Tomašević vs. Bandić / Lako je bilo prigovarati, al' gradonačelniče Tomaševiću, kad bumo počeli 'delati'? 'Stručnjake nema, a okružio se aktivistima koji ne znaju posao'

Image
Foto: Boris Scitar, Davor Puklavec/Pixsell

'Kod Tomaševića su želja i namjera možda dobre, ali nije se okružio strukom koja bi to znala realizirati', objašnjava naš izvor iz Grada. Obećavao je brda i doline i djelomično je ispunio obećanja

19.12.2023.
9:03
Boris Scitar, Davor Puklavec/Pixsell
VOYO logo

"Od ovog gore ne može", bila je najčešća Tomaševićeva rečenica na spomen Milana Bandića.

Lako je bilo galamiti iz Gradske skupštine i ukazivati na krive odluke i greške danas pokojnog najdugovječnijeg gradonačelnika. Tomislav Tomašević bio je jedan od glavnih kritičara Bandićeva modela vladanja gradom prvo kao aktivist, a zatim kao političar u Gradskoj skupštini. Svoju kampanju je i za Bandićeva života temeljio na protivljenju bivšem gradonačelniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sebe je vidio kao spasioca Zagrepčana i obećavao brda i doline. Zajedno s članovima svoje stranke obilazio je kvartove i razgovarao s građanima kako bi znao otkud krenuti. Govorio je da će osloboditi Zagreb korupcijske hobotnice koja ga je zarobila.

"Zagreb će prodisati", govorio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DONOSIMO VELIKU (I SMRDLJIVU) GALERIJU /

Zagrebačke ulice opet grcaju u smeću: Posebno je kritično u jednom kvartu s prenatrpanim kontejnerima

Image
DONOSIMO VELIKU (I SMRDLJIVU) GALERIJU /

Zagrebačke ulice opet grcaju u smeću: Posebno je kritično u jednom kvartu s prenatrpanim kontejnerima

A, onda je došlo njegovo vrijeme. Vrijeme kada je trebao promijeniti sve što nje valjalo u glavnom hrvatskom gradu. Ali, pokazalo se da to nije tako jednostavno i lako.

Međutim, čini se kako je svoje, barem jedno, obećanje ispunio. Imamo brdo, ne onakvo kao što smo se nadali, ali ga imamo. A, s tim brdom, nismo ni prodisali. Jakuševec je Bandićevo nasljeđe, ali Tomašević je obećavao, pa čak i simbolično zabio zastavu na brdu smeća, i najavljivao da će ga odmah zatvoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je prvo krenuo s pospremanjem

Ono što je najveća razlika između Bandića i Tomaševića je što je Bandić kada bi nešto odlučio našao način da se to odradi, odnosno, stručnjaci su to proveli kroz odgovarajuću proceduru.

"Kod Tomaševića su želja i namjera možda dobre, ali nije se okružio strukom koja bi to znala realizirati", objašnjava naš izvor iz Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva stvar koju je Tomašević napravio kad je došao na vlast je da je zaustavio sve aktivne projekte. Zatim je krenuo na pospremanje. I to mu nitko ne može zamjeriti. Jer teško je raditi s ljudima koji su bili naklonjeni Milanu Bandiću. Međutim, u tom pospremanju, riješio se dosta stručnih ljudi, doznajemo iz gradskih izvora.

"Mnogih se nije riješio, ali ih je degradirao ili srozao im status lošim ocjenama. Na rukovodeće položaje postavljeni su članovi stranke i aktivisti", doznajemo od našeg izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, iako će mnogi reći da je tako bilo i za vrijeme Bandića, razlika je u tome što su Bandićevi pročelnici za savjetnike imali ljude iz odgovarajuće struke koji su znali provesti njegove ideje u djelo. Sada to više nije tako.

"Tomašević stručnjake nema, a okružio se aktivistima koji ne znaju posao. Ne čine direktnu štetu jer ne rade ništa. Znaju što neće, ali ne znaju što hoće", kaže naš izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što je Bandić znao je da ih trebaju savjetovati stručnjaci. A, naš izvor kaže, da toga danas više nije slučaj.

Jakuševec se još dugo neće riješiti

Tako je npr. nakon posljednjeg odrona na Jakuševcu postalo jasno da ne postoje ljudi koji znaju jasno definirati status Jakuševca i drugih postojećih i planiranih odlagališta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je Jakuševec trebalo zatvoriti zbog sigurnosti i mogućnosti novih odrona, Tomašević je na svoj način, okružen svojim ljudima, iščitao postojeće dozvole onako kako je njemu odgovaralo i rabi Jakuševec iznad svojih kapaciteta", kaže naš izvor.

Tomašević stavlja naglasak na projekt Resnik, a projekt Novska je sasvim odbacio. Vlada RH obećala je pomoći Zagrebu, ali je naglasila da ne može dati novac jer nema projekta na papiru. A taj projekt nitko nije vidio, kaže naš izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada RH donijela je Plan gospodarenja otpadom u lipnju ove godine u kojem je propisala rok za donošenje planova gospodarenja otpadom na lokalnoj i regionalnoj razini do 1. siječnja 2024. godine.

Prije same izrade projekta, mora se napraviti Plan. Gradska skupština mora izglasati Plan gospodarenja otpadom grada Zagreba od 2024. do 2029. godine. Rok je do kraja ove godine, a koliko saznajemo iz naših izvora, ni nacrt plana još nije napravljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek nakon izrade nacrta koji grad još uvijek nije izradio, izrađuje se strateška studija utjecaja plana gospodarenja otpada na okoliš. To je procedura koja traje najmanje šest mjeseci pa je pitanje kada i hoće li Zagreb, odnosno Tomašević, uopće imati preduvjete za projektiranje novog Jakuševca. Nadalje kada će Vlada na osnovu projekta, odnosno troškovnika moći sudjelovati, odnosno financijski pomoći Gradu. A, možda je i Vladi lako obećavati novčanu pomoć kada znaju da je nemaju na osnovu čega dati.

A do tada punimo jednu od zadnjih ploha na već pretrpanom i zrelom za sanaciju Jakuševcu i samo je pitanje kada će se dogoditi nova katastrofa. Možemo se samo nadati da nitko više neće stradati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je najnovija snimka Jakuševca iz zraka! Pogledajte kako odlagalište izgleda nakon ogromnog odrona

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo