TKO JE 'NEVIDLJIVI VLATKO' KOJI VEĆ 10 GODINA VOZA CIJELI OBRAZOVNI SUSTAV? / Javlja se na sve natječaje, ali svaki posao - odbije

Image
Foto: Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

Na spomen imena Vlatka Hrpka Gladovića mnogim se ravnateljima škola i ostalih obrazovnih institucija diže kosa na glavi.

19.4.2017.
12:18
Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Naime, 'nevidljivi Vlatko', kako su ga prozvali, godinama se javlja na natječaje za posao nastavnika, ravnatelja ili bilo čega sličnog - čovjek se javlja na sve natječaje za koje vjeruje da ima potrebne kvalifikacije. Na prvi od njih javio se negdje oko 2004. ili 2005., piše Slobodna Dalmacija. U prijavama za posao uz priloženu dokumentaciju navodi kako je završio jezičnu gimnaziju i srednju ugostiteljsku školu, da je diplomirao na Hotelijerskom fakultetu i Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji te da je u prosvjeti radio od 1986. do 1995. godine. Tu i tamo naglasi kako je član SDP-a.

Gotovo da nema natječaja na koji se nije prijavio

Javlja se tako na sve natječaje, najčešće iz resora obrazovanja, no svoje je prijave slao i za radno mjesto glavnog ravnatelja HRT-a, glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora, a 2012. predao je kandidaturu za članstvo u Odboru za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nevidljivi Vlatko' uporno se javlja na brojne natječaje diljem Hrvatske. Znaju ga ravnatelji brojnih škola u Dalmaciji, no poznat je i u Zagrebu, Osijeku, Puli... Kada ne prođe na natječaju, iskorištava svoje zakonsko pravo i žali se, zbog čega škole moraju dulje biti bez nastavnika, ravnatelj se mora pravdati pred prosvjetnom inspekcijom i sve na neko vrijeme staje.

Kada i dobije posao - više se ne javlja ili ga odbije

Dogodilo se i da dobije posao, no tada se više ne javlja ili odbije ponuđeno radno mjesto. Nikad se nije pojavio na razgovoru. Na telefonske pozive uzvraća SMS-ovima, e-mailove šalje koristeći internetsku vezu Gradske knjižnice u Rijeci jer je njegov internet isključen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nakon mnogih molbi odlučio sam mu ponuditi posao. Čak mi se bio javio na telefon. Eto ga, prošao si, dođi i radi, rekao sam mu, a on se iznenadio. Pa je počeo okolišati, e da mu je Vrgorac predaleko, e da mu se ne isplati, e da mu nađemo smještaj... Uglavnom, naglo je odustao', rekao je ravnatelj Josip Gašpar iz Srednje škole 'Tin Ujević' u Vrgorcu, kojem je Vlatko odbijanjem skratio muke.

No, ravnatelju makarske srednje škole Slavku Gudelju 'nevidljivi Vlatko' zadao je itekakve glavobolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ništa mi ne govorite, desetak puta mi je inspekcija zbog njega bila. On se žali na neregularnost natječaja, pa oni dođu provjeriti što je bilo, a za to vrijeme djeca pate jer dok se stvar ne riješi, ne smijem zaposliti drugog nastavnika.

Kao prvo, on vam se javlja svima, teško je naći školu u kojoj se nije prijavio za posao. Kao drugo, na razgovore s natječajnom komisijom, iako uredno bude pozvan, ne dolazi. Kao treće, redovno se žali područnoj inspekciji i Ministarstvu u Zagrebu. Četvrto, komunicira isključivo SMS porukama i svaki put kad ga pokušate nazvati, kaže da je zauzet i da se ne može javiti', kazao je Gudelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MZOS Vlatka dobro poznaje

Gladovića dobro znaju i u Ministarstvu obrazovanja, na sam spomen njegova imena zaposleni su kazali 'Ah, Vlatko...'

Nitko ne zna koji su njegovi motivi, no sigurno je kako cijelu priču već godinama plete izuzetno predano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo