TKO SVE PRIJETI PLENKOVIĆU? / 'Svih 200.000 članova može se natjecati za njegovo mjesto'; jedna stvar oko premijera je znakovita

Image
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

Iz HDZ-a neslužbeno poručuju da u slučaju odgode unutarstranačkih izbora promjena Statuta nije potrebna

10.1.2020.
7:05
Slavko Midžor/Pixsell
VOYO logo

U vladajućoj stranci nema suglasja oko unutarstranačkih izbora. Izborni proces u HDZ-u prema Statutu već je trebao početi, no nakon poraza HDZ-ove kandidatkinje na predsjedničkim izborima na stolu je više opcija.

Jedna od njih je da se unutarstranački izbori održe poslije parlamentarnih, ali Plenković zasad nema namjeru odstupiti, donosi RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog proljeća bi, prema statutu, članovi HDZ-a trebali glasati o tome žele li i dalje njega ili nekog od izazivača kojih je sve više. Nakon poraza Kolinde na izborima, Plenkovićeva pozicija je poljuljana pa postoji i opcija da se unutarstranački odgode do parlamentarnih izbora koji bi mogli biti i prije jeseni. Opcija koja očito nije najbolja za sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bolje je da osvježeni izađemo na izbore'

"Mislim da bi bilo bolje prije. Zato što stranka homogena, osvježena izlazi na izbore. Mislim da je Andrej Plenković briljantan premijer i dobar predsjednik stranke, ali neka se drugi ljudi natječu, to je normalno, 200.000 članova se može natjecati za predsjednika HDZ-a. U demokraciji i sportu uvijek je sve moguće", izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Da je sve moguće, ali i da tema unutarstranačkih izbora baš ne sjeda HDZ-ovcima bilo je jasno i po njihovim porukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izazovi su svuda oko nas, ne možemo pobjeći od njih. Unutarstranački izbori su pitanje odluke stranačkih tijela, predsjedništva stranke", naglašava ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Iz HDZ-a neslužbeno poručuju da u slučaju odgode unutarstranačkih izbora promjena Statuta nije potrebna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenkoviću mandat istječe u ožujku

"Sve može biti u bilo kojem trenutku, ali je važno da je unutar zakonskih odnosno za stranku unutar statutarnih rokova", govori ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Statut je promijenjen prije nešto manje od dvije godine. Na čelu radne skupine za izradu bio je Karlo Ressler, a u izradi je sudjelovao i Plenkovićev izazivač Davor Ivo Stier. Znakovito da novi statut predviđa da se u vrijeme trajanja mandata naknadno izabranog čelnika ubraja u vrijeme mandata osobe umjesto koje je izabran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je izabran u vrijeme Karamarkova mandata koji je počeo u travnju 2016. što bi značilo da mu mandat istječe već za dva mjeseca.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo