'Ne tražim pomoć, tražim odgovore' / Tomašević napao Vladu: 'Mi zajedničko postrojenje sa Zagrebačkom županijom nećemo... Vrijednosti su daleko od dopuštenih'

Image
Foto: Screenshot/RTL

Otkrio je i nove podatke o kakvoći zraka u Zagrebu, demantirao je informacije da se smeće na Jakuševcu odlagao noćas

5.12.2023.
11:21
Screenshot/RTL
VOYO logo

Gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije, posvećenu temi Jakuševca i nesreći koja se na odlagalištu dogodila u ponedjeljak, a u kojoj su ozlijeđena trojica radnika.

Tomašević je kazao da je u KBC-u posjetio ozlijeđenog radnika Čistoće koji je ostao bez ruke te razgovarao s liječnicom. Ponudio je, kaže, svoju pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegovo stanje je stabilno, izvan životne opasnosti je. Izrazio sam žaljenje i ponudio pomoć", rekao je Tomašević.

Otkrio je i nove podatke o kakvoći zraka u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče kakvoće zraka, dodatna mjerenja mobilnog uređaja NZJZ-a Andrija Štampar u 10 ujutro danas i dalje pokazuju da su koncentracije plinova daleko od dopuštenih vrijednosti."

Image
'OZBILJNA KATASTROFA' /

Radnici su apelirali da ih se ne šalje na Jakuševac? Zastupnik otkriva detalje: 'Ovo će Tomaševiću eksplodirati u lice'

Image
'OZBILJNA KATASTROFA' /

Radnici su apelirali da ih se ne šalje na Jakuševac? Zastupnik otkriva detalje: 'Ovo će Tomaševiću eksplodirati u lice'

Nije bilo odlaganja smeća noćas na Jakuševcu

Demantirao je informacije da se smeće npoćas odlagalo na Jakuševcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče daljnjeg odlaganja otpada, bilo je krivih informacija da se odlagalo noćas. Sukladno zapisniku Državnog inspektorata, puni kamioni su jutros ispražnjeni na dio plohe na kojem ne postoji zabrana odlaganja. Kamioni se danas koriste za papir i plastiku jer se to jučer nije moglo provesti", rekao je Tomašević istaknuvši da su u komunikaciji s nadležnim institucijama.

"Ploha na koju je danas došao otpad od jučer je kroz zapisnik Inspektorata proglašena da se na njoj može raditi. Usto radimo plato na koji će se moći odlagati miješani otpad. Sve što smo mogli, poduzeli smo u skladu s preporukama. Nikad nismo imali zabranu da se tamo odlaže otpad. Jučer smo tu odluku sami donijeli", rekao je šef Čistoće Davor Vić. "S radnicima dijelim rizik, bio sam jutros s njima. Dogovorili smo se poduzeti sve sigurnosne mjere, a apsolutne sigurnosti kao u bilo čemu nema. Prema preporukama Inspektorata ploha na kojoj se odlaže, sigurna je", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da je prema zapisniku Državnog inspektorata koji je jučer predočen javnosti utvrđen biootpad na plohi te je dan nalog da se makne.

'Nema kompromisa u utvrđivanju odgovornosti'

Tomašević je otkrio i da su jučer zatražili sastanak sa sve četiri privatne tvrtke koje imaju ugovor s Jakuševcem. Dodao je da je održavanje Jakuševca od strane privatnih tvrtki nešto što je naslijeđeno od prethodnog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Privatne tvrtke upravljaju održavanjem Jakuševca, to je naslijeđeno i postoji već 20 godina. Javna nabava je bila i u našem mandatu, javio se samo jedan konzorcij, ista tvrtka koja je tamo već 20 godina. To je kompleksna građevina koja se gradi, mi nismo mijenjali ni projekt ni građevinsku dozvolu", rekao je.

"Na temelju istrage će se utvrditi odgovornost i najvažnije je da se to više nikada ne dogodi", kazao je Tomašević koji je održao sastanke s projektantima i izvođačima te nadzorom. Svi su se složili da je na Jakuševcu i dalje najbolje odlagati otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji puno teza kako je moglo doći do ovoga, ali neodgovorno je da o njima raspravljamo. Radnik je stradao, teško je ozlijeđen, tu nema kompromisa da se utvrde odgovorni u procesu. Sankcije će biti, čija god se odgovornost utvrdi", kazao je.

Naglasio je da gradska tvrtka nema kapaciteta za obavljanje posla vezanog uz otpad koji rade privatne tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojenje za zbrinjavanje otpada u Resniku

Da bi se Jakuševac mogao zatvoriti, dodao je, potrebno je postrojenje za zbrinjavanje otpada u Resniku. Studija je završena nakon izbora i po novim standardima EU-a, to postrojenje nije moglo dobiti poticaje. Tomašević je pojasnio da je nakon toga pokrenuta nova studija, kako će novo postrojenje izgledati kako bi se moglo financirati iz EU fondova.

"Ta studija je gotova. Ono što treba je jasan signal iz Vlade vezano za lokaciju. To je bitno. Mi inzistiramo da se s Vladom riješi pitanje lokacije koja je do sada bila neosporna i HDZ-u", kazao je gradonačelnik te dodao da je nejasno i pitanje financiranja 140 milijuna eura vrijednog postrojenja odnosno, koliki će biti udio novca iz EU fondova te da o tome odluku mora donijeti Vlada, kao i u slučaju svih drugih županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako Vlada kaže da Zagreb to ne zaslužuje, onda ćemo to financirati sami", kazao je Tomašević.

'MI zajedničko postrojenje sa Zagrebačkom županijom nećemo'

Požalio se Tomašević da i Vlada, iz njemu nerazumljivog razloga, inzistira na tome da postrojenje mora biti zajednički projekt Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno iz nekog razloga, a mene zanima kojeg, Vlada gura da to postrojenje mora biti sa Zagrebačkom županijom. Zašto komunalni otpad iz najrjeđe naseljene županije dolazi u najgušće naseljeni grad?"

Kazao je da mu je župan Zagrebačke županije odgovorio da to treba financirati država, ali se ne zna u kojem iznosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi želimo da se to pitanje riješi", kazao je Tomašević. "Mi zajedničko postrojenje sa Zagrebačkom županijom nećemo. Zato, zbog tog odnosa, Jakuševac odlagalište nije zatvoreno. Zbog političkog procesa, gdje se treba definirati lokacija, podjela troškova. Ako će to Zagreb morati raditi sa županijom, zatvaranje Jakuševca će trajati duže", rekao je Tomašević.

"Tražim sastanak s Vladom da im prezentiram rješenje", rekao je te dodao da još uvijek čeka na odgovor. "Okvir definira država i mi tražimo da nas se u tome ne opstruira, pa makar ga i sami financirali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, što on može po tom pitanju učiniti do kraja svog mandata, Tomašević je rekao: "Da se usvoji studija i riješi projektna dokumentacija."

'Razumijem da su brojni građani nezadovoljni...'

Jakuševčani prijete prosvjedima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu razumijeti da su brojni građani nezadovoljni da nakon 20 godina obećavanja nije zatvoreno odlagalište. Međutim, jučer, dobar dio njih koji su bili najglasniji, Renata Bedeković, sigurno nije tako kritizirala bivšeg gradonačelnika. A s druge strane se jako protivila kad smo išli u zatvaranje svinja, kojih je i ona vlasnik, kao i Ratko Bedeković. Jedan dio tih ljudi ima i druge motive zašto kritizira. Ali jasno mi je da je velika većina građana nezadovoljna i na to imaju pravo. Radimo sve što možemo da se Jakuševac zatvori, ja sam uvjeren da ćemo mi to riješiti", rekao je.

Ponovio je da su u ponedjeljak samo ispražnjeni kamioni, budući da je zabranjeno odlaganje na Jakuševcu, iako inspekcija to nije zabranila. Naglasio je da je to učinjeno radi sigurnosti radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo da očevid uskoro završi", kazao je te otkrio da je u ponedjeljak potpredsjedniku Vlade izložio tri teme o kojima želi razgovarati.

'Ne tražim pomoć, tražim odgovore'

Što se tiče odlagališta u Resniku, prigovorio je zastupnicima HDZ-a koji su odjednom protiv te lokacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kazali su jučer na jednoj televiziji, promijenili smo mišljenje. S takvim destruktivnim stavom, to ne može biti odgovorna politika. Gurat ćemo dok se ne riješi", kazao je Tomašević.

"Ne tražim pomoć, tražim odgovore", poručio je na pitanje zašto očekuje da bi mu HDZ pomogao u vrijeme izbora. "Sami ćemo izgraditi, ali barem da stane priča oko lokacije", naglasio je. Do tada, dodao je, imat ćemo Centar za odlaganje otpada u Resniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema alternative. Koja je alternativa sada? Pitao bih Mislava Hermana što je alternativa sada i što je dugoročno rješenje, koja lokacija, da se zatvori Jakuševac, koja tehnologija?"

"Pozivam na zajedničko rješenje, ovo mora biti izvanstranačko pitanje. Mi smo, ako treba, spremni i sami financirati", zaključio je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: 'Čuli smo se sa sinom ozlijeđenog, pomoći ćemo mu. Biootpad se zakopavao? Bio je u tolikoj mjeri onečišćen'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo