plan poslovanja za 2022. /

Tomašević i šef Holdinga predstavili plan: Broj zaposlenih u administraciji 'reže se' s 27 na 19 posto. 'Preokrenut ćemo trendove'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Na administrativnim mjestima u Grupi ZGH zaposleno 2.569 radnika

3.2.2022.
13:30
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Uprave Zagrebačkoga holdinga Ivan Novaković i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević predstavili su plan poslovanja gradske megatvrtke za ovu godinu. 

U Holdingu se pripremaju veliki rezovi kao posljedica ogromnih dugova i pokušaja uštede. Nova je gradska vlast najavila 544 otkaza u tvrtki s više od 10 tisuća zaposlenih, a bilo je i najava kako će djelatnicima iz uprave nuditi radna mjesta u operativi, što je izazvalo brojne polemike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predstavljenom planu poslovanja navodi se kako je trenutno na administrativnim mjestima u Grupi ZGH zaposleno 2.569 radnika, što iznosi 27 posto ukupnog broja radnika. Taj se udio administrativnih radnih mjesta tijekom 2022. planira smanjiti na 19 posto ukupne radne snage u Grupi. 

Istovremeno, uvođenjem računovodstva, financija, kontrolinga ljudskih resursa, nabave i drugih na razini cjelokupne Grupe, značajno će se podići organizacijska učinkovitost, poručili su iz Holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stabilizacija poslovanja, transformacija organizacije i usmjeravanje prema održivosti i razvoju poslovanja tri su ključna cilja kojima će se Uprava Zagrebačkog holdinga posvetiti u 2022. godini", naglasio je Novaković pred novinarima.

'Preokrenut ćemo 5 godina negativnih trendova'

Gradska je vlast poručila da je njihov cilj za ovu podružnicu u 2022. godini ostvarenje pozitivnog rezultata, nakon nerevidiranih 587 milijuna kuna neto gubitaka u 2021. godini. Istovremeno, trenutna ukupna zaduženost iznosi 4,8 milijardi kuna, od čega više od 1,3 milijarde kuna kredita dospijeva na naplatu u ovoj godini.

"Kako bismo te ciljeve ostvarili, preokrenut ćemo višegodišnje negativne trendove u poslovanju Grupe ZGH. Naime, proteklih pet godina u poslovanju grupe Zagrebačkog holdinga obilježeno je kontinuiranim padom prihoda i učinkovitosti poslovanja, gubitkom i rastom zaduženosti koji je kulminirao 2020. godine te trenutno iznosi 4,8 milijardi kuna", rekao je Novaković.

Image
PITANJE VIŠKOVA /

Tomaševićeva zamjenica Dolenec: 'Uprava će ekipi iz Holdinga nuditi da iz ureda pređe u operativu - vozače, organizatore tenera'

Image
PITANJE VIŠKOVA /

Tomaševićeva zamjenica Dolenec: 'Uprava će ekipi iz Holdinga nuditi da iz ureda pređe u operativu - vozače, organizatore tenera'

Novaković je kazao da je nužno provesti financijsko restrukturiranje društva i preokrenuti višegodišnji negativni trend u poslovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o iznimno značajnom porastu profita u samo jednoj godini", kazao je Novaković.

"Smatramo da nam je za to potrebno provesti više istovremenih mjera. Jedna je podizanje efikasnosti. To uključuje već najavljene mjere promjena modela gospodarenja otpadom, ali i mjere nužnog smanjenja broja administrativnog osoblja. Druga mjera je povećanje prihoda, što uključuje komercijalizaciju i prodaju neoperativne imovine, uspostavljanje efikasnog sastava kontrole naplate te usklađenja cijena sa regularnim i tržišnim uvjetima za naše komercijalne djelatnosti", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Potrebno je smanjiti zaposlene u administraciji'

Tomašević je kazao i kako očekuju će s povećanjem prihoda doći i od proširenja postojećih usluga te da je nužno uspostaviti strogu kontrolu troškova kako bi osigurali dodatne uštede u poslovanju.

Istaknuo je i da u 2022. godini planiraju i značajne investicije, od čega su za građane najznačajnije ulaganje u vodoopskrbnu mrežu i odvodnju te ulaganje u druge infrastrukturne projekte, ali i ulaganje u komunalna vozila i opreme te digitalizaciju.

"Smatramo da daljinom digitalizacijom poslovanja možemo dodatno smanjiti troškova, ali istovremeno povećati kvalitetu i dostupnost usluga", rekao je.

"Ove mjere koje je uprava predložila su adekvatne i kada govorimo i o strukturi i razini duga. To je izazov i tu će se otvoriti razgovori sa bankama vezane za restrukturiranje. Tu su brojne mjere koje nisu vezane samo za smanjenje broja zaposlenih u administraciji, što će se postići isto tako kroz optimalizaciju i centralizaciju onoga što bi Holding trebao biti. A to je centralizacija različitih operativnih procesa koji su sada po različitim podružnicama na način da svaka podružnica ima svoje računovodstvo, ima svoju javnu nabavu, a cijela poanta i svrha Holdinga je bila da se cijeli Holding objedini i centralizira ako bi došlo do veće efikasnosti", kazao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da u potpunosti stoje iza nove uprave Holdinga, te da se radi o pojedincima koje nitko od njih nikada prije nije vidio, no da se radi o pojedincima koji su bili najbolji u procesu zapošljavanja, prilikom kojeg, ističe Tomašević, su on i njegovi zamjenici osobno čitali svaku prijavu.

"Smatramo da će kompetentno voditi Holding prema svim ciljevima koje smo zadali", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O cijenama plina i Markovom trgu

Na pitanje jesu li računali na tužbe 5000 obrtnika koje se spremaju zbog enormnih računa za plin Tomašević je odgovorio:

"To je potencijalni rizik za koji su napravljene pravne analize. Cijene koje poslovni subjekti mogu nači kod drugih su isto tako visoke. S jedne strane, kao što sam već govorio, dio ovog je individualna odgovornost bivše oprave Gradske plinare Zagreb koji je postavila bivša vlast, a dio toga je u cijenama koje su podivljale svugdje u EU. Tu se isto vode razgovori u različitim zemljama EU između opskrbljivača koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i države da se apsorbiraju udari na poslovni sektor." 

"Što se tiče kućanstava opskrbljivači koji su u vlasništvu jedinici lokalne nemaju poluge da reguliraju plinski biznis nego to ima država, 1. travnja ide novi ciklus i ja očekujem da će država izaći sa paketom koji će apsorbirati ovaj udar posebice na cijenu plina za građane", kaže Tomašević.

O ogradama na Trgu Svetog Marka kazao je kako nije zadovoljan činjenicom što su još uvijek tamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije u ingerenciji grada Zagreba nego ministarstva unutarnjih poslova. Ja sam već više puta rekao da nije dobro da je taj trg ograđen, na osnovu kojih sigurnosnih informacija su toni to procijenili ne znam, nadam se da će doći do revizije toga uskoro", poručio je Tomašević.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo