Je li Zakon u skladu s Ustavom? / Tko će biti na čelu Vrhovnog suda? 'Bilo mi žao Đure Sesse, vidim muči se, ne zna šta da radi...'

Novim sukobom na relaciji predsjednik - premijer kriza sudbene vlasti ozbiljno se nazire

27.2.2021.
9:00
VOYO logo

Ustavni sud bavit će se Zakonom koji definira izbor predsjednika Vrhovnog suda. No, prijedlog za ocjenu ustavnosti nije podnio predsjednik Republike Zoran Milanović koji ga je najviše kritizirao - već Dario Juričan.

Bitka za čelno mjesto najvišeg suda u državi tako se još uvijek zahuktava. Predsjednik Milanović ne želi prihvatiti niti jednog od tri kandidata koji su se javili na javni poziv Državnog sudbenog vijeća, već će svog kandidata predložiti Saboru sam. 

Image
MINISTAR OBJASNIO /

Aladrović potvrdio da će mjere za pomoć gospodarstvu vrijediti i u ožujku! Ovo su kriteriji...

Image
MINISTAR OBJASNIO /

Aladrović potvrdio da će mjere za pomoć gospodarstvu vrijediti i u ožujku! Ovo su kriteriji...


Tko će biti na čelu ove zgrade od srpnja - čini se i dalje je goruća tema u državi. No, dok se u posljednje vrijeme svi svađaju je li Zakon koji sve regulira u skladu s Ustavom ili nije, Dario Juričan zatražio je ocjenu od samog suda.

"Brinem čak za ovu malu zemlju Hrvatsku. Bilo mi žao Đure Sesse, vidim muči se, ne zna šta da radi, a ja kao dobra osoba sam htio pomoć Đuri Sessi", rekao je Dario Juričan, redatelj i aktivist.

I dok su ustavni stručnjaci kao i neki političari podijeljeni oko Milanovićevog pristupa, za premijera dvojbe nema:

"Netko tko postoji u hrvatskom društvu, tko je pravnik, ispunjava uvjete, ima ambiciju da postane predsjednik Vrhovnog suda, ima javni poziv, pa što se nisu javili? Ako njemu nitko ne paše, ok. Ponovit ćemo poziv. Šta on gubi s ovim?", rekao je premijer Andrej Plenković.

Predsjednik svoje tvrdnje danas više ne želi pojašnjavati. Sve što je htio - rekao je jučer.

"Tu travestiju, tu bijednu glumu u kojoj si stavljamo perike, štikle, i glumimo natječaj a nemamo ga, kao u slučaju izbora glavne državne odvjetnice koji je sramota, način je sramota, ne ona, to nećemo ponavljat", rekao je predsjednik Zoran Milanović

Na njegovoj strani je i predsjednik SDP-a. Tvrdi, zakon je nedorečen.

"U zakonu piše da će državno sudbeno vijeće raspisati javni poziv, da će taj poziv trajati neko vrijeme i da će nakon toga obavijestiti predsjednika Republike o kandidatima i to je državno sudbeno vijeće napravilo i to je to. U zakonu ništa dalje ne piše", rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin

Novim sukobom na relaciji predsjednik - premijer kriza sudbene vlasti ozbiljno se nazire.

"Bavimo se temom za koju moram priznat nisam mislio ni u snu da ću se bavit, ne znam uopće zašto se mi time bavimo - u čemu je keč", dodao je premijer Plenković.

Prije malo više od godinu dana predsjednik Milanović prisegnuo je svojom čašću da će se kao hrvatski državni poglavar držati Ustava i zakona. I dok predsjednik smatra kako je ovaj zakon protuustavan, tu odluku ipak će donijeti Ustavni sud. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo