banovina / Mnogi još traže adekvatan smještaj, prijavljeno je više od 30 tisuća oštećenih kuća, a statičari su ih pregledali tek oko polovice

Privremeno je neuporabljivo 3386 (potrebni detaljni pregledi i mjere hitne intervencije). Uporabljiv je 8881 objekt.

10.1.2021.
22:00
VOYO logo

4,5 i 3,8 - nova su dva jaka potresa od sinoć zatresla Banovinu. Mnogi još traže adekvatan smještaj, prijavljeno je više od 30 tisuća oštećenih kuća, a statičari su ih pregledali tek oko polovice. S tornja kojemu su odredili rušenje, uspješno je jutros skinuta kapa na zvoniku sisačke katedrale. Uživo je to gledao premijer Plenković, progovorio o prehrani stanovništa kada ju sutra preuzme 'Pleter' kao i o nabavci novih mobilnih kućica.

Nakon 3 dana akcije 13. dana od razornog potresa - uspješno je u 30 minuta uklonjen zvonik sa sisačke katedrale. Ovako je to izgledalo iz zraka. Nitko nije ozlijeđen, nije pao nijedan komadić s tornja samo kamen sa srca - složni su zagrebački vatrogasci.

"Vrlo rizično, bili ste i sami blizu same kape tornja, vidite u koliko je lošem i trošnom stanju, vidi se i koliko je kameni dio tornja u lošem stanju. Ljudi su bili cijelo vrijeme u opasnosti, ali zahvaljujući karnistima i našoj spremnosti osiguranja, mislim da smo to sigurno odradili", rekao je Marko Aadamčić, voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP-a grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
o kućicama i obnovi /

Plenković u Sisku: U ovom trenutku sustav pružanja pomoći je konsolidiran i čvrst

Image
o kućicama i obnovi /

Plenković u Sisku: U ovom trenutku sustav pružanja pomoći je konsolidiran i čvrst


Izazova je bilo na pretek, no snijeg koji je padao nije predstavljao veće probleme.

"Najteže je bilo odvojiti konstrukciju samog krovišta od konstrukcije koja je bila vezana za zid, to smo morali staviti dodatna ojačanja da ne bi nešto dodatno krenulo po zlu kad krene u zrk", rekao je Ivo Frančešević, Javna vatrogasna postrojba Zagreb.

"Napori i pripreme su trajali daleko duže nego što je i sam toranj skidan dolje. Iznutra je bio trun i dosta nesiguran. Dodatno su sa gredama i gurtnama učvršeni zidovi i unutra grede", priča Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Na sigurnosnoj udaljenosti skidanje zvonika pratili su znatiželjni Siščani.

"Osjećaji su teški, svakako ali sto možemo toranj je dolje", rekao je Marko Karača, župnik Katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku. 

Promjeni vizure grada Siska svjedočio je i premijer Andrej Plenković uz čelnog čovjeka Stožera za potrese Tomu Medveda.

"Ovo je donekle slična situacija kao sa zagrebačkom katedralom, to je važan i velik događaj ovdje. Došli smo ga popratiti", premijer Andrej Plenković. 

Šteta od potresa u u pogođenom području još se zbraja, statičari posla imaju napretek, a prema podacima Sisačko-moslavačke županije, do sada je ukupno oštećeno 30 305, pregledano 14 370, neuporabljivo 1937 (oštećenja), 173 (vanjski utjecaji). 

Privremeno je neuporabljivo 3386 (potrebni detaljni pregledi i mjere hitne intervencije). 
Uporabljiv je 8881 objekt.
Sustav pružanja pomoći na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije konsolidiran i čvrst, smatra premijer. Stiže kaže više od 600 stambenih kontejnera u kojima će biti wc, kuhinju, krevete, stolove.

"Istodobno s hotelskim kućama dogovorili smo otkup otprilike 250 mobilih kucica koje postoje u različitih hotelskim naseljima i to će sve ići od ponedjeljka prema Sisačko-moslavačkoj županiji", rekao je premijer. 

A u Petrinji je u tijeku priprema terena za kontejnersko naselje koje će poslužiti za stambene i poslovne namjene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo