Sve odlučuju sučeljavanja /

Tko su Andrej Plenković i Davor Bernardić i što su pokazali u ovoj kampanji? Tko će od njih dvojice postati premijer?

Image
Foto: pixsell

'Plenković je pokazao rutinu, a Bernardić radi manje grešaka nego što se očekivalo', kaže analitičar Žarko Puhovski.

27.6.2020.
17:27
pixsell
VOYO logo

Tko su dvojica najizglednijih kandidata za mjesto predsjednika sljedeće hrvatske vlade koju bismo trebali dobiti ovoga ljeta nakon izbora 5. srpnja?

Andrej Plenković i Davor Bernardić dugo su u hrvatskoj politici, no relativno su nedavno izbili na čelne pozicije svojih stranaka. Krenimo od aktualnog premijera Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomacija mu je ljubav

Rođen je u Zagrebu, gdje je i odrastao, iako su mu roditelji iz Dalmacije. Diplomirao je pravo 1993. na temu "Institucije Europske zajednice i proces donošenja odluka". EU i međunarodni odnosi zanimali su ga oduvijek pa je tako još tijekom studija volontirao u Promatračkoj misiji Europske zajednice u Hrvatskoj 1991/92.

Image
biografija lidera HDZ-a /

Tko je Andrej Plenković? Optuživali su ga da je ljevičar i europski poslušnik, a on ide po još jednu pobjedu

Image
biografija lidera HDZ-a /

Tko je Andrej Plenković? Optuživali su ga da je ljevičar i europski poslušnik, a on ide po još jednu pobjedu

Zaposlio se u MInistarstvu vanjskih poslova gdje je radio do 2002. godine i za to vrijeme magistrirao na međunarodnom pravu. Od 2002. do 2005. bio je zamjenik šefa Hrvatske misije pri Europskoj uniji u Bruxellesu, a od 2005. do 2010. zamjenik je veleposlanika u Francuskoj. 2011. je izabran u Sabor na listi HDZ-a, a od 2013. je zastupnik u Europskom parlamentu. 2016. zamijenio je Tomislava Karamarka na čelu stranke i te iste godine odnosi pobjedu na izborima i postaje premijer. Bude li postao premijer u drugom mandatu, bit će prvi hrvatski premijer kojem je to uspjelo - nakon Sanadera, no on nije završio svoj drugi mandat. Biografiju Andreja Plenkovića pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmlađi šef SDP-a

Davor Bernardić na čelo SDP-a došao je sa samo 37 godina, no u SDP-u se aktivirao još kao 18-godišnjak. Bio je predsjednik Foruma mladih SDP-a, od 2008. je saborski zastupnik, 2010. postaje predsjednik zagrebačke Gradske organizacije SDP-a, a 2012. i član Predsjedništva SDP-a Hrvatske. Iste je godine postao i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba. 

Inače, manje je poznato da je talentiran za fiziku. Završio je Tehničku školu Ruđera Boškovića u Zagrebu, a onda i fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, gdje je bio proglašen studentom generacije. Prosjek ocjena mu je bio 4,95. U fizici je 1996. i 1998. bio državni prvak, a 1997. doprvak. Bio je i član reprezentacije na međunarodnim natjecanjima. Inače, rastavljen je i nema djece. Bernardićevu biografiju možete pročitati ovdje.

Što su pokazali? Nešto bahatosti, nešto manje grešaka

Analitičar RTL-a Žarko Puhovski kaže kako je Plenković čovjek koji ima veliko iskustvo, veliku rutinu, čovjek koji zna o stvarima više jer se u njima nalazi i živi zadnjih godina.

"Dobro poznaje svjetske prilike, a naučio je poznavati i hrvatske prilike i on je čovjek koji je živio od toga da je, kako se to kaže, pristojni HDZ-ovac. S ovog zadnjeg se počela malo ljuštiti boja jer je zadnjih dana pokazao znatno više bahatosti nego što se to prije događalo, pri čemu ne računam obračune u Saboru, što je dio folklora. Ali s ovom pričom o samoizolaciji je pokazao dozu bahatosti koju od njega nisam očekivao i počeo je raditi greške koje od njega nisam očekivao, koje bih prije očekivao od Bernardića kao manje iskusnog", kaže Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bernardić ima uvjetnu prednost da je "novi čovjek" iako više nije novi, da je mlađi i ima još jednu znatnu prednost - za sada sve govori u tom pravcu da je on nosom naprijed, odnosno njegova lista. To mu daje psihološku prednost. To ne znači da će zbog toga postati premijer, ali u ovom trenutku je ispred.

Plenković je pokazao veliku rutinu, osim zadnjih dana kad je počeo gubiti živce, a Bernardić je pokazao ono što se očekivalo, da nema rutine, ali je pokazao svježinu i manje grešaka nego što se od njega očekivalo u kampanji s obzirom na prijašnje iskustvo", zaključuje Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo