Tko je od EU uspio iskamčiti više od 18 milijuna eura?

Europska komisija objavila je popis svih korisnika proračuna Europske unije sa sjedištem u Hrvatskoj za prošlu poslovnu godinu.

21.10.2010.
17:37
VOYO logo

Naše tvrtke, udruge i institucije u 2009. ukupno su iz proračuna Europske unije dobile malo više od 18 milijuna eura. Iako je to javan podatak, dostupan svim znatiželjnicima na internetskim stranicama Europske komisije, teško da bi popis dospio do šire javnosti da ga nije objavio portal vjetrenjaca.org.

"Popis sam objavio zato što želim da takvo što bude dostupno i u Hrvatskoj. Da javnost jednostavno, putem interneta od Vlade, ministarstava i ostalih državnih institucija može doznati na što se troši novac svih nas", rekao je vlasnik portala Marko Rakar za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznosi sredstava se kreće u rasponu od samo nekoliko desetaka eura do gotovo dva milijuna eura. Na vrhu liste je tvrtka King ICT, za koju radi i umirovljeni general Damir Krstičević, koja je iz europskog proračuna lani dobila 1,979.500 eura. U obrazloženju stoji da je tvrtka novac dobila za edukacijski ogledni projekt na Kosovu.

Odmah iza tvrtke King ICT-a na popisu najvećih donacija nalazi se Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe sa 1,7 milijuna eura i Brodarski institut sa 1,134 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na popisu su brojne poznate udruge poput Zelene akcije koja je dobila 251 tisuću eura ili udruge Gong koja je dobila 300 tisuća eura.

"Očekivano, na popisu sam naišao na brojne poznate udruge i tome se nimalo ne čudim. Neobično mi je što su korisnici najčešće udruge, a ne državne institucije. Na popisu ima i organizacija za koje nikada nisam čuo. No posebno mi je zanimljiva oznaka 'povjerljivo' na dva mjesta. Jedna je donacija sitna, a druga iznosi 170 tisuća eura. Pitam se koja je to vrsta usluge, servisa koju Europska komisija može tražiti a da je označena povjerljivom" , rekao je Marko Rakar. Posebno ga fascinira to što je Europska komisija prikazala i donacije čija vrijednost jedva premašuje deset eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201005070446006 arti-201009280124006 arti-201010040017006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo