Pitanje koje se provlači tjednima / Tko će biti čelna osoba Vrhovnog suda? Jedno je sigurno - politička brda nastavljaju sa sukobom

Predsjednik Sabora poručio je kako se ovim prepucavanjem bez razloga potrošilo nekoliko tjedana

26.3.2021.
23:00
VOYO logo

Tko će biti čelna osoba Vrhovnog suda? Odgovora na to pitanje i dalje nema dok dva politička brda nastavljaju sa sukobom. Predsjednik Milanović na tom mjestu vidi jedino Zlatu Đurđević, a HDZ poručuje - nema šanse! Za nju nećemo dići ruku!

Istog su stava i koalicijski partneri, osim Čačićevih reformista, a među opozicijom nema jedinstva. Zastupnici oporba s lijevog spektra podržat će Đurđević dok su Suverenisti, Domovinski pokret, a moguće i MOST na strani HDZ-a.

Image
kad se vraća? /

Zoran Mamić otišao u Dubai. Evo što na to kaže njegov odvjetnik

Image
kad se vraća? /

Zoran Mamić otišao u Dubai. Evo što na to kaže njegov odvjetnik

Istovremeno, aktualni predsjednik suda Đuro Sessa - od kandidature odustaje. O političko-pravosudnoj sapunici broj jedan - Ivana Ivanda Rožić.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku iskreno dvojim da bi u budućnosti Predsjednik republike mene predložio Saboru, kada to već nije učinio u ovom trenutnom postupku.
Makar za to nema objektivnih razloga", rekao je Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda.

Na čelnom mjestu ne vidi ga ni premijer Plenković koji još jednom upozorava da na tom mjesto ne želi ni Zlatu Đurđević.

"Ja ne znam šta je njoj bilo ako je ona htjela biti predsjednica Vrhovnog suda pa da nekome tko je profesor prava i to pazite kaznenog procesnog prava - i to pazite procesnog prava - da je propustila se javiti na javni poziv koji je DSV raspisao i za koji su svi znali da je objavljen. Šta ju je sprečavalo?", rekao je premijer Andrej Plenković

I dok premijer jasno poručuje kako ne želi kandidata koji nije poštivao zakone ove zemlje, oporba odgovara - u slučaju Plenković maske su pale.

"Sada vidimo da je problem da na čelu pravosuđa dođe osoba koja ima pravno znanje, koja ima stav i na koju se ne može utjecati. Gospođa Đurđević je takva i zato ona HDZu predstavlja problem", rekao je šef SDP-a Peđa Grbin

"Ne vidimo da se time diskreditirala, ona je legitiman kandidat. ne znam tko će se još javiti na natječaj, al po nama na je izvrstan kandidat za to mjesto", rekao je Tomislav Tomašević, saborski zastupnik. 

"Vidit ćemo, neka se prvo ispoštuje procedura. Vi sad imate dva ovna na brvnu koja se svađaju oko panini sličica", rekao je predsjednik MOST-a Božo Petrov

Problem vladajućima mogli bi napraviti reformisti.

"Gospođa Zlata Đurđević ako ima tu želju i ambiciju neka se javi, neka prođe proceduru i mi ćemo kao reformisti glasati za", rekla je saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Premijera to ne brine, parlamentarna većina je, uvjerava - stabilna.

"Ako će jedna zastupnica reformista imati drukčiji stav neće se ništa dogoditi parlamentarnoj većini i taj pokušaj rasklimavanja parlamentarne većine nije uspio", rekao je premijer. 

Predsjednik Sabora poručio je kako se ovim prepucavanjem bez razloga potrošilo nekoliko tjedana.

"Glavna stvar i prvi razlog zašto gospođa Đurđević ne može biti kandidat HDZ-a je taj što se dala uvući u igru predsjednika republike Zorana Milanovića da na nezakonit način postane kandidatkinja", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Zlata Đurđević u sinoćnjem priopćenju istaknula je da će se javiti na javni poziv. Pitanje je hoće li to na kraju doista i učiniti - jer HDZ i danas ponavlja kako ju parlamentarna većina izglasati - neće!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo