o aktualnim temama / Tko će naslijediti Kindera u VSOA-i? Banožić: 'Nazovite Ured predsjednika i budite čvršći pa će vam reći'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Ministar obrane obišao je radove na izgradnji hangara te se dotaknuo tema vojnog roka, opremljenosti hrvatske vojske ali i pada vojnog aviona MiG te nasljednika šefa VSOA-e Ivice Kindera

10.2.2023.
11:47
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sa suradnicima je obišao radove na izgradnji hangara za helikoptere UH-60 M Black Hawk na letjelištu Lučko.

Očekuju da će hangar biti gotov do konca godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hangari su prema planu ono što imamo s obzirom na zakone javne nabave. Zapovjednik hrvatskog ratnog zrakoplovstva rekao je da su zadovoljni ulaganjem u lokaciju koja je do 2018. bila čak i zapuštena i tako pokazujemo da želimo ulagati u ovaj projekt", rekao je Banožić te dodao da je nabava još nekoliko Black Hawk helikoptera i dalje u raspravi s partnerima i saveznicima te da ih žele nabaviti sveukupno 12.

Dotaknuo se teme vojnog roka i manjka zainteresiranosti mladih na služenje istog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ispravan odgovor' /

Banožić ukrajinskom kolegi nakon što je propala obuka Ukrajinaca: 'I dalje ćemo pomagati'

Image
'ispravan odgovor' /

Banožić ukrajinskom kolegi nakon što je propala obuka Ukrajinaca: 'I dalje ćemo pomagati'

"Vojni rok je u padu zbog same geopolitičke situacije što stvara izazov kod mladih ljudi, posebno kod roditelja koji su najveća podrška. Vidjet ćemo na koji se način još može pojačati status vojnika", rekao je ministar te dodao:

"Izjave predsjednika republike trebale bi biti afirmativne za društvo. Svjesni smo da je vojska jedna od sastavnica društva kojoj narod vjeruje. Kroz konstruktivan pristup možemo doći do stvaranja osjećaja da se kroz vojni rok dolazi do pripadnosti narodu i to nam je cilj, a ne novac".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je izjave predsjednika o opremljenosti vojske.

"Stanje materijalne opremljenosti su povjerljivi podaci. Mislim da predsjednik treba biti upoznat sa stanjem što se radi i kakve podatke širi", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga o padu vojnog aviona MiG nije htio previše komentirati.

"Istraga je još u tijeku, ali nisam uključen u nju. Mislim da je najvrjednije da je pilot u oporavku u varaždinskim toplicama. Razgovor je bio isključivo s pilotima i njihovom boravku u Hrvatskoj", rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotaknuo se nasljednika šefa VSOA-e Ivice Kindera.

"Neću reći kandidata u medijima, nazovite Ured predsjednika i budite čvršći pa će vam reći informacije", rekao je Banožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li Hrvatska poslati svoje helikoptere Mi-8 u Ukrajini, nije htio odgovarati dok to ne bude "klasificirana odluka".

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo