kontroverzna mjera / Tomašević: 'Mislim da ne postoji ugovor s roditeljima odgojiteljima, tako da ne vidim temelja za tužbu'

Nakon sinoćnjeg otkrića RTL-a da namjerava ukinuti besplatne udžbenike svima zagrebački gradonačelnik se predomislio i, čini se, pronašao rješenje

9.11.2021.
20:30
VOYO logo

U Gradu se i dalje ne stišava pobuna zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj, pa su se udruge obratile odvjetnicima koji pripremaju tužbu.

Damir Barušić jedan je od onih kojima je prekipjelo. Zbog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj došao je pred gradonačelnika. Ako prijedlog prođe, njegova obitelj, kaže, postat će socijalni slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On i supruga Vesna imaju petero djece. Vesna, iako je bila zaposlena 10 godina, prihvatila je mogućnost da postane roditelj-odgojitelj.

"Bit će jako teško, svim majkama ne samo meni. Jako puno obitelji će biti gurnuto u ponor, na prosjački štap. Bit ćemo socijalni slučajevi", rekla je Vesna Barušić, jedna od korisnica mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TOMAŠEVIĆ NA SKLISKOM TERENU /

Pada li ukidanje mjere roditelj-odgajatelj na Ustavnom sudu? Pravni stručnjak Mato Palić otkriva dvojbe

Image
TOMAŠEVIĆ NA SKLISKOM TERENU /

Pada li ukidanje mjere roditelj-odgajatelj na Ustavnom sudu? Pravni stručnjak Mato Palić otkriva dvojbe

Sa sadašnjih 4,800, od svibnja iduće godine past će na 1000 kuna.

"Ni ovako ne možemo kraj s krajem, a kamoli sa tisuću kuna", kaže Damir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević ponavlja kako mjera ne daje nikakve rezultate. Ističe da je broj rođene djece manji unatoč utrošenih milijardu i 800 milijuna kuna, za što se moglo izgraditi 27 vrtića. Udruge zbog svega najavljuju i tužbu.

"Tu se ne radi o nikakvim stečenim pravima na temelju Zakona, nego o jednoj pomoći koja se temelji na odluci gradonačelnika. Čak, mislim da ne postoji niti ugovor s roditeljima odgojiteljima tako da ne vidim kako bi se tu pravno to tužbom moglo nadoknadit", rekao je Tomislav Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plače mi se od svega, ali plačem u sebi, u kutku da oni to ne vide jer oni ne smiju to osjetit. Naravno, ja sam ih rodila, ja sam im majka, ja ću se izborit za njih kao i moj suprug, ali da imam grč u želucu, naravno da imam kad me dijete za 6 mjeseci pita: 'Mama ja bi čokolino ili pahuljice', i ja mu kažem – nemam, ili da nemam za kruh.. ne", rekla je Vesna.

Jedna mjera nije dovoljna i ne može riješiti lošu demografsku sliku upozoravaju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako vi mladoj obitelji uvedete bilo koji oblik nesigurnosti, ona sigurno napravi korak unazad u odluci o zasnivanju obitelji. Ovakva poruka koja zadnjih dana u eteru postoji ne stvara samo konfuziju u Gradu Zagrebu, nego stvara jedno negativno ozračje naspram roditeljstva u cijeloj Hrvatskoj", rekao je demograf Marin Strmota.

Iako su razmatrali i mogućnost da ukinu besplatne udžbenike za srednjoškolce, što je jučer objavio RTL, u gradskoj upravi su se predomislili. I pronašli rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slijedeće školske godine će biti isto kao i ove godine. Bit će besplatni udžbenici za srednje škole i besplatni radni materijali za osnovne škole i za to smo morali naći dodatni novac jer je bio trostruko manji iznos predviđen do sada u proračunu", kazao je Tomaševć.

Za iduću školsku godinu imaju novac. No što će biti poslije - tek ćemo vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo