DVIJE PREMIJERSKE PLAĆE I 220 TISUĆA SA STRANE / Tko je Jakir Bajo? Cijepila se preko reda, pravdala plagijatora, a prvi posao je izbrisala iz biografije

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ivana Jakir Bajo, viceguvernerka HNB-a, koja uz visoku plaću ima i najviša primanja sa strane od svih kolega, već je punila medijske stupce kada je otkriveno da se cijepila preko reda u siječnju prošle godine

18.2.2022.
9:05
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Viceguvernerka Hrvatske narodne banke (HNB), Ivana Jakir Bajo, bila je malo poznata široj javnosti sve dok nedavno nije upala u aferu s izborom hrvatske euro kovanice. Naime, Jakir Bajo je bila predsjednica Komisije za novac koja zbog skandala sa standardom za izbor hrvatskih motiva na novčanicama eura sada mora provesti novi natječaj.

Njena imovinska kartica, kako smo već ranije pisali, odskače od ostalih jer uz visoku plaću, ima najviša primanja sa strane od svih drugih dužnosnika HNB-a. Njezina osvježena imovinska kartica otkriva da ima mjesečnu plaću od 43.398,28 kuna neto, odnosno 68.196,43 kune bruto, što nije najviša plaća u HNB-u. No, Jakir Bajo je osim visoke plaće prijavila i oko 220 tisuća kuna dodatnih prihoda, kroz niz manjih i većih uplata, na godišnjoj razini. Objasnila je kako se radi o konzultantskim poslovima, a za jedan takav ju je Svjetska banka nagradila honorarom u iznosu od 108.711,81 kunu. Od jedne njemačke tvrtke dobila je za iste usluge 25.848,56 kuna, a od konzultantske kuće iz Beča 15.851,03 kune. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi navedeni poslovi vezani su uz teme iz sustava proračuna i proračunskog procesa i nisu niti na jedan način povezani s poslovima i nadležnostima HNB-a", rekla je Jakir Bajo za Net.hr. 

Prvi posao izbrisan iz službene biografije

Ivana Jakir Bajo rođena je 1974. godine u njemačkom Nürnbergu, a diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Iako ga nigdje ne spominje u službenim biografijama na stranici HNB-a, niti u biografiji na učilištu Experta, prvi posao bio joj je u realnom sektoru i to u Dioni u vrijeme kada je njome vladao Miroslav Kutle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1998. zapošljava se u Ministarstvu financija u vrijeme kada je ministar bio Borislav Škegro. Ondje se zadržava sve do 2020., i to u Upravi za državno računovodstvo te u Državnoj riznici gdje je imala plaću od 13.339,75 kuna neto, a od 2014. je i predsjednica OECD-ova odbora za visoke proračunske dužnosnike Istočne i Jugoistočne Europe.  

Iako u imovinskoj kartici stoji kako nije član niti jedne stranke, Jutarnji list pisao je kako slovi za osobu blisku HDZ-u. Na poziciju viceguvernerke je imenovana 1. srpnja 2020. Jakir Bajo je, prema podacima iz imovinske kartice, aktivna u Centru za razvoj javnog i neprofitnog sektora Tim4Pin, udruzi i tvrtki koja organizira seminare i edukacije u kojem je jedno vrijeme bila i suvlasnica Ivana Maletić, bivša dugogodišnja dužnosnica u Ministarstvu financija, istaknuta članica HDZ-a, koja je sada angažirana u Europskom revizorskom sudu. Što se tiče samih odnosa s Ivanom Maletić, objasnila je kako je od 1998. godine do njezina odlaska u EU parlament s njom bila koautor velikog broja članaka i priručnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakir Bajo je i predavačica na Poslovnom učilištu Experta čiji je dekan i vlasnik bivši poznati HDZ-ovac, Ivica Ropuš. Na popisu predavača istog učilišta je i sam guverner Boris Vujčić

Image
KAD PLAĆA OD 43.000 KN NIJE DOSTA /

Viceguvernerka koja bira novu kunu uz plaću prima i vrtoglave iznose sa strane: Otkrivamo odakle joj stižu

Image
KAD PLAĆA OD 43.000 KN NIJE DOSTA /

Viceguvernerka koja bira novu kunu uz plaću prima i vrtoglave iznose sa strane: Otkrivamo odakle joj stižu

Stanovi, kuća i oranica 

Kako je vidljivo u imovinskoj kartici Jakir Bajo je vlasnica jednog i suvlasnica drugog stana u Zagrebu. U njezinu vlasništvu je stan veličine 107,16 četvornih metara koji vrijedi 2,03 milijuna kuna, a kupljen je putem kredita. Upisana je i kao suvlasnica (66,7 posto) stana koji ima 84,53 četvornih metara, a procijenjen je na 1,2 milijuna kuna. Uz oba stana dolazi i garaža.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suvlasnica je 50 posto i kuće s okućnicom u Brelima od 1804 četvorna metra koja je procijenjena na 3,5 milijuna kuna. U istom mjestu ima i udio nad oranicom i vinogradom. Zajedno s djecom dijeli štednju od 19 tisuća eura, 237.745,89 kuna i sedam tisuća švicarskih franaka.  

Jakir Bajo otplaćuje i dva kredita, jedan od 155.000 kuna i drugi u iznosu od 186.000. U imovinskoj kartici nema navedenu ni jednu pokretninu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandal s kovanicom 

Podsjetimo, Jakir Bajo je pod svjetlo javnosti došla nakon što je otkriveno da je motiv kune koji je izglasan za hrvatsku euro kovanicu preuzet od jednog škotskog fotografa bez njegova znanja. Nakon skandala viceguvernerka je sazvala konferenciju za medije na kojoj je priopćila da će Komisija za novac raspisati novi natječaj za kovanicu s eura s naličjem kune. 

Autor sporne kovanice, Stjepan Pranjković, se na kraju sam povukao, a Jakir Bajo je gostujući na RTL Direktu pohvalila taj potez te za njega ustvrdila da je "mlada umjetnička duša koja nije mogla podnijeti pritisak." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako im je interes bio uključiti širu javnost, a komentirala je i kovanicu na kojoj se nalazi lik Nikole Tesle koja se također problematizirala. "Tesla je slika s Wikipedije gdje više nema autorskih prava. Autor fotografije je mrtav 70 godina", rekla je Jakir Bajo. 

Cijepljenje preko reda 

Njezino ime našlo se i na popisu cijepljenih preko reda "viškom cjepiva protiv koronavirusa" na Rebru u siječnju prošle godine, što su potvrdili i iz HNB-a. Podsjetimo, na Rebru se tada prije reda cijepilo 14 osoba među kojima je bio rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras. Jakir Bajo se tada pravdala kako spada u skupinu visokog zdravstvenog rizika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na zdravstvenu situaciju i kronična oboljenja, a u skladu s Planom uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti covid-19 u Hrvatskoj, pripadam u skupinu visokog zdravstvenog rizika te sam stoga protiv covida bila cijepljena u siječnju", govorila je tada. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike