Natjecanje 'Prvi za Hrvatsku' / Tko je najbolji hrvatski vojnik: prošao 35 kilometara nepristupačnog terena za šest sati

U Kninu je održano natjecanje za hrvatskog supervojnika. On je brži od svih, brži čak i od očekivanog vremena - on je skupnik Ivo Bašić. Pogledajte njegovu jurnjavu pod punom opremom

19.5.2017.
18:55
VOYO logo

Pobjednik natjecanja "Prvi za Hrvatsku 2017" je pripadnik vojnoobavještajne satnije skupnik Ivo Bašić.

Bašić je dokazao da je najspremniji hrvatski vojnik prešavši 35 kilometara vojnog poligona na zahtjevnom dinarskom terenu noseći preko 15 kilograma vojne opreme. Na cilj, na vrh kninske Tvrđave popeo se za manje od šest sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećaj se ne može opisati riječima. Poseban je osjećaj. Mogu vam reći da sam previše puta dehidrirao i promrzao na ovoj Dinari da ne bi ovako bržo završio" kazao nam je skupnik Ivo Bašić, pobjednik natjecanja.

Tridesetdvogodisnji supervojnik iz Kostanja morao je proći vojnički kros, orijentacijsko trčanje, prelaziti razne prepreke, litice, rijeku, prenositi ranjenike i pokazati sposobnost rukovanja raznim oružjem. Dakle, sve što ga može dočekati na ratištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su mi prepreke došle u nezgodno vrijeme, 25 metara puzanja s cijelom opremom, nagutao sam se prašine", kaže skupnik Bašić.

Usprkos nadljudskom naporu, na cilju su mu široki osmijeh izazvale najvjernije navijačice - supruga i 15-mjesečne blizanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dugo se za to pripremao, već godinama traju pripreme i to je kruna njegove karijere, istaknut će Marina Bašić, Ivina supruga.

Na natjecanju je sudjelovalo 150 pripadnika Oružanihsnaga Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i vojnika iz savezničkih oružanih snaga. Među njima su bile i tri žene. Neki od natjecatelja su u cilj ulazili potpuno iscrpljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šesto izdanje ovog natjecanja vratilo se na mjesto na kojem je sve počelo - u Knin, simbol hrvatske vojne snage.

"Ja sam ponosan na pripadnike oružanih snaga koji na ovakav način pokazuju sposobnosti, koji na ovakav način pokazuju odanost i svoju pripadnost oružanim snagama", rekao je general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugo mjesto osvojio je pozornik Marino Protrka, a treće vojnik Nikola Polić.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo