TRAJE PREDUGO / Prošle su dvije godine od tragediju u Platu: Za smrt trojice mladih radnika, do danas nitko nije odgovarao

O pravomoćnosti optužnice raspravljat će se 20. siječnja na Županijskom sudu u Dubrovniku

11.1.2021.
21:30
VOYO logo

Prošle su dvije godine, a za tragediju u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu u kojoj su život izgubila trojica radnika, do danas nitko nije odgovarao. Obitelji i odvjetnici tvrde, sve traje predugo. 

Izgubljeni mladi životi

Optuženo je pet hrvatskih državljana i HEP proizvodnja Zagreb koji je investirao u rekonstrukciju tunela u kojem su izgubljeni mladi životi. Odvjetnik bivšeg direktora proizvodnje HEP-a tvrdi: kako je netko u Zagrebu mogao znati je li u Dubrovniku sve ugrađeno kako treba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svom radnom mjestu u Hrvatskoj elektroprivredi, tog 10. siječnja 2019., Božena Pozniak, doznala je za požar u Hidroelektrani Dubrovnik. 

''Tko je ostao u tunelu? Kaže ostao je Ivica Zvrko, Mato Maškraić i ostao je tvoj Davor i to je ustvari prva informacija tek iz 11 sati doznala da je moje dijete ostalo. Ostalo i nažalost nije ni izašlo iz tog tunela'', kazala je Božena Pozniak, djelatnica HEP-a i majka poginulog radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za smrt trojice mladih radnika, do danas nitko nije odgovarao. Tek pola godine nakon nemilog događaja privode se osumnjičenici.

''Optužnica je podignuta protiv šest odgovornih osoba, od toga je jedna pravna osoba, a to je HEP proizvodnja Zagreb'',  izjavila je Doris Košta, odvjetnica obitelji stradalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sedam ozlijeđenih /

Podignuta optužnica protiv HEP-a i odgovornih zbog tragedije u kojoj su tri osobe izgubile život

Image
sedam ozlijeđenih /

Podignuta optužnica protiv HEP-a i odgovornih zbog tragedije u kojoj su tri osobe izgubile život

O pravomoćnosti optužnice raspravljat će se 20. siječnja na Županijskom sudu u Dubrovniku. Okrivljenicima prijeti i do 15 godina zatvora. 

''Ja ću predlagati da se ide na lice mjesta'', rekla je Košta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tunel hidroelektrane čija rekonstrukcija 2017. godine nije obavljena po Zakonu o gradnji ni zaštiti od požara. U tunel koji ni dan danas nema građevinsku dozvolu.

''Ne može čovjek u Zagrebu znati da li su u Hidroelektrani Dubrovnik ugrađeni vatrostalno otporni ili neotporni materijali, ako se njemu potvrdi da je sve u redu onda on potpisuje ugovor u uvjerenju da je to u redu'', kazao je Čedo Prodanović, branitelj drugooptuženog Nikole Rukavine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelji su na samom početku bile sumnjičave i tražile da se pronađu i kazne svi krivci za tragediju. 

''Odmah smo od početka znali da će biti zataškavanja...Ovo što je napravljeno šest mjeseci pustiti ih da dogovaraju, da kopiraju, da sakrivaju dokaze da se usuglašavaju ili već što su, mislim farsa od uhićenja. ono je stvarno bila predstava za javnost'', rekla je Pozniak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na odgovor tko je kriv misle da će čekati još dugo. Treba, smatraju, zagrebati i dalje u redove HEP-a, državnog inspektorata i policije.

''Ja se nadam da ćemo do sredine iduće godine imati odluku'', kazala je Košta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer ta odluka zadovoljila bi pravdu, a ne isplaćeni novac na račune obitelji stradalih koji od tadašnjeg predsjednika Uprave kažu nisu dobili ni telegram sućuti.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo