NIZ KRITIKA / Tko u politici više poštuje žene: Šef oporbe ili šef Vlade?

Čelnici najvećih stranaka poželjeli su ženama sve najbolje

8.3.2020.
22:21
VOYO logo

Nakon salve kritika na račun Davora Bernardića zbog izjave o koordinatorima za izbore među kojima nema žena predsjednik SDP-a ponudio je ispriku. Da se HDZ-ovcima takav gaf ne može dogoditi, tvrde upravo u HDZ-u, no opozicija ih podsjeća na slučaj župana Alojza Tomaševića.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog odgovora na pitanje "Zašto među koordinatorima nema žena?" i tvrdnje da "koordinatorstvo za izbore nije za eksperimentiranje i da to moraju obavljati dokazani operativci na terenu", šef SDP-a posuo se pepelom: "Ono što sam rekao ispalo je malo nespretno, ispričavam se ako sam koga uvrijedio. Ali napadi dolaze od HDZ-a i malih stranaka ljevice“


Jer SDP prednjači kada su u pitanju žene na listama - bit će ih, kaže Bernardić - 50 posto. A podsjeća i na zip-model s europskih izbora. Pa šefu stranke koja je prema rejtingu najjača, HDZ-u, uzvraća udarac: ''Što se tiče Plenkovića, neka objasni javnosti zašto nije pročitao vapaje žene župana Tomaševića kojeg još podržava u skupštini, neka objasni zašto podržava nasilnika, zašto nije reagirao. HDZ je zadnji koji može govoriti o položaju i pravima žena jer oni to u svojoj kući krše, ali čim napad od HDZ-a dolazi, zna se otkud vjetar puše".

Čuo je to predsjednik HDZ-a koji je javnosti ponudio svoje viđenje slučaja nepravomoćno osuđenog nasilnog župana, kojega su izbacili iz svojih redova i čija se supruga obraćala za pomoć upravo Vladi: "Župan Tomašević nije član HDZ-a, vidim da se to zaboravlja. Nisam imao informacije, da jesam, reagirao bih drukčije i kod sastavljanja lista''.

Nije Plenković još jučer propustio zaključiti kako se nijednom istaknutom HDZ-ovcu ne bi dogodio Bernardićev gaf, ali i pohvaliti se ženama iz HDZ-a na istaknutim europskim pozicijama: ''Ako pogledate da mi kao stranka imamo tri članice koje smo uspjeli postaviti na ključne dužnosti, to govori koliko u HDZ-u ima respekta prema ženama“.

No SDP-ovci podsjećaju i da je njegova bivša ministrica Nada Murganić upitana za nasilje u braku župana i povlačenje optužbi, izgovorila: ''To vam je tako u braku“.

Iako su kritike Bernardiću stigle sa svih strana, pa i iz vlastitih redova, u SDP-u kažu - on nije tako mislio. Vesna Nađ tvrdi: ''On se sad ispričao i zna da je jezik bio brži od pameti''.

Čelnici najvećih stranaka poželjeli su ženama sve najbolje. Istodobno, na međusobnu suradnju, tvrde obojica, ne pomišljaju uvjereni kako svoje stranke vode prema parlamentarnoj pobjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo