Gdje je zapelo? / Tlo u Banovini i dalje ne miruje: Mnogi još čekaju siguran krov nad glavom, a radovi još nisu počeli

Na mjestu gdje je planirano kontejnersko naselje, još je blato

25.1.2021.
19:19
VOYO logo

Tlo u Banovini na miruje. Stanovnike Petrinje usred noći probudio je potres magnitue 3,4 prema Richteru.

Od onog najjačeg u prosincu prIjavljeno je gotovo 35 tisuća oštećenih objekata, dok ih je više od 7000 neuporabljivo. Mnogi još čekaju siguran krov nad glavom, a radovi na petrinjskom Sajmištu još nisu počeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svoju zgradu ulazi samo nakratko. Miljenkovi i stan i ugostiteljski objekt uništeni su pa čeka izgradnju kontejnerskog naselja gdje će s obitelji nastaviti i život i posao.

"Onda sam kod prijatelja, malo dole niže, a ovo što se tiče naselja nadam se da će biti što prije jer sam ostao i bez lokala u centru grada. Stalo je, zašto ja to ne znam, ali se nadam da će se pokrenut i da će to naselje nastat, privremeno dok se ne riješi sve kako je u planu", rekoa je Miljenko Podgorski iz Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Vrijeme za promjene /

Iz Petrinje su mladi bježali i prije potresa: Što će biti s gradom?

Image
Vrijeme za promjene /

Iz Petrinje su mladi bježali i prije potresa: Što će biti s gradom?

Na mjestu gdje je planirano kontejnersko naselje, još je blato, prije 10-ak dana užurbano se radilo, a onda se smanjio intenzitet.

"To je gradski projekt koji Stožer podržava od početka. Stožer je osigurao da se pripremi podloga, osigura materijal za pripremu postavljanja naselja kao i da se osigura infrastruktura kako bi se naselje moglo priključiti i biti funkcionalno", izjavio je Boris Milošević, potpredsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Petrinje tvrdi - radit će se u dvije smjene i napominje da je do sada u komunalnu infrastrukturu uloženo 17 milijuna kuna.

"Danas je već opreme i strojeva došlo užurbano smo požurili proceduru koja je najveći problem kod ovakvih katastrofa, drago mi je što je politika stala iza projekta i nadam se da ćemo ga za mjesec dana završiti", poručio je Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čekaju procjene geofizičara. Ako bude sve u redu, gradnja kontejnerskog naselja sa 100 stambenih i 117 obrtničkih objekata počinje u srijedu.

"Operativno tu neće biti problema, sutra moramo imati sva rješenja i u srijedu moramo početi raditi da se radi danonoćno, sve ostalo je ogroman promašaj od mene pa do premijera", rekao je Dumbović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razrušenim gradovima pomoć i dalje stiže, Sisak i Petrinju obišlo je 10-ero veleposlanika islamskih zemalja koji predstavljaju 800 milijuna ljudi.

"Svi smo dužni bez obzira kojoj vjeri pripadali da pomognemo, Mešihat islamske zajednice je na svojoj sjednici u subotu odobrio milijun kuna za pomoć potrebitima, to je kap u moru ali ćemo nastaviti pomagati kako bismo obnovili ove prekrasne prostore", izjavio je Aziz ef. Hasanović, muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prije svega treba krenuti s rušenjem oštećenih objekata, a početkom proljeća mogli bi krenuti i prvi radovi. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo