NA UDARU SANKCIJA / Putinov 'barun aluminija' prvi je milijun dograbio prodajom bakra iz starih kabela, a prije 15 godina kupio je najskuplju vilu u Dubrovniku

Viktor Vekselberg je ruski oligarh težak šest milijardi dolara i blizak Vladimiru Putinu, zbog čega se našao na udaru američkih sankcija, a uskoro bi mogao biti sankcioniran i u EU-u

13.3.2022.
8:32
VOYO logo

Na američkoj listi sankcioniranih ruskih oligarha nalazi se i Viktor Vekselberg, "barun aluminija", bliski prijatelj Vladimira Putina težak šest milijardi dolara i - zaljubljenik u Dubrovnik.

Široj dubrovačkoj javnosti postao je poznat 2004. kad je za pet milijuna eura kupio tada najskuplju vilu u gradu. Posjeduje i jedini dubrovački restoran s Michelinovom zvjezdicom, zaposlio je pedesetak ljudi, a građani ga hvale. Kako i ne bi, kad iza sebe ima mnogo uspješnih projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'DRŽAVA MORA INTERVENIRATI!' /

Hrvatska tvrtka strepi zbog sankcija ruskim oligarsima: Najveći strah je da će 1000 radnika ostati bez posla

Image
'DRŽAVA MORA INTERVENIRATI!' /

Hrvatska tvrtka strepi zbog sankcija ruskim oligarsima: Najveći strah je da će 1000 radnika ostati bez posla

''On je doveo izložbu Fabergeovih jaja koju je platio više od tri milijuna dolara samo da dođu u Dubrovnik. On je bio spreman Dubrovniku izgraditi koncertnu dvoranu. Pomagao je raznim udrugama i sportu u Dubrovniku'', nabrojio je za RTL Davor Štern, bivši Vekselbergov konzultant.

Bogata ulaganja i nedovršeni projekti

Vlasništvo nad Vekselbergovom imovinom u Dubrovniku drže ruske, panamske, švicarske i ciparske kompanije. On je prije osam godina uložio 12,2 milijuna eura u obnovu jednog hotela, koju je do današnjeg dana zaustavila birokracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tako da bi bilo dobro svakako da se ti projekti nastave, to je stav grada Dubrovnika, međutim kao dio međunarodne zajednice svakako smo dužni sudjelovati u svim onim odlukama koje će pridonijeti u uspostavi mira'', poručila je Marijana Aksić Vitković, glasnogovornica Grada Dubrovnika.

Možda je i na hrvatskom popisu

Inače, prvi milijun dolara stekao je prodajom bakra iz starih kabela. Danas se bavi aluminijem, naftom, energetikom i telekomunikacijama. Dovoljna je to pozivnica da postane jedan od Putinovih oligarha. Uskoro bi se mogao naći i na europskom, ali hrvatskom popisu sankcioniranih. Time će sva njegova imovina i ulaganja u Dubrovnik biti - blokirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naravno da će svi koji podupiru Putina doći pod dodatne sankcije, tako da, u tom smislu, već danas imamo brojne upite oko toga. Međutim, mi ne možemo davati te podatke'', izjavio je Frano Matušić, državni tajnik za političke poslove i koordinator stalne skupine za sankcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo