Tko to tamo priča da je Josipović varao ženu?

Špijunskim spisima u kampanji se trebalo ocrniti Josipovića, Vidoševića, Hebranga i Primorca.

23.2.2010.
13:56
VOYO logo

Središnja obavještajna agencija (SOA) po nalogu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VONS) utvrđuje koja su to četiri člana paraobavještajnog podzemlja sastavljala opsežne špijunske spise kojima se pokušalo ocrniti četiri predsjednička kandidata: Ivu Josipovića na 12 stranica, Nadana Vidoševića na 11 te Dragana Primorca i Andriju Hebranga na po tri stranice.

Tjednik Nacional u novom broju piše kako je indikativno što se na meti paraobavještajaca nije našao i Milan Bandić te kako se sumnja da autori difamatorskih spisa dolaze iz njegova okruženja, no i da se radi o bivšim članovima obavještajne zajednice s obzirom na način na koji su dosjei sastavljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se, dakako, o aferi koja se našla pod lupom javnosti prošloga tjedna nakon što je predsjednik Ivo Josipović u intervjuu Globusu otkrio da je u studenom prošle godine došao do informacija da se o njemu sastavlja dosije u režiji paraobavještajne zajednice. Zbog toga se za pomoć obratio tadašnjem predsjedniku Stjepanu Mesiću pa je Mesić po savjetniku za nacionalnu sigurnost Saši Perkoviću Josipoviću kazao što je doznao o autorima spisa.

arti-201002100600006Tjedan dana ranije predsjednik je u intervjuu za Danas.hr kazao zašto su ga paraobavještajci u kampanji "izbacili iz takta" te najavio obračun s njima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biste li se vi ražestili da vama netko kaže da je vaš otac ubio 60 fratara ili da ste silovali maloljetnika? Mislim da bi. Jasno je što su htjeli, da drugi kandidat dobije izbore, a da mene prikažu kao ozbiljnog i opasnog kriminalca. Znamo čija je to etiketa, znam, naravno, i za dio osoba tko su, ali to će biti posao koji tek slijedi. Nije riječ o privatnoj osveti, to se događalo još nekim ljudima, ta rabota ugrožava demokraciju i ljudska prava u Hrvatskoj", kazao nam je Josipović.

Nacional, pak, navodi da se u dosjeu za Josipovića nabraja kako je varao svoju suprugu, zbog čega mu je brak zapao u krizu, a osim oca, spominju se i drugi Josipovićevi rođaci koji su navodno radili za jugoslavensku Službu državne sigurnosti u Splitu i Puli. Spominju se i Josipovićevi stanovi, dubioze oko Posmrtne pripomoći i ZAMP. Spominju se i Josipovićeve veze s bivšim šefom uprave Adriatica.net-a Markom Vojkovićem te njegovom rođakinjom koja mu je navodno bila ljubavnica. Izdavačka kuća Europapress Holding, insinuira se u spisu, Josipovićeve je oglase dijelom naplatila od Adriatice.net-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vidoševićevom dosjeu se također dotiču bračnih nevjera, nezakonito stečene imovine koja je velikim dijelom prepisana na majku i slično. U Hebrangovom slučaju su špijuni tek površno problematizirali nesrazmjer njegove imovine i primanja, a Primorca su povezivali s nekim sitnim aferama te je problematiziran njegov karakter i porijeklo.

Krajem studenog VONS se sastao na ovu temu, a sjednici su prisustvovali ministri pravosuđa Ivan Šimonović, policije Tomislav Karamarko, obrane Branko Vukelić, zatim glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ravnatelj policije Oliver Grbić, ravnatelj SOA-e Josip Buljević, VSOA-e Darko Grdić, Saša Perković i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201002170355006 arti-201002200049006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo