TODORIĆEVO VELEBNO ZDANJE JE SIGURNO: / Otkriveno kako je vlasnik Agrokora Kulmerove dvore ostavio izvan dosega vjerovnika

Image

Ako stvari krenu naopako, velebno imanje Todorićevih u zagrebačkim Šestinama, Kulmerovi dvori, ipak ostaje sigurno od vjerovnika. Naime, obiteljska rezidencija, nije pod hipotekama.

29.3.2017.
10:43
VOYO logo

Kulmerovi dvori, obiteljski dom obitelji Todorić na obroncima Medvednice, nisu opterećeni nikakvim hipotekama. Zadnje zaduženje s njih je skinuto u travnju 2015. godine nakon što je Ivica Todorić ovo golemo zdanje založio godinu dana ranije kao jamstvo vraćanja kredita od 100 milijuna eura koji je podignuo kako bi kupio slovenski Mercator, piše tportal.

KRIZA U AGROKORU NIJE STABILIZIRANA: ‘Moja pretpostavka je da slijedi prodaja pojedinačnih prehrambenih tvrtki’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, to nije bilo prvi put da je Ivica Todorić koristio osobnu imovinu za vraćanje kredita. U proljeće 2006. nad Kulmerovim dvorima podignuto je založno pravo u korist društva Hypo-leasing Kroatien za kredit od 23,8 milijuna eura. Potkraj te godine Todorić se s obitelji uselio u Kulmerove dvore te je hipoteka skinuta tri godine kasnije.

Prethodni vlasnik - Agrokor

Godine 2007., kako je vidljivo u vlasničkom listu, uknjiženo je založno pravo u iznosu od 30 milijuna eura u korist Hypo Alpe-Adria Banka čime je Todorić otkupio dvorac od koncerna Agrokor u čijem je prvo bio vlasništvu. Ova hipoteka obrisana je travnju 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje hoće li Todorić možda ponovno iskorisiti obiteljsko imanje kao zalog s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi.

VLADA PRIPREMA ‘LEX AGROKOR’: Ovako će izgledati zakon koji će štititi najveće tvrtke, ali i omogućiti intervenciju države

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri su vlasnika imanja

Cijelo imanje prostire se na 40.000 kvadrata, a Todorić ga je kupio 1999. godine nakon čega se četiri godine sporio oko zemljišta i ishodovao sve potrebne dozvole. Glavna stambena palača, u kojoj na prvom katu živi Todorić s obitelji, ima dvije tisuće metara kvadratnih na tri etaže, a tu su i zgrade s dodatnim stanovima. Dvorac je bio porušen do temelja, a za rekonstrukciju je bio zadužen zagrebački arhitekt i sveučilišni profesor Branko Kincl, a sve je koštalo 2,7 milijuna eura. Cijena zemljišta nije poznata.

Vlasništvo je darovnim ugovorom u srpnju 2015. godine Ivica Todorić podijelio na četiri dijela između sebe i svoje troje djece, kćeri Ive Balent i sinova Ante i Ivana Todorića. Svaki od njih sada drži po četvrtinu vlasništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo