I ONDA JE DOŠAO SVIZAC… / Tomašević: 'Hrabar sam! Riješit ću Jakuševec! Pa napravili smo 4 vrtića, uredili 16 škola, imamo 65 novih autobusa...'

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je nabrajao i nabrajao što su sve napavili u 2023. godini i najavio još gomilu novih škola, vrtića, tramvaja, autobusa u sljedećoj godini i godinama koje slijede

28.12.2023.
13:13
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević odlučio je u četvrtak podvući crtu za prošlu godinu na tradicionalnoj konferenciji.

Poručio je u da oko lokacije u Resniku nema pregovora i kako mu ne treba ničiji novac nego će Grad tamo sam financirati centar za gospodarenje otpadom pomoću razvojnih kredita, samo "traži da ga se ne opstruira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da ima hrabrosti i odgovornost riješiti odlagalište otpada Jakuševec. Vezano za Resnik dodao je kako mu ne treba ničiji novac i Grad će tamo sam financirati centar za gospodarenje otpadom pomoću razvojnih kredita, samo traži da ga se ne opstruira.

"Ovo je neizdrživo stanje i neću dopustiti niti napraviti propuste svih dosad, koji su odlagali zatvaranje Jakuševca", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za odron na Jakuševcu, studija će, kaže Tomašević, uskoro ići na gradsku skupštinu. "Očekujem da će Skupština podržati sve. Postoje destrukcije da se ruši bilo kakva lokacija, bilo kakva tehnologija, a ne nudi se alternativa", dodao je.

Tomašević kaže i da nema pomaka s Vladom što se tiče sastanka oko Jakuševca. Od sastanka nije odustao, čeka još odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAGREPČANE ČEKA 'SMRDLJIVA' BUDUĆNOST? /

Holy nam je ukazala na veliki problem s biootpadom, a Dobrović žestoko kritizirao Tomaševićevu vlast: 'Nemaju povjerenja u stručnjake'

Image
ZAGREPČANE ČEKA 'SMRDLJIVA' BUDUĆNOST? /

Holy nam je ukazala na veliki problem s biootpadom, a Dobrović žestoko kritizirao Tomaševićevu vlast: 'Nemaju povjerenja u stručnjake'

Krajem siječnja plan za Resnik na skupštini

"Danas ćemo prezentirati studiju SDP-u kao koalicijskom partneru, sljedeći mjesec ćemo ju prezentirati bankama. Krajem siječnja bi mogla biti na skupštini. Ne tražimo nikoga nikakvu pomoć, a za svako kašnjenje ćemo javno prozivati onoga tko kasni. Neću više nikoga čekati niti trpiti", poručio je Tomašević.

Odvoz na Jakuševcu je otežan, to su, naglašava gradonačelnik, odmah najavili jer je sigurnost radnika na prvom mjestu. Zbog toga se odlaže 'kamion po kamion' na Jakuševcu, i zbog toga kamioni ne izlaze na vrijeme u smjenu. Najavio je da će usko grlo gdje se može odlagati kamion po kamion, biti sanirano sljedeći tjedan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapacitet za odlaganje tri puta je manji. Najveći je problem s biootpadom jer se kompostana na Jakuševcu ne može koristiti jer je zatrpana, istaknuo je gradonačelnik.

Koriste puno manju kompostanu na Markuševcu i proveli su hitnu javnu nabavu kako bi privatnici mogli preuzeti biootpad. Od sedam zainteresiranih tvrtki jedna je ponuda stigla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je također rekao da kompostana na Jakuševcu neće biti funkcionalna mjesecima jer će toliko trebati da se otpad koji je zatrpao kompostanu prebaci.

Neutralizirali dug..

"Napravili smo ogromne iskorake u stabilizaciji financija. Neutralizirali smo dug i ilegalni dug koji nam je ostavila prethodna vlast. Najveći dio deficita smo uspjeli neutralizirati, i zahvaljujući tome više nema kašnjenja dobavljačima, vrtićima, školama… ne samo da plaćamo u rokovima sve svoje obaveze, već rok za plaćanje koji je dosad bio 60 dana, smanjujemo sada na rok od 30 dana", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohvalio se kako je u srijedu završila transakcija oko APIS-a te da Grad Zagreb više državi ne duguje niti jedan euro.

Sanirali javne institucije...

"Čak i one kredite koji dospijevaju za 4 i 5 godina smo vratili odjednom i više državi ne dugujemo ništa”, dodao je i podsjetio da su u rekordnom roku rekordnom roku sanirali sve što se tiče javnih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpad je 'bio izazov, ali i to smo riješili..'

"Otpad, tu smo imali brojne izazove, dočekali su nas stari avioni, nedostatak radnika… Našli smo novac da povećamo plaće radnicima, ali nismo dizali cijene. Imamo najjeftniju cijenu odvoza otpada od svih gradova u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj. Imamo najjeftiniji javni prijevoz", nabrajao je Tomašević.

Napravili su 4 vrtića, 16 škola...

Što se tiče ukidanja mjere roditelj-odgajatelj kaže da je zahvaljujući ukidanju te mjere napravljena 4 vrtića, a sljedeće godine je najavio još 10 novih. Do kraja godine završit će ukupno 16 škola, a za iduču je najavio 5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 65 novih autobusa...

"Ima puno iskoraka: imamo 65 novih autobusa u ZET-u, sljedeće godine ćemo potpisati ugovore za novih 100 autobusa. 14 godina nije novi dodatni tramvaj došao u ZET, puca po šavovima, problemi s javnim prijevozom su vezani uz vozni park. I to rješavamo. I vidimo da su građani zadovoljni. Kupujemo i nove tramvaje ali oni će doći 2025. I zato smo išli u kupovinu rabljenih jer ključno je da funkcionira javni promet i vozni red. Da ne govorim da je besplatni ZET-ov pokaz dobilo dodatnih 20 tisuća umirovljenika, možemo govoriti i obnovi Sljemenske ceste, produžetku Branimirove, o svim prometnim investicijima koje su se obećavale proteklih 20 godina ali nikad se nisu radile", pohvalio se Tomašević.

POGLEDAJTE VIDEO: Direkt kao Djed Mraz: Tomaševiću kosilicu, Plenkoviću glinamol, Grlić Radmanu balzam za usne, a Milanoviću 'Rizik'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo