'TKO NE PRATI PROGNOZU, IZNENADIT ĆE SE': / Vakula ima nova upozorenja - Pripremite se za sljedeće dane, bit će gadno

Image
Foto: Severe Weather Europe, Pixell

Vrijeme će biti promjenjivo i nestabilno

27.11.2019.
10:49
Severe Weather Europe, Pixell
VOYO logo

Jučer je u našoj zemlji i okolici bilo kojekakvih nesvakidašnjih događanja, kazao je meteorolog HRT-aZoran Vakula u novoj vremenskoj prognozi. Osim seizmoloških iznenađenja u vidu razornih potresa u Albaniji, koji su se osjetili i u BiH, ali i Dalmaciji, meteorološki jučer ipak nije bilo dramatičnih meteoroloških promjena. "Neće odviše biti ni sljedećih dana, iako bi mnogi mogli biti razočarani, pa i bolni, pospani, razdražljivi, a ne prate li prognoze - i iznenađeni", najavio je Vakula.

"Već od srijede slijedi nam najprije južina i još jedan nalet diljem Hrvatske iznadprosječne topline i kiše, gdjegod i obilnije, zatim u subotu pad temperature, bura i snijeg vjerojatno ponegdje u gorju, pa ponovno kratkotrajna južina, a od ponedjeljka još znatnije zahladnjenje, bur(etin)a te snijeg moguć čak i u nekim nizinama... Buduća stanja atmosfere sljedećih dana sve su samo ne "Simply the best"!", izjavio je Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane

Krunoslav Mikec: "Srijeda će u Slavoniji, Baranji i Srijemu često početi maglom i niskim oblacima, nakon kojih će biti i sunčanih razdoblja, a poslijepodne te osobito navečer mjestimice i kiše. Zapuhat će slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar pri čemu će dnevna temperatura biti malo viša nego u utorak - od 11 do 13 °C.

Podjednaka najviša temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će u prvom dijelu dana biti niskih oblaka, mjestimice i magle. Potom je velika vjerojatnost za kraća sunčana razdoblja, a uglavnom poslijepodne te navečer i u noći treba računati na kišu. Puhat će jugozapadnjak, na udare ponegdje moguće jak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjeren i jak jugozapadni vjetar puhat će i u dijelu gorske Hrvatske. Na sjevernom pak Jadranu jugo, mjestimice prema kraju dana i jako, uz umjereno valovito i valovito more. Prevladavat će oblačno, s povremenom kišom, glavninom u drugome dijelu dana, kada na moru može biti i pljuskova s grmljavinom. Najviša temperatura bit će od 8 do 12 °C u gorju te između 14 i 17 °C na obali i otocima.

Jačat će jugo u Dalmaciji

U Dalmaciji podjednaka temperatura zraka, pa čak i malo viša. Zapuhat će jugo, koje će jačati tijekom dana ponegdje na jako pa će more prema kraju dana biti umjereno valovito i valovito. Bit će promjenjivo, u unutrašnjosti ponegdje i pretežno oblačno, ujutro s mogućom maglom. Na kišu treba računati uglavnom potkraj dana, a većinom u unutrašnjosti je moguća i prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjenjivo će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, također ponegdje s kišom, posebice kasno poslijepodne i navečer. Pritom su mjestimice mogući pljuskovi s grmljavinom. Jugo će tijekom dana jačati, a temperatura zraka porasti do vrijednosti između 17 i 20 °C."

Do petka južina, povremena kiša i znatno toplije od prosjeka, pa manje toplo i bura, pa...

"Kiše će u kopnenom području biti i idućih dana, osobito u prvome dijelu četvrtka, potom u noći na petak i u petak prijepodne te opet u prvom dijelu subote. Jugozapadnjak će u subotu okrenuti na sjeveroistočnjak, pri čemu će, uz dotok hladnijeg zraka po visini, od vikenda biti hladnije. Pritom će porasti vjerojatnost i za snijeg u gorju, a u jutarnjim satima može biti mraza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niža će temperatura zraka u subotu biti i na Jadranu, gdje će zapuhati bura, ponegdje i jaka. Do subote, a i od nedjelje, bit će juga i jugozapadnjaka. Zadržat će se promjenjivo s povremenom kišom, osobito u četvrtak s pljuskovima s grmljavinom uz lokalno veću količinu kiše", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo