ustanove, nego to radi velike probleme u poduzećima koja se bave vodoopskrbom. 50 milijuna koja su do sada trebala za pumpanje vode u cijevi, sada ide vjerojatno četiri puta gore. Tu su i tramvaji koji voze na elektičnu energiju i tu se također enormno povećavaju troškovi. Nadamo se da nećemo morati povećavati cijene i da ćemo postići dogovor s Vladom. Jer kako da drugačije ta poduzeća opstanu bez povećanja cijena", pojasnio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvoz otpada

S pripremama oko novog sustava odvoza otpada najavljenog za 1. listopad sve ide prema planu, tvrdi Tomašević.

"Vrećice će se moći kupiti na više od 400 prodajnih mjesta, dolaze zahtjevi i izdaju se rješenja za boksove, dolaze i prijave od predstavnika stanara mogu li se staviti spremnici na njihovoj parceli i mora li se onda staviti boks. Ukoliko ne mogu smjestiti spremnike unutar zgrade i na parcelu svoje zgrade, tada mogu kako god žele riješiti kontrolu svojih spremnika. Ako idu na javnu površinu onda moraju biti gradski tipizirani boks", kazao je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo