Pobrkani prioriteti / Tjedan dana prije početka škole centar Zagreba izgleda kao da je potres bio jučer, ali grad je 3 milijuna za obrazovanje dao Snježnoj kraljici

Na svakom koraku nalaze se trake koje govore da koraci po centru grada nisu sigurni

12.1.2021.
7:00
VOYO logo

Dva tjedna nakon petrinjskog potresa i deset mjeseci nakon zagrebačkog centar metropole izgleda kao da je potres bio jučer. Gotovo da i nema ulice bez cigle na podu, skela i traka koje označavaju da ste u opasnoj zoni.

Zbog toga su roditelji koji su zabrinuti za dvoju djecu koja uskoro kreću u školu pokrenuli peticiju kojom od gradonačelnika traže siguran put do škole. Peticija je pokrenuta za vikend, a evo jutros je već Bandić poslao sve vatrogasce i komunalne redare da čiste ulice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačkim ulicama radovi teku - barem posljednjih dana. Grad je jedno veliko gradilište puno upozorenja. Na svakom koraku nalaze se trake koje govore da koraci po centru grada nisu sigurni.

Od petrinjskog potresa prošla su dva tjedna, a od zagrebačkog gotovo deset mjeseci. U centru grada nalaze se dizalice, vatrogasci i komunalni redari. Saniraju se dimnjaci i krovovi, uklanjaju se cigle i crijepovi. Na brojnim lokacijama nalaze se ovakve trake koje označavaju nesigurna područja, a prema nekim procjenama takvih lokacija u gradu je 300.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pješake grad je poput labirinta. Zbog toga su zabrinuti brojni građani, a najviše roditelji školaraca. Kazališna redateljica Anica Tomić članica je vijeća roditelja Osnovne škole Ivana Gundulića ispred koje su jutros snimljeni ovi prizori. Zato je pokrenula inicijativu za siguran put do škole. Do sada ju je potpisalo više od 2300 roditelja, a među njima i gospođa Irena.

"Cigle padaju sa krovova. Ja osobno sam putem od dna Gundulićeve kuda moje dijete ide do škole fotografirala neke krovove gdje se vide cigle kako su zapele za oluk. Znači treba samo malo jači vjetar ili novi potres koji više nije nešto neuobičajno da bi te cigle pale", rekla je Irena Šekez Sestrić iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od grada roditelji traže sigurnosne koridore kako se djeca na putu do i iz škole ne bi morala sama suočavati s ovakvim situacijama.

Image
jasna poruka /

Tomašević: 'Gradska uprava treba posvetiti pozornost sigurnosti škola i vrtića'

Image
jasna poruka /

Tomašević: 'Gradska uprava treba posvetiti pozornost sigurnosti škola i vrtića'

"Zaobilazim trake i pronalazim što kraći put, a da nisu kroz te trake i da mi neka cigla ne padne na glavu", izjavila je Iskra Šekez Sestrić, učenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Milan Bandić kaže da će gradske ulice biti očišćene i sanirane do početka drugog polugodišta.

"Odgovorno tvrdim da 18. neće trebati ni jedan tunel. Ja sam jutros u 9 preuzeo sanaciju grada i mi ćemo to završiti naredna dva tjedna, neće trebati ni jedna tunel", poručio je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Tomašević Bandiću baš i ne vjeruje.

"Tražimo da se to hitno riješiti, ako upiju to onda koridori neće biti potrebno. Vidjeli smo brzinu gradske uprave i državne, ne vjerujem. Ali nadam se da ću biti u krivu", rekao je Tomašević, saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio roditelja zahtjeva i hitnu provjeru škola i vrtića te izradu plana evakuacije.

Da se svi objekti odgojno-obrazovni ponovno pregledavaju i to od ovlaštenih statičara. I da se što je vrlo bitno - ti elaborati i zapisnici objave javno i budu dostupni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doznajemo da su statičari nakon pobune roditelja, posjetili škole.
U potresu je bilo oštećeno 175 obrazovnih objekata, a iz Grada uvjeravaju da su sada sigurni. Svi osim Osnovne škole u Donjem Dragonožcu.

"Trinaest škola je potpuno uništeno i zahtjeva potpunu renovaciju poput ove gornjogradske Tituša Brezovačkog. Unatoč tome gradonačelnik Milan Bandić je dolučio više od tri milijuna kuna iz Ureda za obrazovanje prebaciti Uredu za sport i organizaciju Snježne kraljice", poručio je Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Ureda za...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje kaže, da time nije zakinuta obnova ni jedne škole i uvjerava da u toj transakciji nije ništa sporno.

U biti ne postoji proračun ureda za sport ni ureda za obrazovanje, to je zajednički proračun Grada Zagreba. Uvijek se na kaju godine se ne potrošena novca raspoređuju na one gdje postoji manjak sredstava, mislim da tu ne treba ništa posebno govoriti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji se s time ne bi složili. Snježna Kraljica je prošla, a školski problemi još su tu. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo