'afera sms' / Tko je Vlado Galić, predsjedničin savjetnik koji je nekoliko puta kontaktirao Franju Vargu?

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Protiv Galića je svojevremeno bio pokrenut stegovni postupak

23.10.2018.
16:45
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je prokomentirala upletenost svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Vlade Galića u tzv. 'aferu SMS'.

Kako je rekla predsjednica, poznato joj je kako je Galić u više navrata kontaktirao Franju Vargu, glavnog aktera afere, opisujući ih tek kao 'privatne kontakte', no u nastavku se ipak ogradila izjavivši kako ne želi davati izjave u ime svog savjetnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pretrazi hard diskova na računalu tog bivšeg policajca pronađena je i spremljena i lažna SMS prepiska koja je trebala dokazati da je premijer Andrej Plenković korumpiran, odnosno da je primio određeni iznos mita. Predsjednica je ostala 'kratka' po pitanju pojašnjenja tih navoda. 

Tko je Vlado Galić? 

Galić je široj javnosti predstavljen sredinom prosinca prošle godine, kad ga je predsjednica Grabar Kitarović imenovala svojim savjetnikom za obranu i nacionalnu sigurnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlado Galić rođen je 1965. godine, a diplomirao je rudarstvo 1991. godine na zagrebačkom Rudarsko - geološko -naftnom fakultetu. Od 1991. godine bio je dragovoljac Domovinskog rata, a zbog tih zasluga je, uz one obnašanja dužnosti u MORH-u i OS RH, zaradio je višestruke nagrade i odlikovanja.

Od lipnja 2006. godine pa do oslobađajuće presude u studenome 2012. godine bio je član odvjetničkog tima generala Ante Gotovine pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problematična akcija 'kameleon' 

Mrlja na inače blistavoj karijeri njegovo je djelovanje u sklopu Sigurnosno - informativne službe gdje je kao načelnik u drugoj polovici 1990-ih provodio akciju 'Kameleon', tijekom koje su nadzirane neke nevladine udruge i organizacije, među kojima i HHO. 

Iz spomenutih razloga protiv Galića je pokrenut stegovni postupak zbog sumnje da je narušio ugled MORH-a. Postupak koji nikad nije temeljito i do kraja obrađen, pošto je zbog odugovlačenja s procesom otišao u zastaru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova je zadaća pak, prema poslovniku SIS-a, bila nadzor osobe i institucije koje pokazuju interes za pripadnike HV-a. Slučaj je završio kada se na suđenju u Haagu pokazalo da su se podaci o ubijenim srpskim civilima i broju spaljenih kuća, koje je navodno prikupljao HHO, pokazali netočnima pa ih je sud odbio uvrstiti u dokaze. Dakle službeno, Galićev je obraz čist. 

Inače, na mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost Galić je imenovan nakon što je dosadašnja predsjedničina savjetnica Maja Čavlović imenovana za predstojnicu Ureda za nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo