opet 'blogira /

Todorić o 'radionici laži Ante Ramljaka i Martine Dalić': 'Izmišljotina je da je tvrtka Fairtrade prikriveno financirala Agrokor'

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

'Notorna je činjenica, navodi, da je EBRD imao samo redovne dionice koje su kupljene Agrokorovom pozajmicom meni osobno, a ona bi, naravno, bila vraćena da mi neustavnim Lexom nije onemogućeno upravljanje mojim privatnim vlasništvom', poručio je Todorić

18.12.2017.
22:48
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Ivica Todorić u ponedjeljak je ocijenio "potpunom izmišljotinom" informaciju koja je danas objavljena u nekim medijima, o tome da je tvrtka Fairtrade sudjelovala u prikrivenom financiranju Agrokora.

"Informacija koja je danas objavljena u nekim medijima, o tome da je tvrtka Fairtrade sudjelovala u prikrivenom financiranju Agrokora potpuna je izmišljotina koja nema nikakve veze s istinom i služi isključivo stvaranju lažnih javnih predodžbi o cijelom slučaju i meni osobno. Istina je, naime, da je grupa AWT bila vlasnik dva posto dionica Agrokora koje je sam Agrokor otkupio i platio u cijelosti iznos od 50 milijuna Eura. Još je veća konstrukcija da sam od EBRD-a kupio povlaštene dionice", napisao je Todorić na blogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Notorna je činjenica, navodi, da je EBRD imao samo redovne dionice koje su kupljene Agrokorovom pozajmicom meni osobno, a ona bi, naravno, bila vraćena da mi neustavnim Lexom nije onemogućeno upravljanje mojim privatnim vlasništvom.

"Ovakve konstrukcije i paušalna, ni na jednoj činjenici temeljena tumačenja, dolaze iz istog izvora - radionice laži Ante Ramljaka i Martine Dalić kako bi me se javno kriminaliziralo i stvorio lažni dojam o kriminalu u Agrokoru pod mojom upravom koji se nikada nije dogodio", ponavlja Todorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovački sud u Zagrebu potvrdio je predstečajni sporazum Fairtrade d.o.o, tvrtke Mihe Glavića, za koju DORH-ovi istražitelji u slučaju Agrokor sumnjaju da je bila prikriveni kreditor kako bi Ivica Todorić stekao povlaštene dionice Agrokora u vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vrijedne 100 milijuna eura. U rješenju i prihvaćenom predstečajnom sporazumu Fairtradea navodi se i način podmirenja više skupina vjerovnika, zajedno s uvjetnim tražbinama, koji potražuju preko 300 milijuna kuna.

Prema pisanju medija u istrazi protiv Todorića i njegovih menadžera našla se i transakcija otkupa dionica Agrokora od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je ušla u vlasničku strukturu tog koncerna 2006., a u kojoj se spominje Fairtrade i povezano društvo AWT International. Istražitelji tvrde da je Todorić otkupio te dionice za sebe novcem izvučenim iz Agrokora kada je, sedam godina nakon vlasničkog ulaska EBRD, otkupio većinu Agrokorovih dionica u posjedu EBRD-a za okvirno 100 milijuna eura.

No, ta je transakcija, prema sumnjama istražitelja, načinjena na štetu Agrokora jer je Ivica Todorić, umjesto svojim novcem, financiranje navodno osigurao putem prikrivenih tvrtki AWT International i Fairtrade koje je kasnije podmirio Agrokor.

Iz Fairtradea su potvrdili sudjelovanje u otkupu i prodaji dionica Agrokora, ali su isticali da je transakcija dogovorena u ''cilju potpore akvizicije Mercatora'' te da je provedena transparentno i u skladu s propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo