PROMJENA STATUSA /

Majka u šoku: 'Kći je napunila 18 godina, otišla zubaru i doznala da nema više dopunsko? Nije mi jasno'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Iz HZZO-a pojašnjavaju tko sve ima pravo na dopunsko osiguranje na teret države te što napraviti da ga ostvare

7.10.2024.
10:43
Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Javila nam se majka djevojke od 18 godina koja je prije nekoliko mjeseci dobila pismo iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da se mijenja status osiguranika njezine kćeri jer je postala punoljetna, ali da i dalje ima dopunsko zdravstveno osiguranje na teret države.

"Pred njezin rođendan stiglo je pismo i u njemu su naveli da i dalje ima dopunsko osiguranje na teret države zato što se i dalje redovno školuje. Naime, moja kći je učenica četvrtog razreda srednje škole u Zagrebu. Bilo mi je to nekako i logično - znam da sva djeca dok se školuju imaju besplatno dopunsko osiguranje. Ali nedavno je uslijedio šok. Kći je bila na redovnoj kontroli kod stomatologa koji je rekao da više nema dopunsko osiguranje te da bi joj trebao naplatiti uslugu", rekla je majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko ima pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje?

Zatečena ovime, pitala je što se točno mijenja u zdravstvenom osiguranju kada dijete postane punoljetno i je li što propustila napraviti?

O svemu smo pitali HZZO koji nam je uistinu potvrdio da "redoviti učenici s navršenih 18 godina života kao i redoviti studenti, sukladno Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, imaju pravo na policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret sredstava državnog proračuna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

"Prema sporazumu s e-Maticom i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih, HZZO putem Web servisa preuzima podatke o redovitim učenicima i studentima koji su upisani u tekuću školsku/akademsku godinu. Za osiguranike koji ostvaruju pravo na policu na teret sredstava državnog proračuna, što je pravo utvrđeno putem razmjene podataka prema navedenom sporazumu, polica dopunskog zdravstvenog osiguranja bit će automatski otvorena odnosno produljena, dok će ostalim osiguranicima koji više ne ostvaruju pravo, polica prestati važiti nakon isteka osigurateljnog razdoblja od godine dana odnosno nakon gubitka statusa redovitog učenika/studenta", naveli su u svom odgovoru.

Dodali su da u slučaju da se osigurana osoba više redovito ne školuje i ne ispunjava uvjete za policu na teret sredstava državnog proračuna po nekoj drugoj zakonskoj osnovi, ako i dalje želi biti dopunski osigurana, može ugovoriti policu uz plaćanje.

Ako je suditi prema njihovom odgovoru, očito je da kći naše čitateljice i dalje ima pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret države te su je uputili da se javi mailom u HZZO kako bi riješili moguću grešku.

Image
NE MOŽE LAKŠE /

Europska zdravstvena iskaznica spasit će vas ako putujete! Evo što je i kako ju možete izvaditi

Image
NE MOŽE LAKŠE /

Europska zdravstvena iskaznica spasit će vas ako putujete! Evo što je i kako ju možete izvaditi

Tko ne mora plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje?

No pitali smo HZZO tko još ima pravo na besplatno dopunsko osiguranje, odnosno ono koje pokriva država iz svog budžeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim redovitih učenika i studenata starijih od 18 godina, također sukladno Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, pravo na plaćanje premije iz državnog proračuna ostvaruju:

  • osigurane osobe s invaliditetom koje imaju 100% oštećenja organizma, odnosno tjelesnog oštećenja prema posebnim propisima,
  • osobe kod kojih je utvrđeno više vrsta oštećenja te osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem ili psihičkom bolešću zbog kojih ne mogu samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi sukladno propisima o socijalnoj skrbi,
  • osigurane osobe darivatelji dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja,
  • osigurane osobe dobrovoljni davatelji krvi s više od 35 davanja (muškarci), odnosno s više od 25 davanja (žene),
  • osigurane osobe čiji ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 379,49 eura, a za osiguranike – samce, ako im prihodovni cenzus u prethodnoj kalendarskoj godini nije veći od 475,12 eura."

Navode i da osoba, ako misli da ima pravo na policu na teret države po nekoj od ovih osnova, mora kontaktirati nadležnu područnu jedinicu HZZO-a radi utvrđivanja prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO U jednom hrvatskom gradu plaćat će se manji porez. Donosimo računicu na primjeru apartmana od 50 kvadrata

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo