pršte optužbe / Tko je kriv za sve češće nesreće? 'Vozačima se kupuju svjedodžbe, za volanom su više od 60 sati tjedno'

Sindikat vozača odlučio je progovoriti o kaosu u cestovnom prometu

20.6.2019.
17:30
VOYO logo

Dva tjedna nakon nesreće u kojoj je vozač kamiona na odmorištu autoceste usmrtio dvije djevojčice, sindikat vozača odlučio je progovoriti o kaosu u cestovnom prometu za što optužuju upravo Ministarstvo prometa.

Pršte optužbe

Tvrde da ne mare za stanje na cestama ni za uvjete rada vozača. U javnost su izišli i s teškim optužbama o korupciji koje su iznenadile i samog ministra Olega Butkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragedija na odmaralištu u Novskoj koja je završila smrću dviju djevojčice i uhićenjem vozača kamiona, na noge je digla i ostale vozače. Tvrde, kolega im ne može izbjeći odgovornost, ali ovakve nesreće ipak bi se mogle spriječiti kada bi se shvatilo u kakvim uvjetima rade. 

"Profesionalni vozači rade 48 sati tjedno, a to vrijeme se može produžiti i na 60 sati. Problem je u tome što vozači rade i iznad toga", govori za RTL Danas, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača Miljenko Gočin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Poslodavci tvrde da se drže propisa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz redovne kontrole i nadzor na cesti nismo u toj situaciji da nekog tjeramo, niti nam je to namjera jer su kazne prevelike", kaže Milan Vrdoljak, predsjednik HUP-Udruge prometa

No, vozači tvrde da su od svojih nadređenih doživjeli svašta. Primjerice dvadesetero radnika jedne državne tvrtke nedavno je od svog šefa jednostavno dobilo svjedodžbe koje potvrđuju da su u centru za osposobljavanje prošli periodičnu izobrazbu vozača, a da nisu odlušali nijedan od 35 sati predavanja.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili su na policiji, priznali su da nisu bili na tim predavanjima, da nemaju nikakve veze s time, da to ništa nije legalno, no međutim od tog roka do danas prošlo je 6 mjeseci, a oni i dalje rade i nitko im nije uzeo niti te svjedožbe ni poništio vozačke dozvole",
govori nam Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača 

Da se na ovaj način dolazi do potvrda, iznenadilo je i ministra Butkovića koji je obećao riješiti ovaj problem.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači postoje propisi, postoje zakoni i toga se svi moramo držati. Ako je to tako ko što kažu iz sindikata vozača mi ćemo to provjeriti, ne binite, poslat ćemo sve mjerodavne da to utvrde" rekao nam je Oleg Butković, ministar prometa 

No, iz sindikata poručuju da ne vjeruju Inspektorima cestovnog prometa jer, tvrde, imaju saznanja da neki od njih rade zajedno s centrima za osposobljavanje i za to uzimaju proviziju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo