SMS-ovi i za Todorića? / Tko je tvorcu lažnih SMS-ova za Mamića dojavio što mu se sprema: To su mogle učiniti tri osobe

Sve je otkriveno tijekom prisluškivanja Franje Varge kojemu je netko dojavio da uništi sve tragove, jer će biti uhićen

24.9.2018.
19:29
VOYO logo

Istraga o čovjeku kojeg USKOK sumnjiči da je sastavio lažne SMS poruke za ZdravkaMamića - tek je počela. Najveći je problem što se s akcijom uhićenja moralo krenuti prije planiranog, jer je FranjiVargi netko dojavio da će biti uhićen.

Zasad se ne zna tko je krtica. Poznato je da je Varga bivši djelatnik MUP-a, bivši informatičar. Osim što ga se povezuje s izrađivanjem lažnih SMS porukama u slučaju Mamić, navodno je pripremao slične, lažne prepiske sa sucima Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključno pitanje je tko mu je dojavio što se sprema. Nagađa se da bi to mogle učiniti tri osobe: netko iz visoke politike, policije ili SOA-e. Kako bilo tužiteljima neće biti jednostavno, zapljenjen je cijeli niz dokumenata te računalne opreme, što će sve trebati pregledati. Iz SOA-e su nam odgovorili da im ovaj slučaj nije poznat. Dodaju da je odavanje tajnih podataka kazneno djelo.

Vargu se povezuje i s prepiskom koju je IvicaTodorić dostavio HHO-u. Riječ je o lažnoj prepisci premijera Plenkovića i MartineDalić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključujemo da nije dobro da se događaju ovakve stvari, nije dobro da pucaju mjere i da se razotkrivaju stvari prije uhićenje jer se postavlja i pitanje tih dokaza - odnosno hoće li tužitelji imati dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

S kim je sve komunicirao FranjoVarga? I za koga je radio? Prilikom ispitivanja u Osijeku navodno je priznao da je izradio lažne SMS-ove i za to dobio izdašnu svotu novca.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je otkriveno tijekom prisluškivanja Franje Varge kojemu je netko dojavio da uništi sve tragove, jer će biti uhićen. Je li krtica u redovima policije, pitali smo jutros i ministra. 

"Ne bih bio tako siguran da odmah možemo uperiti prstom u bilo koju instituciju. Pustimo USKOK i sve nadležne službe da rade svoj posao", odgovorio je ministarBožinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Vargi netko dojavio što se događa, otkrio je i sam USKOK u svom priopćenju; "Okrivljenik je prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Z. M. s namjerom da je iskoristi u predstojećem žalbenom postupku u čemu je spriječen dojavom da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje." 

FranjoVarga bivši je djelatnik MUP-a koji je kao informatički stručnjak radio u osječko-baranjskoj policiji. Sada ga se povezuje i sa izradom korespodencije premijera i Martine Dalić koju je nedavno Tužiteljstvu predao IvanZvonimirČičak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini mi se da netko ciljano ide na kompromitaciju nekih osoba. Ovo je ozbiljna stvar jer je njemu netko dojavio iz samog vrha sigurnosnog sustava. Mora da je netko iz sigurnosno-obavještajne zajednice. Apsolutno", ističe Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora.

Dok se istraga zahuktava, Mamićev odvjetnik sve pomno prati, ali i poručuje - još se ništa ne smije tvrditi. Istraga je tek otvorena. A Mamića za taj slučaj još nitko od službenih organa ništa nije pitao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zdravko Mamić je u momentu kada je koristio dokumentaciju na javnoj tribini, pred javnim sredstvima, dakle na javnoj tiskovnoj konferenciji - bio uvjeren 102 posto u to da je ta dokumentacija vjerodostojna. Sinoć sam se kratko čuo s njim. On je i dalje uvjeren da je ta dokumentacija vjerodostojna", kazao nam je odvjetnik VeljkoMiljević.

Sporne poruke Mamić je javnosti iznio dan prije izricanja presude - i večer kad je pobjegao u BiH. "Kažem ti Cvitane zločinče jedan. Uništio si mi obitelj. Uništio si ono što su vredni ljudi 107 godina stvarali u Dinamu", čitao je tada poruke Zdravko Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li se zbog ovog otvoriti nova istraga protiv ZdravkaMamića, ovisi o bivšem policajcu koji je lažnu prepisku i proizveo.   

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo