'TO JE NAJVEĆA PLJAČKAŠKA AFERA U HRVATSKOJ!': / Branitelji napali kandidatkinju za ministricu, oglasio se i Plenković

Image
Foto: PIXSELL
12.10.2016.
16:44
PIXSELL
VOYO logo

Dio udruga iz Domovinskog rata danas je na konferenciji za novinare u Zagrebu optužio Ninu Obuljen Koržinek, koju su mediji proteklih dana navodili kao izglednu kandidatkinju za ministricu kulture, za izravnu umiješanost u navodni kriminal u HAVC-u, ali i za oporezivanje knjiga o Domovinskom ratu, tvrdeći da ih je 2008. kao djelatnica ministarstva kulture proglasila šundom te zatražili da je se više ne spominje kao moguću buduću ministricu kulture.

Plenković: Izuzetno je cijenim

DUBRAVKA ŠUICA OTKRILA U BRUXELLESU: Davor Ivo Stier bit će novi ministar vanjskih poslova!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuo sam da je danas najavljena konferencija za novinare. Nina Obuljen je bila državna tajnica u vladi HDZ-a, u kojoj sam i ja bio, ima veliko iskustvo, cijeli svoj život je posvetila hrvatskoj kulturi, ima značajnu europsku dimenziju. Izuzetno je cijenim, a što se tiče sastava Vlade, na mandataru je da odluči kada za to dođe vrijeme, a u ove spekulacije ne bih ulazio, nisam vidio što će točno biti danas na toj novinskoj konferenciji", rekao je Plenković novinarima u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio udruga iz Domovinskog rata ponovno je danas zatražio sankcioniranje navodnog kriminala u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC), te zatražio da se članicu Upravnog odbora HAVC-a Ninu Obuljen Koržinek više u javnosti ne spominje kao moguću buduću ministricu kulture.

Traže smjenu HAVC-a

"Zahtijevamo da se trenutačno smijeni Upravni odbor HAVC-a, a Ninu Obuljen nitko više da spomene u kontekstu bilo kakve dužnosti, a kamoli ministrice kulture", kazala je Zorica Gregurić iz Udruge vukovarskih branitelja Grada Zagreba na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Članove Upravnog odbora HAVC-a, uključujući Obuljen Koržinek, te čelnika HAVC-a Hrvoja Hribara udruge su kazneno prijavile zbog malverzacija za koje Gregurić kaže da graniče s organiziranim kriminalom.

Image
NI HASANBEGOVIĆ JOŠ UVIJEK NIJE OTPISAN: /

Plenković danas počinje razgovore s budućim ministrima, sigurna su tri imena

Image
NI HASANBEGOVIĆ JOŠ UVIJEK NIJE OTPISAN: /

Plenković danas počinje razgovore s budućim ministrima, sigurna su tri imena

Teške optužbe

Hribara i "njegovu kliku u HAVC-u" udruge optužuju za "financiranje i promoviranje antihrvatskih pamfleta", filmova "15 minuta – masakr u Dvoru" i "Chriss the Swiss", te da je protivno Zakonu o audiovizualnoj djelatnosti zajedno sa članovima Upravnog odbora i Audiovizualnog vijeća HAVC-a međusobno podijelio gotovo 450 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je najveća financijska, pljačkaška afera u Hrvatskoj, i to u instituciji koja se hrani novcem iz državnog proračuna", rekla je Gregurić.

Image
Image

Obuljen Koržinek i bivšem HDZ-ovu ministru kulture Jasenu Mesiću udruge zamjeraju da su aktivno i pasivno sudjelovali u financiranju ili davali podršku neprihvatljivim protuhrvatskim projektima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žele Hasanbegovića

Na novinarski upit znači li to da udruge žele Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture Josip Jurčević iz Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata ustvrdio je da nemaju svojeg kandidata za ministra kulture, ali žele "prokazati tko je za to mjesto neprikladan".

Image
Image

No, odmah je demantiran iz redova brojne publike, uglavnom članova udruga iz Domovinskog rata. "Zahtijevamo da Plenković ostavi Hasanbegovića za ministra", poručio je Fahrudin Jašarević iz Počasnog bošnjačkog voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritisak na Hasanbegovića

Gregurić je pozvala Hasanbegovića da otkrije tko je na njega radio pritisak proteklih mjeseci kako se ništa u HAVC-u ne bi mijenjalo, iako udruge već mjesecima upozoravaju na nezakonitosti. "Nije pokrenuto ništa, nisu smijenjeni niti Hribar niti Upravni odbor HAVC-a", istaknula je Gregurić te poručila da udruge neće odustati dok odgovorni ne završe na optuženičkim klupama.

Image
Image

Aludirajući na Obuljen Koržinek, poručila je kako nikome tko prikriva ili pokušava zaštititi kriminal bilo kakvom dužnosničkom funkcijom nije mjesto u hrvatskom političkom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Crna propaganda'

Na konferenciji su sudjelovali i general Željko Šiljeg i saborski zastupnik Željko Glasnović, koji je kazao da HAVC-u pripada 470 milijuna kuna, a "on pravi antihrvatske filmove". Ustvrdio je da postoji "crna propaganda protiv HVO-a, čiji su pripadnici sotonizirani i demonizirani".

Image
Image
Image
Image

Gregurić je istaknula kako u svojim zahtjevima imaju potporu ministra branitelja Tome Medveda, dijela saborskih zastupnika i desetaka braniteljskih udruga iz cijele Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAVC: Optužbe su neutemeljene, instruirane i klevetničke

Tvrdnje dijela braniteljskih udruga Hrvatski audiovizualni centar nazvao je "neutemeljienim i instruiranim optužbama" te "klevetničkim objavama".

"Obmanjivanje javnosti je svoj epilog doživjelo u jeku kadroviranja nove Vlade", kaže se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAVC ističe da su optužbe iznesene na tiskovnoj konferenciji koju je u srijedu sazvala Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata i u otvorenom pismu Zorice Gregurić iz Udruge vukovarskih branitelja Grada Zagreba "teška povredu prava osobnosti" odnosno da je njima nanesena nematerijalna šteta prozvanima, te da je tvrdnjama o kriminalu počinjeno kazneno djelo lažnog prijavljivanja kaznenog djela.

Naglašava da je tijekom 2016. godine u sudskim postupcima "povodom kleveta koje su dijelom ponovljene i na danas održanoj konferenciji, zaprimio tri presude u svoju korist u kojima se odbacuje svaki do sada objavljen navod o možebitnim nezakonitostima u postupanju HAVC-a od 2012. do danas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stoga iznimno zabrinjava potreba i direktna namjera da se dokumenti kojima raspolažu pravosudni organi te mjerodavno Ministarstvo kulture, a koje su na nezakonit način pribavili danas prisutni govornici na konferenciji, tumače ciljano i instruirano protivno njihovom izvornom sadržaju," kaže se u priopćenju.

"HAVC kao javna institucija krajnje je ozbiljno primio današnje optužbe sudionika tiskovne konferencije te je na adrese Državnog odvjetništva i Ravnateljstva policije iznova proslijedio iste te dokumente, na koje su sudionici tiskovne konferencije pozivali, s apelom za zaštitu rada institucije koja je pod očitom opsadom", ističe se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAVC poziva Ministarstvo kulture da "prekine šutnju o prozvanim temama te objavi priopćenje za medije s dokazima kojima se trguje u javnosti na način neprihvatljiv jednoj pravnoj državi".

Obuljen odgovorila

Nina Obuljen Koržinek odgovorila je danas na, kako kaže, neistinite navode koji se proteklih dana objavljuju u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

'Hajka na mene započela je u trenutku kada su u medijima krenule spekulacije o potencijalnim kandidatima za ministra kulture među kojima je spomenuto i moje ime. Punih 25 godina radim u kulturi, od čega sam devet godina provela radeći u državnoj službi, od šefice kabineta do pomoćnice ministra i državne tajnice. Sve svoje dužnosti uvijek sam obavljala maksimalno profesionalno rukovodeći se isključivo javnim i nacionalnim interesom. Članica sam Upravnog odbora HAVC-a od početka 2015. godine. Napominjem da kao članica Upravnog odbora HAVC-a, a kako je propisano Zakonom, ni na koji način ne sudjelujem u procesu donošenja odluka o financiranju filmova nego isključivo nadzirem poslovanje HAVC-a kao ustanove', napisla je u priopćenju Obuljen.

Nepravilnosti nema

Tvrdi da je u HAVC-u u proteklih nekoliko godina obavljen niz nadzora (Državna revizija, upravni nadzor, financijski nadzor Ministarstva financija itd.) te da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti koje se navode u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sve te klevete i anonimne prijave koje godinama plasiraju iste osobe bile su predmetom sudskih sporova. Donesene su, za sada, dvije nepravomoćne i jedna pravomoćna presuda hrvatskih sudova, u kojima se potvrđuje kako nikakvih nezakonitih radnji u dodjeli sredstava i radu HAVC-a nije bilo te da se u slučaju medijskih objava radi o neistinama i klevetama, za što su počinitelji proglašeni krivima, odnosno istima je naložena naknada štete', stoji u priopćenju.

O financiranju filmova

Dodala je kako Zakon o audiovizualnim djelatnostima propisuje stroge procedure, kojih se HAVC u cijelosti pridržava. Da su sve procedure dodjele financijskih sredstava usklađene s pravilima o državnim potporama te da nije ostavljen prostor za manipulacije ili pogodovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Niti jedno mjerodavno tijelo Republike Hrvatske nije u provedenim postupcima utvrdilo nepravilnosti prilikom provođenja postupka dodjele financijskih sredstava HAVC-a. HAVC svake godine javno objavljuje izvještaje o svom radu te je kao takav primjer transparentnog upravljanja javnim sredstvima u Republici Hrvatskoj', kazala je u propćenju Obuljen.

Image
Image

Vezano uz navodna protuhrvatska djelovanja i navodno financiranje takvih filmova, kako tvrdi Obuljen, za film '15 minuta – masakr u Dvoru' HAVC je podrobno izvijestio ministra kulture, a zatim i javnost kako je odobrio sredstva temeljem scenarija koji je bio poslan na natječaj, koji nije sadržavao nikakve sporne elemente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Producent je, bez da je tražio odobrenje HAVC-a, jednostrano i po mom osobnom uvjerenju nedopustivo izmijenio odobreni scenarij, film nije poslao na obveznu kolaudaciju, te ga je mimo propisane procedure pustio u distribuciju. Nakon što je isto utvrđeno, tijela HAVC-a su poduzela sve potrebne radnje te je producentu naloženo da vrati novac, što je on i učinio. Postupanja vezana uz taj film započela su odmah nakon što su primljene informacije kako je film pušten u distribuciju', napisala je Obuljen.

Ministarstvo kulture je sve znalo

Dodala je kako je Ministarstvu kulture u nekoliko navrata poslano očitovanje o slučaju, no, tvrdi Obuljen, Ministarstvo o istome nije izvijestilo predstavnike braniteljskih udruga čime su pridonijeli medijskim manipulacijama što je sve prijavljeno policiji i pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vezano uz navode kako sam kao državna tajnica 'proglasila knjige generala Praljka šundom' zbog čega je on navodno bio ovršen, riječ je o još jednoj kleveti, a sami podaci vezani uz slučaj su lako provjerljivi. Osobno apsolutno podržavam sve napore generala Praljka da dokumentima potkrijepi svoju obranu na sudu i mislim da mu država u tom smislu treba pružiti svu moguću pomoć. Potpisala sam mišljenje stručnih službi kako je riječ o brošurama, riječ 'šund' se uopće ne spominje niti bih ju ikad koristila, a u daljnjoj proceduri knjige su oslobođene PDV-a i tvrtka generala Praljka nije morala platiti nikakav porez', stoji u priopćenju.

Tvrdi da se sve ovo može vrlo lako provjeriti te da Ministarstvo kulture ima uvid u sve dokumente i sve podatke, koji mogu potkrijepiti ove navode kao i navode HAVC-a. Ministarstvo kulture pita: 'Zašto do danas nije demantiralo ove očite laži i podvale koji se plasiraju vezano uz ustanovu i pojedince koji djeluju u njihovu resoru te u čijem je interesu šutnja?'. Kaže kako će zaštitu tražiti kroz zakonima propisana sredstva.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo