SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ /

Tko je novi šef SDP-a? Zagorski pajdaš brz na jeziku, a ženu voli toliko da je uzeo njezino prezime

Image
Foto: Neva Zganec/Pixsell

Miljenik tadašnjeg šefa Zorana Milanovića pozvan je u Vladu u kojoj je od 2012. do 2016. bio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture

21.9.2024.
20:44
Neva Zganec/Pixsell
VOYO logo

Krenuo je prvi u kampanju, slovio je kao favorit i pobijedio. Novi šef SDP-a je Siniša Hajdaš Dončić.

"Moj se program zove prvi, a ne drugi. Aktivno se politikom bavim od 2009., član sam SDP-a od 2005. Tada sam prvi put pobijedio na neposrednim izborima za župana Krapinsko-zagorske. Od tada na listi, bio 1. ili 154., nisam izgubio niti jedne izbore. Prvi puta, i to je moje obećanje, kada izgubim nacionalne izbore neću se više baviti nacionalnom politikom", poručio je Hajdaš Dončić netom prije unutarstranačkih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle subote pobjeda mu je izbjegla za dlaku pa je morao ići u drugi krug s gradonačelnikom Makarske Zoranom Paunovićem. Oko 22 tisuće članova SDP-a odlučilo je tko će ih voditi i odluka je pala na Hajdaš Dončića. On je nasljednik Peđe Grbina.

Image
Foto: Marko Lukunic/Pixsell

Njegovu popularnost među biračima, a ne samo stranačkim kolegama, pokazali su ovogodišnji parlamentarni izbori. Siniša Hajdaš Dončić nosio je SDP-ovu listu u III. izbornoj jedinici koja je osvojila prvo mjesto s gotovo deset posto boljim rezultatom od HDZ-a. To je bila jedna od rijetkih izbornih jedinica u kojima je SDP pobijedio, a velike zasluge za takav uspjeh mnogi pripisuju Hajdašu Dončiću jer je osvojio čak 21.765 preferencijalnih glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hajdaša za pajdaša'

Rođen je 29. lipnja 1974. u Zaboku. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Krajem devedesetih je otišao u Ameriku s namjerom da tamo nastavi školovanje, ali se zbog nedostatka novca vratio u Hrvatsku.

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu 2012. je obranio doktorsku disertaciju na temu “Turistički klaster kao model endogenog lokalnog razvoja”. Doktorski studij koji je koštao oko 80 tisuća kuna platio je jedan od fakulteta na kojima je radio kao predavač, a on je dio iznosa kompenzirao predavanjima, piše biografija.com o novom SDP-ovom šefu.

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Od 2002. do 2006. bio je pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam i komunalne djelatnosti Krapinsko-zagorske županije, a 2006. godine dolazi na mjesto direktora Zagorske razvojne agencije.

Samo dvije godine nakon učlanjivanja u SDP krenuo je njegov streloviti uspon. Postao je član Glavnog odbora stranke 2007., a onda 2009. predsjednik SDP-a Krapinsko-zagorske županije. Iste godine postaje i župan Krapinsko zagorski. Kampanju je tada vodio pod sloganom 'Hajdaša za pajdaša'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Pusec /Pixsell

Siniša Hajdaš Dončić 2009. u vrijeme dok je bio Krapinsko zagorski župan

Po preuzimanju vlasti u županiji, navodno je čvrstom rukom krenuo uvoditi red pa je tako zabranio dolazak na posao u 'strogim minicama', majicama s 'dubokim dekolteima', kao i u kratkim hlačama. U pravila je uvrštena i zabrana nošenja petodnevne brade.

Miljenik tadašnjeg šefa Zorana Milanovića pozvan je u Vladu u kojoj je od 2012. do 2016. bio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Jurinec/Pixsell

Nakon toga karijeru je nastavio kao saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a. Nakon ovogodišnjih parlamentarnih izbora postao je potpredsjednik Hrvatskog Sabora, a član je i Odbora za vanjsku politiku te član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Ima tetovažu, voli TBF, bio vegeterijanac

Kao mladić, bio je član HDZ-a. Poslije se opravdavao da nikad nije bio aktivni član stranke te da je za njegovo članstvo u HDZ-u kriv njegov otac koji ga je, kao i ostatak obitelji, učlanio bez njegova znanja.

Image
Foto: Josip Regovic/Pixsell

Već kao tinejdžer je počeo putovati po svijetu. Devedesetih je provodio ljetne praznike u Philadelphiji zahvaljujući bratiću liječniku koji je živio u SAD-u. S obzirom na to da je rođen i odrastao u Zaboku, dolaskom u Ameriku je, kako sam kaže, doživio kulturološki šok i počeo se mijenjati, piše biografija.com te nadalje navodi da sebe vidi kao ultraliberalnog čovjeka, otvorenog, poduzetnog, inovativnog, energičnog i vještog u komunikaciji i prezentaciji.

Voli kuhanje, u prošlosti je trenirao borilačke sportove, bavi se plivanjem i igra badminton. Prije nego što je obolio od rijetke bolesti sarkoidoze, bio je vegetarijanac. Nakon što je prebolio bolest, okrenuo se alternativnoj medicini i zdravoj prehrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostujući u emisiji Aleksandra Stankovića priznao je da je kao tinejdžer probao marihuanu te da ima tetovažu. Voli rock glazbu, sluša Hladno pivo i TBF i kad mu posao dopušta, voli otići na neki od rock koncerata.

Uzeo ženino prezime: Želio pokazati koliko je voli

Hajdaš Dončić jedan je od rijetkih muškaraca koji je uzeo prezime svoje supruge, odnosno dodao ga svom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ženu sam upoznao na FUK-u, Festivalu urbane kulture u Krapini. Ona je također bila aktivistica u civilnom sektoru", rekao je političar jednom prilikom.

Dodao je kako mu je bilo potpuno prirodno dodati prezime svoje supruge. Uzeo ga je jer se zalaže za potpunu ravnopravnost i zato što je želio pokazati koliko je voli. Nju je to, naravno, oduševilo.

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Njihova svadba, ispričao je jednom prilikom za RTL, nije bila uobičajena.

"Imao sam veliki tulum u dvorcu Veliki Tabor, svirali su neki DJ-evi iz Španjolske, porijeklom Romi, nije bilo ni pozivnica, bila je jedna velika zabava. Čak sam napravio zafrkanciju, prvo sam se ženio u crkvi u Varaždinu kod kapucina, jer su oni po meni lijevo krilo crkve. Običaj je da mladoženja dođe po mladu, ali pošto sam ja iz Zaboka, a ona iz Kumrovca, oni su pokupili mene. Obukao sam maminu vjenčanicu i malo sam ih šokirao", otkrio je Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li itko u njegovoj okolini bio šokiran tim činom, dodavanjem prezimena, ne vjenčanicom, kaže da je to samo njegova stvar, ali da nije bilo nikakvih pretjeranih reakcija.

"Možda je samo moja mama bila malo zbunjena, ali nisam nikada imao problema zbog toga. Nitko mi nije ništa rekao, ali iskreno, bolio bi me đon i da je", kazao je Hajdaš Dončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to baš tabu, mislim, dodaš prezime i ideš dalje, nije velika stvar", poručio je Hajdaš Dončić koji je u braku dobio kćer i sina.

Brz, možda i prebrz na jeziku

Hajdaš Dončić je u zadnjih 15 godina, koliko je intenzivno prisutan na političkoj sceni što kao župan, ministar ili saborski zastupnik, poznat kao osoba brza na jeziku, a mnogi su ga često optuživali da je arogantan i tašt. Nikad se nije libio ući u politički fajt.

Za Plenkovića je prošle godine izjavio da je kao Luj XIV. odnosno Kralj Sunce.

"On izigrava velikog ćaću, vođu. Mi bismo u Zagorju rekli da ga je 'pojelo malo'. Malo je predugo premijer, malo sve počinje shvaćati da je sve njegovo. 'Ja sam za euro, Šengen zaslužan'. Majstore, zaslužan si za to što smo peta država po visini inflacije",

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šokirao je javnost 2017.svojom izjavom o Zlatku Hasanbegoviću:

"Poturice su uvijek bili veći Turci od samih Turaka. E, to vam je Hasanbegović."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon takve izjave nije se planirao ispričati:

"A što sam rekao? Narodnu poslovicu, narodnu mudrost. Ako to nekoga vrijeđa, onda ta osoba ima problem sama sa sobom", kazao je.

Uspio je za vrijeme svog ministarskog mandata uvrijediti i jedan cijeli grad. Zamjerio se Dubrovčanima kada je 2014. odgovarajući na pitanja novinara o trasi autoceste prema Dubrovniku rekao je među ostalim kako ‘ neće raditi po HDZ-ovom modelu da svako selo, svaki kokošinjac ima autocestu ili možda neko selo sa svojim izlazom’.

POGLEDAJTE VIDEO: Hajdaš Dončić: 'Zar je na onom plakatu Taylor Swift? Više liči na Mirelu Ahmetović, ona je napetija'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo