motiv im je svima isti / Tko čini MOST? Otkrivamo detalje o nekima od 19-ero zastupnika političke senzacije

Tko su novi saborski zastupnici s liste MOST-a? Ima ih 19, a većina je javnosti poptuno nepoznata. Načelnici malih općina, liječnici, profesori - upoznajemo vas s troje novih zastupnika s tri različita kraja Hrvatske

10.11.2015.
20:51
VOYO logo

Ljubica Ambrušek će iduće četiri godine sjediti u Saboru, a u protekle dvije potpuno je preporodila malu općinu Gradec u Zagrebačkoj županiji. Otkad je postala načelnica, sve se promijenilo. Pospremila je nered koji su joj ostavili HDZ i HSS - asfaltiraju se ceste, gradi škola i vrtić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj će uspješan recept za općinu s 4000 ljudi sada probati primjeniti na četiri milijuna. U Saboru će, kaže, biti radišna...

"Nećemo propuštati sjednice, niti spavati, nego ćemo raditi", poručuje načelnica Ljubica Ambrušek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo je bila članica HSS-a, a otišla je jer se nije slagala s njihovom politikom. I danas vjeruje da su upravo neovisne liste recept. 

"Mislili smo da bi dobro bilo prekopirati uspješnost gradova koji to učinili. Kao Božo Petrov u Metkoviću, ja u Gradecu, a Tomislav u Tompojevcima", kaže Ambrušek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Panenić je načelnik općine Tompojevci. Poput mnogih MOST-ovaca, i on je u ovoj malenoj općini srušio utvrdu HDZ-a.

"Ja sam tada tražio da se promjena dogodi jer općina nazaduje od HDZ-a, ali njihov odgovor je bio 'ne'. I to nas je potaknulo na aktivnost", kaže načelnik Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda je prije dvije godine, kao nezavisan, došao na vlast. Povukao je značajna sredstva iz EU, u sela doveo bežični internet - i LED javnu rasvjetu. 

"Mislim da se razlikujemo od većine drugih općina. Ne samo da svijetlimo, nego i štedimo", kaže Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je upoznao Božu Petrova, shvatio je da rade potpuno istu stvar. 

"Ono što je fascinanto je to što je razlog zašto smo krenuli bio identičan. Vodeća stranka nije imala snage da napravi promjenu", dodaje Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sada im je motiv svima isti. 

Zajedno s njima, promjene želi i riječka neurologinja Ines Strenja Linić. Ona će uz KBC Rijeka na posao uskoro i u Sabor.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim se maknuti iz medicine, to je moj život, ali politika je strast u koju želim uključiti sve ono što poznajem.  Probleme zdravstva, probleme socijale...", kaže neurologinja Strenja Linić.

Misli da zastupnici ne smiju svaštariti, nego znati u čemu su stručnjaci. Ako se pitate gdje je bila 91....

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"91. sam otišla u rat. I kao liječnica, nikada nisam bila članica HDZ-a ni SDP-a. Odradila sam dani 1629 dana u borbenom sektoru", kaže Strenja Linić.

Različiti dijelovi zemlje, priče, čak i svjetonazori. To je MOST i njegovih 19 zastupnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo