'NETKO TO MORA POČETI RADITI' / Tomašević o naglim poskupljenjima: 'Otkad smo došli na vlast nije poskupjela nijedna komunalna usluga, ali dalje više ne može'

Cijena na 5 posto parking lokacija porast će na 12 kuna, a voda poskupjeti za 20 posto

29.11.2022.
10:09
VOYO logo

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet na redovnoj konferenciji za medije komentirali su gradske aktualnosti.

Tomašević je komentirao dvostruko veći broj noćenja turista i dobre rezultate za koje se nada da će pratiti i cijeli Advent. Napomenuo je da je zadovoljan širenjem Adventa i po drugim dijelovima grada, ne samo u centru. "Našli smo rješenje za gledanje utakmica na javnim površinama. Vjerojatno će biti uz Europski trg i Strossmayerovo šetalište", najavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je doček Nove godine na Trgu bana Jelačića te program koji će početi od 19 sati. Zatim se dotaknuo najavljenih poskupljenja vode i parkinga u Zagrebu.

"Otkad smo došli na vlast, sad je godina i pet mjeseci, više od godinu dana nije poskupila nijedna komunalna usluga unatoč financijskoj situaciji o kojoj je jučer više rekla uprava Holdinga. Kroz različita restrukturiranja napravljene su uštede, pa i otpuštanja", rekao je Tomašević na pitanje o poskupljenjima vode i parkinga u Zagrebu. "To se više ne može rješavati kroz uštede, nužna su poskupljenja. Zagrebparking je korekcija cijena na 5 posto i to garaže u širem centru grada. Samo se izjednačavaju cijene. Da malo i tu demistificiramo da se radi o ogromnom broju mjesta, ne, samo pet posto" rekao je Tomašević, a cijena parkinga na tim će lokacijama po novom iznositi 12 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVA 'PLJUSKA' ZAGREPČANIMA' /

Dobre i loše vijesti iz Zagrebačkog holdinga: Drastično poskupljuju voda i parkiranje, ali...

Image
NOVA 'PLJUSKA' ZAGREPČANIMA' /

Dobre i loše vijesti iz Zagrebačkog holdinga: Drastično poskupljuju voda i parkiranje, ali...

O poskupljenju vode

"Što se tiče vode, ključno je da imamo operativne gubitke u tekućem poslovanju, uzrokovane inflacijom. Znate koliko su cijene građevinskih radova otišle u nebo. Međutim u poskupljenju vode u prosjeku 20 posto, tri četvrtine će ići u investicije. Vodoopskrbna mreža nije adekvatna, imamo 3500 km vodoopskrbne mreže u koju se nije investiralo. Pedeset posto curi vode iz vodovodnih cijevi", rekao je Tomašević te najavio da će se od sada plaćati voda ne po količini zahvaćene vode nego po količini isporučene vode korisnicima. To bi trebalo stimulirati obnovu vodoopskrbne mreže, kaže.

"Poskupljenje nije primarno radi inflacije nego radi investicija", pojasnio je Tomašević dodavši da se investicije namjeravaju financirati kroz fondove, ali da je potrebno participirati vlastitim sredstvima od 30 posto. Taj je doprinos, izgleda, dati građani kroz poskupljenja jer kako gradonačelnik kaže, nije bilo drugog načina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će se vidjeti rezultat na način da će cijevi pucati 'sve rjeđe i rjeđe'. "Nema europske metropole u kojoj imate 50 posto vode koja curi. S ovim investicijama bismo došli na ispod 30 posto. To su ciljevi uz proširenje vodoopskrbne mreže", rekao je. Podsjetio je nemaju svi u Zagrebu javnu vodoopskrbu i da se to namjerava obuhvatiti investicijama.

'Netko to mora početi raditi'

Na pitanje, u kojem roku se očekuje da će građani vidjeti rezultate svog odricanja, rekao je: "To su zahvati koji će trajati više desetljeća. Bez obzira što se radi velika investicija, netko to mora početi raditi jer sam ja naslijedio ono što se nije radilo desetljećima. Moramo prekinuti ovaj začarani krug", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da će Zagreb imati najmanju fiksnu naknadu. "Kada gledamo po kubiku, varijabilnu cijenu vode, ako bi maknuli četiri kune koje idu za pročistač, onda bi bili među najboljima. Zagreb sada mora ići u investiciju pročišćavanja trećeg stupnja otpadnih voda što je Hrvatska prihvatila ulaskom u EU i to je uvjet za povlačenje novca iz EU fondova. Samo to je investicija od pola milijarde kuna", rekao je Tomašević.

Rekao je da u administracija Holdinga radi 700 ljudi manje otkako je on došao na vlast te da bi bilo dodatnih poskupljenja da nije bilo tih otpuštanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče drugih eventualnih poskupljenja, rekao je da zasad prema građanima Zagreba 'to je to' od poskupljenja.

Poruka građanima: 'Ako idu gore troškovi, idu i cijene'

Na pitanje, što bi poručio građanima, koji su već nezadovoljni poskupljenjima i teško žive, rekao je: "Gledajte, ono, ako je poskupjelo sve od energenata, hrane, komunalna poduzeća ne mogu ne poskupjeti. Što je alternativa? Da idu u stečaj? Ako idu gore troškovi, idu i cijene gore, kao i kod drugih, Ponavljam, cijene komunalnih usluga u Zagrebu nisu poskupjele do nedavno", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo