'dosje jarak' / Tko je bio general Korade? Heroj, zapamćen kao ubojica, a oduvijek je bio tempirana bomba

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Novo izdanje dokumentarnog serijala 'Dosje Jarak' gledatelji mogu pogledati u četvrtak, 15. veljače, od 22.30 sati na glavnom kanalu RTL-a

6.2.2024.
15:52
Igor Kralj/Pixsell
VOYO logo

'Dosje Jarak' u četvrtoj i posljednjoj epizodi prve sezone donosi priču o jednom od najgorih masovnih ubojica u novijoj povijesti Hrvatske.

Gledatelji će novu epizodu 'Dosjea Jarak' moći pogledati u četvrtak, 15. veljače, od 22.30 sati na glavnom kanalu RTL-a. 24 sata prije prikazivanja na televiziji, gledatelji 'Dosje Jarak' mogu pogledati na streaming platformi VOYO. Uigrani autorski tim, Andrija Jarak i Dario Todorović, ističu nekoliko ključnih razloga zbog kojih su se odlučili obraditi slučaj Korade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ivan Korade je nesporni ratni heroj. I to je činjenica koju mu nitko i nikad ne može oduzeti. Međutim, ta činjenica ne opravdava sve ono što je napravio nakon što su ga umirovili. Država je trebala reagirati i pobrinuti se za njega. Je li to prisilna hospitalizacija, obavezno liječenje… o tome u epizodi govore stručnjaci, svjedoci vremena. Imaju jako zanimljive teze oko toga", najavio je Jarak.

General Ivan Korade bio je jedan od ponosa Hrvata i Domovinskog rata. Prošao je najteža ratišta, a javnost je s ponosom gledala kako podiže hrvatsku zastavu na kninsku tvrđavu nakon oslobođenja grada 5. kolovoza 1995. Gledali su narodnog heroja, ali malo tko je znao što se krije iza lica osloboditelja. Njegovo drugo lice bilo je lice ubojice i zlostavljača koji je volio popiti. Osjetila je to najbolje njegova supruga Ljiljana iako je branila muža i nakon njegove smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
četvrta epizoda /

'Dosje Jarak' donosi neobjavljene snimke ubojice - generala Koradea: 'Nismo ni znali da to postoji'

Image
četvrta epizoda /

'Dosje Jarak' donosi neobjavljene snimke ubojice - generala Koradea: 'Nismo ni znali da to postoji'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Iako je svojim doprinosima ispisao stranice hrvatske povijesti, ostat će zapamćen po manijakalnom pohodu u Hrvatskom zagorju 2008. godine koji je frapirao istu zemlju koju je životom branio.

Gotovo 13 godina nakon povijesnog čina počinio je jedan od najgorih zločina u hrvatskoj povijesti. Ubio je petero nedužnih ljudi među kojima i maloljetnika i njegovu baku. Prije nego što si je oduzeo život, teško je ranio policajca koji je podlegao ozljedama putem do bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Korade rodio se 17. prosinca 1964. godine u Velikoj Veterničkoj u Hrvatskom zagorju. Radio je kao monter centralnog grijanja, a 1991. otišao je u rat i brzo se priključio 1. gardijskoj brigadi, Tigrovima. Godinu kasnije postao je zapovjednik 5. bojne Tigrova. Tada je i ranjen na dubrovačkom ratištu kod Osojnika. Iako je ostao bez lijeve ruke, u postrojbu se vratio nakon samo dva tjedna.

Zatim je postao zapovjednik Puma s kojima je prošao ratišta na Livanjskom polju i na Dinari. S Pumama je i prvi ušao u Knin. Nakon toga nastavio je s oslobađanjem BiH do potpisivanja Daytonskog sporazuma. Nakon rata je postao general.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incidenti su se samo nizali...

Iako je s jedne strane javnost vidjela čovjeka, heroja, privatno, priča je bila sasvim drugačija. Korade je počeo puniti stranice crnih kronika. Volio je popiti i bio je sklon incidentima.

Prvi zabilježeni bio je još za vrijeme Domovinskog rata. Korade se, dok je bio na bojištu u zadarskom zaleđu potukao u nekom kafiću, demolirao objekt i zaspao u nekom jarku gdje ga je našla i uhitila  Vojna policija, iako je bio zapovjednik brigade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana kasnije zlostavljao je umirovljenog načelnika SIS-a u varaždinskom restoranu. Zbog toga je uvjetno osuđen. Kao predsjednik NK "Bojovnik", izazivao je nerede na utakmicama. Njegovo ime povezivalo se čak s demoliranjem varaždinske sportske dvorane.

S obzirom na to da nije slušao direktne naredbe, Franjo Tuđman odlučio je razriješiti generala dužnosti. Korade je tada opet pokazao svoju naglu narav i udaljio vojnu policiju iz vojarne. Na ključna mjesta postavio je svoje ljude. Kad je načelnik naredio da ga privedu da bi mu uručili odluku o smjeni i umirovljenju, Korade je zapovjedio osmorici koja su bila uz njega da premjesti 500-tinjak vojnika na planinu Ivanščicu. Međutim, uhićen je i prisilno umirovljen. Nikad nije procesuiran za taj neposluh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zajedno s 11 drugih visokih vojnih časnika napisao je otvoreno pismo kojim su tražili prekid kriminalizacije Domovinskog rata. Haaški sud poslao mu je 2002. poziv za sud kao osumnjičenika za ratne zločine. Napravio je brojne prometne prekršaje, a 2007. čak su ga i pretukli u jednom varaždinskom kafiću nakon što je gostima prijetio pištoljem.

Ljiljana i Ivan dobili su sina Marija. Kako su godine pokazale, Mario je pokupio očevu tešku narav. Ljiljana je godinu dana nakon masakra koji je počinio njezin suprug, a i nakon problema koje je stvarao sin, završila na psihijatriji. Sasvim se slomila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljiljana nije mogla prihvatiti da je njezin suprug ubojica

Ipak, muža i sina uvijek je branila. Tvrdila je da nisu učinili ništa loše. Branila je sina i nakon što ga je prva nevjenčana supruga Lea prijavila za prijetnje, fizičko i psihičko maltretiranje. Tvrdila je da je Lea živjela kod njih kao kraljica. Mario je tada proveo 50 dana u istražnom zatvoru. Osuđen je na 20 dana zatvora s rokom kušnje od godinu dana, a osuđen je na pet dana zatvora zbog stvaranja nereda i napada na strica ubijenog Gorana Hudića. Tu nije kraj. Mario je još nepravomoćno osuđen na 18 dana zatvora zbog divljanja u zlatarskom kafiću. U nizu prekršaja i kaznenih djela, najveću kaznu zatvora dobio je zbog premlaćivanja dvaju sumještana. Ukupno je u zatvoru proveo tri i pol godine.

Ljiljana je bila uvjerena i da njezin suprug nije ubojica. Tvrdila je da je riječ o neviđenoj uroti i likvidaciji tajnih službi. Zahtijevala je njegovu ekshumaciju, a nije htjela ni vratiti odličja koje mu je posthumno oduzeo predsjednik Stjepan Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kobnog 28. ožujka 2008. dogodila su se u Hrvatskom zagorju tri ubojstva, a ubojstvo Davora Petriša dogodilo se noć ranije, 24 sata prije nego što je ubio ovih troje susjeda. Svaki novi trag na kojeg je policija naišla sužavao je krug sumnjivaca i upućivao upravo na generala te je za njim počela potraga. Raspisana je i tjeralica. Osmog dana traganja za osumnjičenim Koradeom, policija je pretraživala objekte na području mjesta Velika Veternička, jer su svi tragovi i sve informacije ukazivale da se skriva upravo na tom području.

Iz jedne vikendice odjednom je otvorena rafalna paljba. Korade je teško ranio policajca Marija Kusanića koji je podlegao ozljedama do dolaska hitne pomoći. Specijalna jedinica policije upala je u kuću. Ivana Koradea pronašli su mrtvog. Presudio si je ispalivši metak u sljepoočnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dosje Jarak' - na RTL-u, 15. veljače od 22.30 sati. Dan ranije, gledatelji 'Dosje Jarak' mogu pogledati ekskluzivno na platformi Voyo!

POGLEDAJTE VIDEO: Andrija Jarak o 'Dosjeu Jarak': 'Gledatelje će privući hrabrost naših sugovornika. Rijetki su pristali govoriti bez zadrške'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo